CareynPlus Blog

Herfstdip? Bekijk de beste tips om te voorkomen

Geschreven door Marja Zeeman | 15-10-2020

De zomer is weer voorbij, weemoedig kijken we terug op het mooie weer. De bladeren vallen van de bomen, de dagen worden korter en donkerder, het weer druiliger. Veel mensen blijven dan liever binnen in plaats van buiten een frisse neus te halen. In deze periode wordt onze weerstand minder, worden we sneller verkouden en ontstaat soms een treurige stemming. De herfstdip ligt op de loer! Hoe herkent u de herfstdip en hoe voorkomt u die? In dit artikel geven wij u uitleg en een paar tips.

Hoe herkent u een herfstdip?

De termen herfstdip, winterdip, winterblues en winterdepressie worden vaak door elkaar gebruikt, maar toch zijn deze dingen heel verschillend. Zo is een dip een stuk lichter dan een depressie. De symptomen kunnen onder andere zijn:

  • Vermoeidheid
  • Veel behoefte aan slapen
  • Prikkelbaar
  • Somberheid
  • Meer eten
  • Minder zin om dingen te ondernemen

Hoe voorkomt u een herfstdip?

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook voor de herfstdip. Hieronder geven wij u enkele tips.

Zoveel mogelijk daglicht

Natuurlijk daglicht maakt mensen productiever, gelukkiger en zorgt voor minder stress. Gewoon naar buiten dus; lekker ingepakt en de paraplu of de capuchon op. Geniet van de mooie kleuren die de herfst u biedt. Trek er zoveel mogelijk in de ochtend op uit, want dan is het daglicht het sterkst.

Lukt het niet om naar buiten te gaan omdat u binnen werkt of omdat u echt niet naar buiten kunt omdat u minder mobiel bent, probeer dan uw werkplek en/of uw woonruimte zo in te delen dat u ergens zit waar veel daglicht naar binnen komt. En ook al is het koud buiten, zet een raam open. Frisse lucht doet wonderen, u zult zien dat u zich daardoor al vanzelf fitter gaat voelen.

Lichttherapie

Een behandeling met lichttherapie is een mogelijkheid om meer ‘daglicht’ binnen te krijgen. Lichttherapie is een behandeling met een zogenaamde lichttherapielamp waarbij u wordt blootgesteld aan intensief licht. Het licht is veel feller dan normaal kunstlicht, maar niet zo fel als op een zomerse dag buiten. Het licht komt binnen via uw ogen, waarna uw hersenen dit signaal gebruiken om het dag- en nachtritme beter te regelen. De lichttherapie werkt niet verslavend en is zeer veilig. Er zijn verschillende soort lichttherapielampen te koop. Via thuiszorgwinkel Medipoint kunt u een lichttherapielamp tijdelijk huren om het uit te proberen of kopen. Leden van CareynPlus krijgen krijgen 10% korting bij aankoop van een lichttherapielamp.

Blijf in beweging

We trekken er minder op uit, krijgen minder beweging en daardoor volgt een tekort aan diverse vitamines. Door minder te bewegen maken we minder endorfine aan, het gelukshormoon. Blijf daarom in beweging! Maak een flinke wandeling of pak de fiets. Ook zijn er voldoende mogelijkheden om binnen te sporten. Als lid van CareynPlus krijgt u korting op uw abonnement bij diverse sportcentra, medisch training centra (sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut) of op de entree bij diverse zwembaden.

Dag- en nachtritme

Als het buiten donker en guur is dan is het o zo aantrekkelijk om lekker lang in bed te blijven liggen. Dat is voor de herfstdip helaas niet zo goed. Het verstoort namelijk uw ritme waardoor u ’s nachts weer minder goed zal slapen. Dus zet dus de wekker en probeer op vaste tijden op te staan, te eten en te bewegen. Zo help u uw biologische klok een handje.

Blijf goed eten

Als u goed eet, dan voorkomt u dat u een tekort krijgt aan vitamines en mineralen. In dit seizoen is er veel lekkers te koop om mee te kokkerellen. Maak ‘troostfood’, zoals een lekkere stoofpot of een stamppot. Lukt het koken niet meer zo goed, maak dan gebruik van de (vries)verse maaltijden van een van de leveranciers van CareynPlus. De korting op de maaltijden is mooi meegenomen!

Hopelijk helpen deze tips, zodat u volop kunt genieten van al het moois van dit jaargetijde. 

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?

Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen. 

Deel dit artikel met iemand

Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via email versturen.