Blijven bewegen is mogelijk, ook voor ouderen!

Geschreven door Daniëlle Vissers - Zuidgeest op 30-04-2020
Daniëlle Vissers - Zuidgeest

Genoeg beweging is voor iedereen belangrijk. Iemand die lichamelijk fit is, heeft minder kans om ziek te worden en krijgt minder last van bestaande klachten. Toch is het voor veel mensen lastig om genoeg te bewegen. De maatregelen rond het coronavirus maken het er allemaal niet makkelijker op. Vooral voor ouderen kan het lastig zijn om de conditie op peil te houden. Gelukkig zijn er veel eenvoudige oefeningen die bijdragen aan de conditie en die gewoon binnenshuis uitgevoerd kunnen worden. 

  • Sommige alledaagse taken geven u al de beweging die u gezond houdt. 
  • Ook vindt u op televisie en internet een groot aanbod van videomateriaal dat u helpt met bewegen. 
  • Verder is het absoluut niet nodig om de hele dag binnen te blijven. Af en toe naar buiten gaan wordt dan ook aangemoedigd door de overheid en het RIVM. Als u zich maar aan de voorschriften houdt en afstand bewaart tot anderen. 

In dit artikel geven we u graag wat tips die ervoor zorgen dat u nog steeds genoeg kunt blijven bewegen in een periode wanneer dat extra lastig kan lijken. 

Maak gebruik van dagelijkse klusjes

Even de keuken schoonmaken, stofzuigen of het bed opmaken. Misschien zijn het dingen die u al een tijdje niet meer zelf doet of waar u altijd tegenop ziet. Toch kunnen ze u de beweging geven die u nodig heeft. Sterker nog, misschien bent u juist meer last gaan krijgen van spieren en gewrichten omdat u deze taken uit de weg gaat. Ook zult u zich zekerder gaan voelen en bijvoorbeeld minder angst hebben om te vallen. Mocht het dan toch een keer misgaan, dan heeft u een betere conditie en komt u minder slecht terecht. Verder zult u minder lang last hebben van eventuele blessures, omdat uw spierkracht op peil is. Probeer zo veel mogelijk in het huis zelf te doen en u krijgt er een fitter lichaam voor terug.

Sta wat vaker op

Zonder dat we het altijd in de gaten hebben, brengen we veel tijd zittend door. We zitten als we een boek lezen, televisie kijken, eten of spelletjes doen op de tablet of mobiel. Om te voorkomen dat u te lang achter elkaar zit, is het goed om tussendoor een huishoudelijk klusje te doen of even een blokje om te gaan. Als u iemand gaat bellen, doe dat staand of lopend. Zo zorgt u dat uw bloedsomloop en spieren gezond blijven.

Bewegen voor senioren op televisie en internet

Omdat iedereen op het moment in hetzelfde schuitje zit, wordt er van alle kanten nagedacht over eenvoudige manieren om meer te bewegen, ook voor ouderen. Daarom bieden experts via allerlei kanalen videomateriaal om u te helpen.

  • Waarschijnlijk kent u het programma Nederland in Beweging van Olga Commandeur. Natuurlijk biedt deze show een uitstekende mogelijkheid om meer te bewegen, maar mevrouw Commandeur gaat nog een stapje verder. Op de website van OmroepMAX staat een groot aantal laagdrempelige filmpjes die u fit houden in de tijd dat u het huis niet uit kunt of wilt. U komt er zelfs André Rieu nog tegen die het een en ander muzikaal omlijst! 
  • Via het YouTube-kanaal van Stoelyoga Nederland ontdekt u een geheel nieuwe manier van ontspanning en inspanning vanuit de veiligheid van uw eigen stoel. Het is een manier van bewegen waar u zelf misschien nog nooit aan gedacht had!
  • Op het YouTube-kanaal van Cordaan treft u nog meer filmpjes aan die u ondersteunen bij het bewegen in huis. U vindt er iets voor elke behoefte, ook als u wat lichamelijke klachten heeft. 
  • Op onze website vindt u ook een pagina met oefeningen waar u, zodra u wakker bent, vanuit uw bed mee kunt starten. Deze oefeningen helpen goed als u zich 's-ochtends wat stram voelt.
  • Natuurlijk kunt u zelf ook op zoek gaan op YouTube naar materiaal dat bij u past. Vul op de zoekbalk in waar u naar zoekt, bijvoorbeeld 'bewegen senioren' en u ziet de instructievideo's op uw scherm verschijnen.  

Buiten bewegen

Het is heel begrijpelijk dat u misschien wat huiverig bent om de veiligheid van uw woning te verlaten. Toch is het niet zo dat het coronavirus zich standaard in de lucht om ons heen bevindt. Mensen verspreiden het virus, dus u moet contact vermijden. Dat wil dus niet zeggen dat u niet buiten van het mooie weer mag genieten. Loop gerust een rondje door de lentezon en houd anderhalve meter afstand van andere mensen. Ook is het een goed idee om de fiets te pakken. Fiets niet naast anderen, dan maakt u ook geen contact met andere mensen.

Het is verstandig om deze activiteiten in de ochtend te doen. U start de dag meteen goed met een heerlijke wandeling of een rondje fietsen, terwijl het nog niet zo druk is op straat. Op deze manier blijft u bewegen in moeilijke tijden en kunt u straks met volle teugen en in alle gezondheid genieten van alle mooie dingen in het leven die nu wat lastiger zijn.

Meer informatie over de maatregelen rondom corona vindt u op de website van het RIVM

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?

Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen. 

Deel dit artikel met iemand

Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via email versturen.

thema's : Gezondheid, Bewegen

CareynPlus artikelen

Schrijf u in voor CareynPlus artikelen via onderstaand formulier. Dan bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwste artikelen over bewegen, voeding, zelfstandig wonen, mantelzorg, uitjes en nog veel meer.

Schrijf u hier in!

Meest populaire artikelen