Het zijn pittige tijden. Alles wordt duurder. Eef van Opdorp; financieel trainer, auteur en bekend van het tv-programma ‘Uitstel van executie’, geeft allerlei tips over hoe u slim met uw geld kunt omgaan. Met handige geld-bespaar-tips!
Juiste balans
Laat u niet gek maken door alle negatieve berichten. Het gaat erom wat er bij u binnen komt en uitgaat, hierin de juiste balans weet te vinden en overzicht heeft. U bent verantwoordelijk voor uw eigen financiële huishouding. Denk goed na over wat voor u belangrijk is, dat u tevreden bent met hetgeen wat u heeft en dat u het leven kan leiden dat ook bij u past. Hoeveel heeft u nodig om het leven te leiden dat u graag wilt? Dat is voor iedereen anders.
Geldbrein & geldgedachten
Uw geldbrein bepaalt hoe u over geld denkt en met uw geld omgaat. Het geldbrein bestaat uit drie verschillende breinen:
Reptielenbrein 25%
Kenmerken: vanuit het nu, overleven, onbewust, gevoelig voor impulsaankopen, denkt in plaatjes.
Een voorbeeld: u staat in de supermarkt bij de kassa, ziet een mars liggen en besluit om deze te kopen.
Emotionele brein 70%
Kenmerken: vanuit het nu, erbij horen, gevoel, onbewust.
Stuurt uw gedachten en gedrag op basis van herinneringen en ervaringen uit het verleden.
Heeft u een negatieve ervaring met geld in het verleden? Dan kan dat nog steeds van invloed zijn op de manier waarop u met geld omgaat. Producenten van merkartikelen spelen met marketingacties in op uw persoon en gevoel. Iedereen wil zich ergens mee identificeren of ergens bij horen.
Een voorbeeld: U heeft een rotdag gehad u besluit om spullen te gaan kopen, want dat heeft u wel verdiend.
Rationele brein 5%
Kenmerken: lange termijn, denkende brein.
De meeste beslissingen die we nemen zijn onbewust. Het rationele brein is het denkende brein en gebruiken we te weinig. We laten ons teveel sturen door onbewust gedrag. Door meer na te denken over de dingen die we doen, kunt u meer invloed uitoefenen op de manier waarop u met geld omgaat. Ook marketeers hebben dit natuurlijk door. Daarom komen zij met geweldige kortingsacties. Want die aanbieding kan je toch niet laten lopen nu….Denk dus goed na voordat u een aankoop doet. En maak weloverwogen beslissingen. Vraag uzelf voordat u een aankoop gaat doen af of u het nu echt nodig heeft. Het uitstellen van uw aankoop is hierbij een goede tip. Van uitstel komt vaak ook afstel. Dat scheelt weer in de portemonnee.
Relatie met geld
Wat is uw relatie met geld? Is er sprake van angst of vertrouwen? Wees hier bewust van. Een positieve relatie met geld is belangrijk. Zorg dat uw relatie met geld goed is of beter wordt. U krijgt hier een ander leven door. Hier moet u tijd en aandacht aan besteden, net als in een menselijke relatie. Wat u aandacht geeft groeit!
Geldtypen
Iedereen heeft 8 geldtypen in zich. Het ene geldtype is meer aanwezig dan het andere. Dat is afhankelijk van hoe je in elkaar steekt, op dit moment. Welke geldtypen heeft u in u? Doe de geldtypen test op de website van Eef en kom erachter!
Handige links
Waar heeft u recht op?
www.persoonlijkbudgetadvies.nibud.nl
Kunt u nog ergens op besparen?
Informatie over het gebruik van een vergelijkingssite:
https://www.afm.nl/nl-nl/consumenten/themas/advies/voorbereiden/vergelijkingssites
Geldbespaartips
Voeding
Gas/water/licht
Internet/telefonie
Loopt uw contract binnenkort af of bent u contractvrij? Neem dan contact op met uw internet/telefoonaanbieder en vraag ze naar hun beste deal om uw contract te verlengen. Dit kunt u iedere keer doen wanneer uw contract afloopt. Hiervoor kunt u het beste bellen met de “opzeglijn” (#4) van de betreffende dienstverlener. Doe dit op een doordeweekse dag tussen 09:00 uur en 17:00 uur. Dan zijn er mensen met mandaat.
Ga op zoek naar geldlekken
We hebben steeds meer abonnementen en lidmaatschappen. Spotify, Youtube, Amazon Prime, Videoland, Netflix, NLziet etc. Deze kosten komen iedere maand terug. Maar moet u hier allemaal gelijktijdig lid van zijn?
U kunt niet van alles tegelijkertijd gebruik maken. Dus zet het uit wanneer u het niet gebruikt en wilt u het weer gaan gebruiken, activeer het dan. Een andere tip is om een abonnement met anderen te delen, als deze mogelijkheid er is.
Geld lenen
Geld lenen kost geld. Leef vanuit de plus en geef niet meer geld uit dan dat er binnen komt. Rood staan is duur!
Zorgverzekering
Een zorgverzekering is een dure verzekering. Zorg dat u goed verzekerd bent, maar verzeker niet onnodig veel. Stem uw zorgverzekering af op basis van uw gezondheid en eventueel te verwachten zorg. Iemand met een kunstgebit hoeft geen tandartsverzekering te hebben. Bent u nog jong en vitaal, dan heeft u niet direct baat bij een groot aantal fysiotherapiebehandelingen in uw pakket.
Via CareynPlus kunt u korting krijgen op leuke uitjes, producten en diensten. Zo kunt u ook profiteren van collectiviteitskorting op diverse zorgverzekeringen.
Sparen en beleggen
Het advies is om iedere maand ten minste 10% van uw salaris apart te zetten. Spaar voor later en bijzondere aankopen die u wilt doen. Sparen met een doel helpt u om dat bedrag bij elkaar te krijgen. Zorg er ook voor dat u een geldbuffer achter de hand heeft voor onvoorziene kosten. Op basis van uw persoonlijke situatie kunt u via de website van het Nibud berekenen welke buffer u nodig heeft. Dit is een advies. Doe vooral waar u zich goed bij voelt!
Beleg niet met geld wat u op korte termijn nodig heeft of dat u spaart voor een aankoop op langere termijn. Realiseer dat u uw inleg volledig kunt kwijtraken. Beleg dus alleen met geld dat u kunt missen. Over het algemeen kan je stellen: hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico.
Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen.
Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via email versturen.