Leer reanimeren volgens een stappenplan

Geschreven door Marja Zeeman op 13-04-2022
Marja Zeeman

Hartfalen is vaak de oorzaak van een circulatiestilstand. Het hart verliest namelijk de pompfunctie, waardoor de organen geen zuurstof meer kunnen krijgen. De hersenen reageren als eerst, dit zorgt voor bewusteloosheid. Het slachtoffer zal nu gereanimeerd moeten worden. Hoe? Wij bespreken het samen met EHBO-opleider Livis in dit artikel.

Circulatiestilstand bij een volwassene
Hoe herkent u een circulatiestilstand bij een volwassene?

  • Het slachtoffer reageert niet op u, ook niet als u de schouders schudt. Het slachtoffer is bewusteloos.
  • Het slachtoffer ziet er grauw en bleek uit en kan een blauwe verkleuring van de lippen, neus en oren hebben.
  • Het slachtoffer ademt niet meer normaal of heeft een trage ademhaling. Soms kan het ook zijn dat het slachtoffer een piepende ademhaling heeft of rochelende geluiden maakt. Na een circulatiestilstand kunt u soms zien dat het slachtoffer happende ademhalingsbewegingen maakt zonder effectief adem binnen te krijgen. Dit noemen we gaspen. Dit zien we in de EHBO als het hebben van geen ademhaling. Vaak is gaspen van korte duur en over wanneer de hulpverlening arriveert.

Leer levensreddend handelen
Vaak zijn de eerste paar minuten van een ongevalssituatie het meest urgent. Het is daarom belangrijk om in geval van nood zelfverzekerd en adequaat te kunnen handelen. Het reanimeren van een ander persoon kan ingrijpend zijn, vooral als u er niet op voorbereid bent. Daarom is het erg belangrijk om een EHBO-cursus te volgen waarbij u leert reanimeren. Als hulpverlener geeft u dit de kennis die u nodig heeft om het verschil te kunnen maken in geval van nood.

Reanimatie: het stappenplan
U leert reanimeren tijdens een EHBO-cursus. Toch kan het geen kwaad om alvast door een stappenplan heen te lezen. Samen met Livis hebben wij onderstaand stappenplan ingericht. Neem ook een kijkje op de website van Livis voor meer informatie over de EHBO-cursussen waarin u ook leert reanimeren. Lees onderaan deze pagina meer over vergoeding via de zorgverzekeraar en/of korting met de CareynKaart. 

1. Is het veilig?
Voordat u eerste hulp kunt verlenen is het altijd noodzakelijk om uzelf eerst af te vragen of het veilig is om naar het slachtoffer toe te gaan. U wilt voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen.

2. Controleer het bewustzijn
Kijk eerst of het slachtoffer bij bewustzijn is. Dit doe u door beide schouders voorzichtig te schudden en te vragen of het slachtoffer de ogen kan openen en u kan aankijken. Geen reactie? Dan is het slachtoffer bewusteloos.

3. Bel 112
Als het mogelijk is laat u iemand anders een AED halen. U belt 112. Vraag om een ambulance en vertel dat het slachtoffer niet reageert. Het personeel aan de telefoon kan u nu instructies en advies geven over hoe u nu verder moet handelen. Leg het slachtoffer op een harde ondergrond.

4. Controleer en beoordeel de ademhaling
Kantel het hoofd van het slachtoffer naar achteren door een hand op het voorhoofd te leggen en 2 vingers onder het harde gedeelte van de kin (kinlift). Kijk, luister en voel naar de ademhaling voor maximaal 10 seconden voordat u de conclusie trekt of het slachtoffer een abnormale ademhaling heeft. In 10 seconden kan u 2 ademhalingen controleren. Beoordeel altijd minimaal 2 ademhalingen en onthoud dat 2 goede ademhalingen in 10 seconde een normale en goede ademhaling is.

5. Geen of geen normale ademhaling: start met reanimeren
Als u alleen bent dan is het belangrijk om eerst een AED te halen (alleen als deze direct ter plaatse is en u deze binnen 30 seconden kunt halen). Zet de AED aan en sluit deze aan op het slachtoffer voordat u met de borstcompressie begint. Plaats de hiel van één hand midden op het borstbeen en plaats u tweede hand met in elkaar gehaakte vingers op de eerste hand. Geef 30 borstcompressies in een tempo van 100-120 keer per minuut. Druk de borstkas 5 tot 6 cm in. Wissel 30 borstcompressies af met 2 beademingen. Zet u mond over de mond van het slachtoffer en houd zijn neus dichtgeknepen, terwijl u de kinlift uitvoert.

6. Als iemand anders de AED heeft gehaald
Als iemand anders een AED heeft gehaald dan onderbreekt u de reanimatie zo kort mogelijk om de AED aan te sluiten. Zet de AED aan en doe wat de AED zegt. Droog eventueel de huid van het slachtoffer nadat u de kleding van zijn lichaam heb verwijderd. Pak de elektroden zoals aangegeven op de verpakking op de huid van het slachtoffer.

Hoe lang gaat u eigenlijk door met reanimeren?
U kunt het beste doorgaan met reanimeren totdat het slachtoffer bijkomt, de hulpdiensten arriveren of als u uitgeput bent geraakt. Kijk dan altijd of er iemand anders is die de reanimatie kan overnemen.

Het slachtoffer is bewusteloos maar heeft wel een normale ademhaling
Leg het slachtoffer in de stabiele zijligging. Dit zorgt ervoor dat de ademweg van het slachtoffer vrij blijft. Blijf nu elke minuut het bewustzijn en de ademhaling van het slachtoffer controleren. Dit doet u door tegen het slachtoffer te praten en met uw handen aan de borst en rug de ademhaling te controleren.

Het belang van een EHBO cursus
Het opdoen van kennis kan op veel verschillende manieren. Zo is het lezen van deze blog informatief en zal deze kennis (gedeeltelijk) blijven hangen. Het is aan te raden om deze kennis op verschillende manieren te oefenen; door er bijvoorbeeld over te lezen, over te praten en het te oefenen in een praktijksessie. Door het herhalen en oefenen van het stappenplan zult u zien dat u bij een ongeval zelfverzekerd en adequaat kunt handelen. Dit geeft vertrouwen!

Wist u dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Doe de vergoedingscheck om te zien of dat ook voor u geldt.

Bron: Livis

Voordeel met uw CareynKaart
Krijgt u de cursus niet of deels vergoed van de zorgverzekeraar? Met uw CareynKaart krijgt u korting op de Livis cursussen, zoals Reanimatie bij volwassenen, EHBO voor volwassenen, EHBO voor gastouders en diverse cursussen speciaal voor mantelzorgers. Hiervoor heeft u een actiecode nodig. Die vindt u op de pagina van de cursussen als u bent ingelogd.

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?

Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen. 

Deel dit artikel met iemand

Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via e-mail versturen.

thema's : Gezondheid, Uitgelicht, Veiligheid

CareynPlus artikelen

Schrijf u in voor CareynPlus artikelen via onderstaand formulier. Dan bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwste artikelen over bewegen, voeding, zelfstandig wonen, mantelzorg, uitjes en nog veel meer.

Schrijf u hier in!

Meest populaire artikelen