In Nederland hebben we het over het algemeen goed voor elkaar. Via ons stelsel van sociale zekerheid hebben grote groepen mensen recht op een bepaalde mate van verzorging in de vorm van een toeslag. Pensioenen, arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en uitkeringen voor werklozen zijn hier voorbeelden van, maar ook huurtoeslag en zorgtoeslag. Ook voor ouderen zijn er tal van seniorentoeslagen die voorzien in een extra stuk zekerheid. In dit blog vertellen we u hoe u erachter komt of u recht heeft op een of meerdere toeslagen en hoe u ze aan kunt vragen.
Een seniorentoeslag is een toeslag die speciaal geldt voor senioren, in dit geval voor mensen die de AOW-leeftijd bereikt hebben. Deze toeslagen zijn bedoeld om de aanschaf van bepaalde duurzame producten te stimuleren en ouderen een handje te helpen.
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor seniorentoeslagen, waardoor er dus ook geen landelijke regelgeving voor bestaat. Bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor een seniorentoeslag? Neem dan contact op met de gemeente waarin u woont.
Een toeslag is een korting op uw belasting. In de praktijk betaalt u belasting en krijgt u via de toeslag een gedeelte terug. Een toeslag kunt u eenvoudig aanvragen via de website van de Belastingdienst.
Om in te kunnen loggen op de website van de Belastingdienst heeft u een zogenaamde DigiD-code nodig. Met deze code kunt u inloggen op een persoonlijk account bij alle overheidsinstellingen. Dat betekent dus dat u alle verschillende soorten toeslagen waarvoor u in aanmerking komt op één plek kunt regelen met maar één set inloggegevens.
Bent u nog niet in het bezit van een DigiD-account? Via deze link kunt u er een aanvragen. Hierna krijgt u via de post uw inloggegevens toegestuurd en kunt u aan de slag. Alle gegevens rond DigiD zijn persoonlijk, deel ze dus nooit met anderen! Kwaadwillenden zouden er misbruik van kunnen maken.
De hoogte van de te ontvangen toeslagen is geheel afhankelijk van uw unieke situatie. Daarom zijn toeslagen altijd persoonlijk en kunnen ze voor de ene persoon hoger of lager uitvallen dan voor de andere. Zo ook seniorentoeslagen.
De Belastingdienst biedt een handige rekenhulp die u een goede indicatie geeft van het bedrag waarmee u rekening mag houden. Met deze rekenhulp ziet u ook meteen voor welke toeslagen u in aanmerking komt en voor welke niet. Zo weet u zeker dat u het geld ontvangt waar u recht op heeft. Het is toch zonde als u niet de steun krijgt die u verdient?
Veel mensen houden rekening met toeslagen in hun uitgavenpatroon. De toeslagen zijn er immers niet voor niets, ze ondersteunen bij uitgaven die wellicht te hoog zijn om zelf te kunnen dragen. Omdat veel kosten maandelijks geïnd worden, betaalt de Belastingdienst toeslagen ook elke maand uit. Dat gebeurt rond de twintigste voor de volgende maand. Zo weet u waar u aan toe bent en heeft u de zekerheid van geld dat op tijd op uw rekening staat.
Misschien ziet u er tegenop om zelf uw seniorentoeslagen (of andere toeslagen) aan te vragen. De administratiehulp aan huis en de belastinghulp aan huis van CareynPlus kunnen u hierbij helpen. Neem gerust contact met ons op en we helpen u waar we kunnen.
Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen.
Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via email versturen.