CareynPlus Blog

Hulp bij traplopen, douchen, opstaan en lopen

Geschreven door Fransisca van Dees | 22-01-2021

Als u tijdelijk of langdurig niet meer uw dagelijkse dingen kunt doen, denken de ergotherapeuten van Careyn graag met u mee. Want als het niet meer op de oude manier lukt, lukt het u misschien wel op een andere manier. Careyn ergotherapeut Fransisca Dees vertelt u de meest voorkomende vragen én oplossingen.

1. Ik kom niet goed met mijn rollator de woning in

Een drempelhulp kan helpen. De gemeente vergoedt vaak een traanplaten drempelhulp voor één ingang van de woning. U kunt deze ook tijdelijk gratis lenen of kopen bij onder andere thuiszorgwinkel Medipoint. Leden van CareynPlus krijgen korting op het kopen van producten bij Medipoint.

2.. Ik kom niet met mijn rollator over de drempels in huis

Vervang houten drempels door een drempelvervanger voor een drempelloze overgang tussen twee ruimtes. Een drempelvervanger kunt u onder andere kopen bij bouwmarkten maar ook via thuiszorgwinkel Medipoint waar leden van CareynPlus 10% korting krijgen. Heeft u hulp nodig bij het vervangen van de drempels? CareynPlus werkt samen met een klussendienst die u daar bij kan helpen.

3. Ik kom de trap niet meer op

Een oplossing is om beneden te gaan slapen. Of vraag een traplift aan bij de gemeente of plaats deze op eigen kosten. Een ingrijpendere mogelijkheid is verhuizen naar een gelijkvloerse woning. Heeft u hulp nodig bij het aanpassen van uw woning of  verhuizen? CareynPlus helpt u daarbij.

4. Ik kan niet meer douchen

Heeft u een douchebak met opstap en is de badkamer niet ouder dan twintig jaar,? Dan kunt u een gelijkvloerse douche aanvragen bij de gemeente. Is uw badkamer ouder dan twintig jaar en is het huis van u? Dan zijn de kosten voor uzelf. Zoekt u iemand die u helpt bij het aanpassen van uw badkamer? CareynPlus kan u daar bij helpen met de dienst woningaanpassingen.

Kunt u niet meer zo lang blijven staan?

Dan kunt u een douchekruk of douchestoel lenen of kopen bij onder andere thuiszorgwinkel Medipoint. Leden van CareynPlus kunnen deze gratis voor een beperkte periode lenen.

Moeite met in en uit bad stappen

Als u doucht in bad en u heeft moeite met in- en uitstappen, dan kan een badplank u helpen. Hiermee wast of doucht u zichzelf zittend boven het bad. Deze leent of koopt u bij de thuiszorgwinkel. Via CareynPlus krijgen leden korting op het kopen van producten via thuiszorgwinkel Medipoint.

 

 

5. Ik kan niet goed van het toilet opstaan

  • Het toilet is te laag. Veel oudere huizen hebben een toiletpothoogte inclusief toiletbril van 40 à 42 cm. Als ergotherapeut meet ik altijd de onderbeenlengte op om te weten hoe hoog het toilet dient te zijn (been in 90 graden zetten en met een meetlint van onderkant voet/schoen tot in de knieholte meten).
    Standaardhoogte is rond de 46 cm, net als de gemiddelde keukenstoel. Een paar cm hoger dan de onderbeenlengte is prettig, maar het moet ook niet te hoog worden! Een toiletverhoger van 5 of 10 cm is te leen via de thuiszorgwinkel, die van 10 cm is vaak te hoog. Mocht het bevallen dan dienen ze zelf aangeschaft te worden.
  • Er zijn ook toiletverhogers in verschillende hoogtes met armleuningen te koop. Of een overzettoilet kan geleend worden

  • Om het opstaan te vergemakkelijken kan het prettig zijn om beugels op de muur te plaatsen, of opdrukbeugels te plaatsen. Over de precieze plek, lengte en hoogte kan de ergotherapeut u adviseren.

Een overzettoilet of een toiletverhoger leent of koopt u via onder andere thuiszorgwinkel Medipoint waar leden van CareynPlus korting krijgen. Of sta makkelijker op met opdrukbeugels of beugels op de muur. 

6. Ik heb moeite om te blijven staan bij het koken

  • Een sta- of barkruk kan prettig werken
  • Ook kan het prettig zijn om het voorbereidende werk voor het koken zittend aan een tafel te doen en een gewone stoel in de keuken kan prettig zijn om tussendoor even op te gaan zitten

  • Mocht het verplaatsen en blijven staan in de keuken echt lastig zijn, dan kan een trippelwerkstoel geleend worden bij de thuiszorgwinkel. Dat is een soort bureaustoel op 4 wielen, welke in hoogte verstelbaar is en op de rem gezet kan worden

U leent een trippelstoel bij onder andere bij thuiszorgwinkel Medipoint.

7. Ik kom mijn bed niet meer goed in en uit

Is het bed niet te laag of te hoog? Van belang is dat aan de hand van de onderbeenlengte bekeken wordt wat de juiste hoogte is. Er zijn pootverhogers te leen of te koop. Soms is het goedkoper en passender om verhogers op maat te (laten) maken

Bedbeugel

Een papagaai wordt vaak als oplossing gezien, maar is alleen handig om uzelf goed in bed te positioneren. U hebt meer aan een bedbeugel als u meer houvast wil om op te staan van het bed. Deze kan bij de thuiszorgwinkel geleend worden

8. Ik kan niet meer omdraaien in mijn bed

  • Een papegaai is een handig hulpmiddel om u te positioneren in bed.
  • Een bedbeugel biedt houvast tijdens het omdraaien.
  • Vraag via uw zorgverzekeraar een WendyLett glijlaken aan. Dit laken is in het midden heel glad, waardoor u makkelijker omdraait in bed. Aan de randen is de stof stroef, zodat u niet uw bed uitglijdt als u wilt opstaan.

9. Ik zit scheef in mijn stoel

Als u door een halfzijdige verlamming of een vergroeiing in de rug niet meer goed in een gewone fauteuil kunt zitten is het mogelijk om bij de zorgverzekeraar een aangepaste stoel aan te vragen. Dat is een stoel op uw maat met een rugleuning die u meer ondersteuning kan bieden, daar waar uw rug het nodig heeft.

Advies en contact

Dit is een greep uit de adviezen die mogelijk zijn, natuurlijk is iedere situatie anders en kunt u voor een advies op maat contact opnemen met een ergotherapeut bij u in de buurt. Heeft u een verwijzing nodig? Bel uw huisarts of Careyn Klantenservice 088 - 123 99 88.

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?

Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen. 

Deel dit artikel met iemand

Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via e-mail versturen.