Olga Commandeur is vitaliteitscoach, presentatrice van Nederland in Beweging, oud-atlete, auteur van 'Wat beweegt jou' over actief ouder worden. Met haar (top)sportervaring weet Olga Commandeur mensen in beweging te krijgen. Dit door ze te motiveren, inspireren en activeren tot een vitale leefstijl. “Wie gezond oud wil worden, moet in beweging komen. Ga sporten, wandelen, fietsen, traplopen of gewoon boodschappen doen.” Maud van Gennip stelt Olga 5 vragen en Olga geeft ook tips om meer te bewegen.
1. Wat doet bewegen met je lichaam?
“Bewegen is goed voor je spieren, voor je botten en voor je hart. Als je voldoende beweegt, blijft je lijf sterker. Ook behoud je je vaardigheden. Als je niet beweegt, worden je spieren slapper en wordt het steeds lastiger om zelfstandig dingen te doen. Door te trainen komt die kracht weer terug. Elke drie maanden zijn alle cellen in je lijf vernieuwd. Dus het is heel belangrijk om te blijven bewegen, jezelf ook uit te dagen. Dan blijf je langer fit en gezond.”
2. En met je hoofd?
“Alles wat je doet, wordt aangestuurd vanuit de hersenen. De frontale kwab stuurt de beweging aan. In dit hersendeel zit ook je geheugen. Dus als je goed beweegt, dan blijft die frontale kwab goed doorbloed. Hierdoor word je alerter, frisser en helderder. Je ziet dat goed bij mensen met dementie: dat ze alerter worden als ze gaan bewegen. Het beïnvloedt het ziekteproces positief. Beweeg je voldoende, dan houd je dementie ook wat langer buiten de deur. En tijdens een training komt er een stofje vrij in je hersenen: het gelukshormoon endorfine. Dus bewegen maakt ook nog eens gelukkig.”
3. Hoe belangrijk is het om te blijven bewegen als je ouder wordt?
“Heel belangrijk. Juist als je wat ouder wordt. Spieren die het nog doen, die onderhoud je. En als vanzelf gaan er altijd meer spieren meedoen. Elke vorm van bewegen is meegenomen. Dus ook een balletje overrollen of meefietsen op een duofiets. Maar blijf vooral traplopen. Veel ouderen zijn bang om te vallen, maar juist traplopen is het allerlaatste wat je op moet geven. Dat is goed voor je spieren, je botten én je hart. Door te sporten kom je ook in een sociaal circuit terecht. Je ontmoet nieuwe mensen, drinkt na afloop samen een kopje koffie. Het is een boost tegen eenzaamheid. Hoe dan ook: bewegen loont altijd, hoe oud je ook bent.”
4. Welke manier van bewegen is het beste als je ouder wordt?
“Het maakt niet uit wat je doet, als je maar iets doet. De overstap van een zittend bestaan naar een actief bestaan is de allereerste winst. En dat zit in heel kleine dingen. Zelf opstaan, zelf je koffie of thee halen, een boodschapje doen, even wandelen naar de buurvrouw. Alleen al gaan wandelen levert een heel grote gezondheidswinst op. Doe je dit regelmatig, dan merk je al gauw dat je conditie verbetert. Gaat het lekker, doe er dan een schepje bovenop. Even in een stevigere pas naar de volgende llantaarnpaal, of maak een hupje tussendoor. Ook sporten als yoga en zwemmen zijn uitermate geschikt als je wat ouder wordt. Kijk naar wat je wilt, wat je lichaam kan en vooral naar wat je leuk vindt. Anders hou je het niet vol.”
5. Welke positieve invloed heeft bewegen op ouderdomskwalen?
“Bewegen is goed voor de zogenoemde welvaartsziekten zoals diabetes, overgewicht, kanker en hart- en vaatproblemen. Daarbij is het goed voor de organen, wat zorgt voor een betere spijsvertering. En mensen die vocht vasthouden, bijvoorbeeld bij de enkels, hebben baat bij wandelen. Door te lopen pompen de spieren dat vocht uit de benen. Ook krijg je sterkere botten door te bewegen. Vooral als je zorgt voor wat schokbelasting. Dus blijf traplopen en wandel af en toe stevig door, maak kleine hupjes of doe alsof je touwtje springt. Wees niet bang om te gaan hijgen. Door de inspanning gaat het hart sneller kloppen, dat is juist goed voor het lichaam.”
Vier tips van Olga om meer te bewegen
1. Neem een actieve houding aan: trek uw kin in alsof u verbaasd bent. U voelt dat u meer rechtop gaat staan, dat uw buik- en rugspieren zijn aangespannen, schouders zijn een klein beetje naar achteren. Deze aangespannen ‘korsetspieren’ verstevigen uw houding, waardoor u makkelijker uw armen en voeten omhoog krijgt. Traint u deze actieve houding, dan merkt u dat het bewegen steeds makkelijker gaat. U schuifelt bijvoorbeeld minder, waardoor u minder snel struikelt. Ook bewaart u beter uw evenwicht en voelt u zich zelfverzekerder. Wellicht heeft u op den duur uw rollator niet meer nodig!
2. Ga weer traplopen, ook als u gelijkvloers woont. Begin met één tree op, één tree af. Vervolgens twee treden op, twee treden af. In actieve houding, achteruit naar beneden. Houd de leuning binnen handbereik of vraag of iemand uw armen vasthoudt.
3. Ook als u zit: neem een actieve houding aan. Ga met uw rug van de rugleuning af, schuif een beetje naar voren in uw stoel en dan: kin intrekken, schouders naar achteren en voel dat u rechtop zit. Wissel dit af. Recht zitten, weer wat inzakken. Uw lijf wordt hier sterker van.
4. Sta vijf keer op uit de stoel en ga weer zitten. Gebruik uw armen zo min mogelijk. Zoek wel steun, zodat u niet omvalt, maar laat de beenspieren het werk doen. Heeft u moeite met opstaan? Neem een actieve houding aan, zet de voeten wat uit elkaar. Zet u schrap en breng uw gewicht naar voren. Dan staat u makkelijker op met de spierkracht van uw benen.
5. En natuurlijk: beweeg elke ochtend thuis mee met Nederland in Beweging. Elke werkdag om 9.15 uur op NPO 2 en om 10.15 uur op NPO 1.
Bewegen met korting
Maak gebruik van uw CareynKaart en ga voordelig naar diverse zwembaden en (medische) sportcentra.
Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?
Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen.
Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via e-mail versturen.