In uw eigen woning blijven wonen is natuurlijk heerlijk, maar is soms ook veel werk. Een woning heeft continu onderhoud nodig om het in goede staat te houden en problemen te voorkomen. Groot onderhoud wordt vaak wel gezien. Hout dat geverfd moet worden of er komt ineens geen warm water meer uit de kraan waardoor er mogelijk een nieuwe ketel nodig is. Toch zijn er ook allerlei andere zaken die u zo nu en dan moet controleren, waar u misschien niet zo vaak aan denkt. Wij hebben een aantal checks voor u op een rijtje gezet die u mooi tijdens de zomer kunt doen. En is er een probleem? Dan kunnen wij u daarbij helpen.
Veiligheid boven alles; controleer regelmatig
- Rook- en koolmonoxidemelders
Door op de testknop te drukken weet u of de rook- en koolmonoxidemelders nog werken. Veel melders geven een waarschuwing (piepsignaal) als de batterij bijna leeg is.
- Ramen en deuren op inbraakveiligheid
Zorg er voor dat het hang- en sluitwerk een SKG-keurmerk heeft.
- Trappen
Zijn de treden glad geworden door het slijten? Is de trap goed verlicht? Zitten de leuningen nog goed vast? En zijn de antislip-strips nog in goede staat?
Ventileren van de woning; reinig regelmatig
- Ventilatieroosters
Ventilatieroosters boven in de ramen zorgen voor verse lucht in de woning. Door regelmatig het vuil van buiten te verwijderen, blijven de roosters optimaal werken.
- Filters van de warmteterugwinning unit
Bij een warmteterugwinning unit stroomt alle lucht die de woning in- en uitgaat door filters. Het regelmatig schoonmaken (bijvoorbeeld met een stofzuiger) van de filters zorgt voor een gezonder woonklimaat.
Reiniging in de keuken
- Reinig de onderkant van uw afzuigkap
Hiermee voorkomt u brandgevaar en het verbetert de afzuigcapaciteit. En vervang regelmatig het filter van uw afzuigkap. Hoe vaak dit nodig is verschilt per merk.
- Reinig uw afwasmachine
Voorkom ophoping van kalkaanslag door de lege afwasmachine af en toe aan te zetten met een machinereiniger. Dit koopt u gewoon in de supermarkt. De vaatwasser één keer per maand op het heetste programma laten draaien is ook goed voor uw vaatwasser. Onderin de vaatwasser bij sproeiarm zit ook een uitneem rooster. Spoel deze ook regelmatig schoon. Vergeet ook niet op tijd de filters en rubbers te reinigen. Goed onderhoud aan uw afwasmachine zorgt voor een optimale werking en langere levensduur.
- Reinig uw koelkast
Een schone koelkast werkt beter, ruikt frisser en gaat bij regelmatig reinigen langer mee. Vergeet ook de rubbers niet.
- Maak uw vriezer ijsvrij
Haal uw etenswaren uit de vriezer en leg ze in een koelbox of andere vriezer. Laat de vriezer een dag open staan zodat het ijs ontdooit. Zodra al het ijs is ontdooit maakt u de vriezer schoon en droog. Zo verbruikt uw vriezer minder energie en gaat hij langer mee.
Badkamer; controleer
- De afvoeren in de badkamer
Door ophoping van vuil loopt het water niet goed weg. Verwijder vuil uit het sifon onder de wastafel en uit de douchegoot.
- De tegelvloer
Zijn er tegels gescheurd of klinken ze hol? Ontbreekt er cement of voegsel? Dit kan zorgen voor lekkages. Vervang gebroken tegels of breng nieuwe voegen aan.
- Kit aansluitingen
Vervang slechte kitvoegen rondom de douchebak en het bad; slechte kitvoegen kunnen lekkage veroorzaken.
- Draai loszittende kranen vast
Door het aandraaien van de kraan voorkomt u lekkage en beschadigingen.
Past uw badkamer nog bij uw levensstijl en is hij nog voldoende veilig? Bekijk ook eens ons veilige gerenoveerde badkamer in 1 dag.
Installaties controleren en schoonmaken
- Maak uw rioleringsbuizen schoon
Om verstoppingen te voorkomen is het verstandig regelmatig de warme kraan te laten lopen in uw wasbak. Ook kunt u af en toe een kookwas (90 graden) laten draaien met uw wasmachine. Hierdoor laat vuil en andere resten zo los.
- Controleer de kranen op lekkages
Lekkages kunnen erg vervelend zijn. Door zo nu en dan de watermeter te checken kunt u snel zien of er ergens lekkage plaatsvindt. Zet kranen uit en bekijk de stand op de watermeter voor en na het uur en kijk of het wieltje op de meter niet draait. Als deze stilstaat, dan is er geen lekkage.
- Controleer de druk van de warmtepomp
Controleer of de warmtepomp goed functioneert. Als de druk in het bronsysteem rond de 2 bar is en de druk in de cv-installatie rond de 1,5 bar, is er geen probleem
Houd de wasmachine en de droger schoon
- Maak de wasmachine schoon
Controleer of de rubberring van de deur nog goed afsluit en of de trommel roestvrij is. Draai zo nu en dan een kookwas, wat dus ook de riolering schoon kan houden. Dit zorgt vooral dat er geen schimmel kan vormen en de leidingen blijven schoon.
- Houd de wasdroger schoon
Zorg er altijd voor dat de wasdroger schoon en stofvrij is, voordat u de was erin doet. Zo blijft de droogtijd van de machine optimaal en vermindert u brandgevaar.
De buitenkant van uw huis
- Controleer de dakpannen
Dakpannen die weggewaaid of gebroken zijn of scheef liggen, kunnen voor lekkage zorgen. Dit hoeft niet zichtbaar te zijn aan de binnenzijde, maar kan houtrot veroorzaken in het dakbeschot en de panlatten.
- Maak de goten rondom het dakraam schoon
Door blad raken de goten verstopt. Regenwater loopt zo over de rand van de goot de woning binnen.
- Maak de kozijnen schoon
Zo gaat het schilderwerk langer mee. Vergeet ook de sponning van het raam niet; hier hoopt het vuil zich op.
- Controleer het metsel- en voegwerk
Gaten en scheuren in het metsel- en voegwerk zijn plekken waar ongedierte en water naar binnen kunnen komen. Scheurvorming in de gevel kan ook duiden op een constructief probleem.
- Balkon
Is het hekwerk hoog genoeg en nog stevig? Zitten er scheuren in het de betonvloer? Controleer ook direct het buitenschilderwerk.
Zelf doen of laten doen?
Sommige van de hierboven beschreven checks en werkzaamheden kunt u wellicht zelf uitvoeren. Wilt u dat wij een expert inschakelen? Dat kan! Wij werken samen met De Woningwachter. Bij hen kunt u met een gerust hart uw klussen uitbesteden. Leden van CareynPlus krijgen 10% korting op de factuur.
Heeft u een huurwoning? Neem dan contact op met de verhuurder om te kijken wat zij voor u kunnen doen. Voor de dingen die zij niet uitvoeren kunt u met ons contact opnemen. De Woningwachter neemt dan vervolgens contact met u op om uw wensen en de mogelijkheden te bespreken.
Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?
Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen.
Deel dit artikel met iemand
Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via email versturen.
Bron: De Woningwachter