Inmiddels is Nederland alweer zo’n tien weken in de ban van het coronavirus. Een virus waar iedereen mee te maken heeft. Wat we merken is dat naar mate de weken voorbij gaan en de omgang van mensen beperkt is tot anderhalve meter, dit invloed heeft op hoe we ons voelen, onze emotie.
Invloed van emotioneel eten
Emotie kan invloed hebben op het hele lichaam, maar kan ook invloed hebben op ons voedingspatroon. Dit wordt ook wel emotioneel eten genoemd. Emotioneel eten is een vorm van verstoord eetgedrag waarbij u wordt beïnvloed door uw stemming, gedachten en gevoelens. Vaak gaat het dan om negatieve gedachten of gevoelens. U herkent dit bijvoorbeeld als u meer ongezonde dingen gaat eten in stressvolle situaties, zoals bij verdriet of angst.
Emotioneel eten kan ook een rol spelen bij positieve gevoelens; u wilt uzelf belonen nadat u een succes hebt behaald of uw feest is niet compleet zonder (veel) eten. Als u al deze gevoelens regelmatig dempt of bevestigt door te gaan eten, zal de drang alleen maar toenemen en ontstaat er een steeds meer ingesleten gewoonte.
Afleiding
Een tip om emoties op een andere manier de baas te zijn is afleiding zoeken, een stukje wandelen of fietsen. Een goed boek lezen, op internet een concert of theaterstuk bekijken zoals in een eerder blogartikel van CareynPlus is benoemd, puzzelen of binnen bewegingsactiviteiten. En hiermee proberen de gedachten te verzetten en te ontspannen.
Maaltijd klaarmaken
Als u een maaltijd klaarmaakt, gebruik dan gezonde producten en neem er de tijd voor. Het aandachtig koken van een gezonde maaltijd is een goede vorm van ontspanning. Daarom heb ik speciaal voor u een recept van een lekkere Italiaanse ovenschotel opgezocht.
Recept voor 2 personen:
- 2 tartaartjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 2 paprika’s
- 4 eetlepels tomatenpuree
- Italiaanse kruiden
- 1 courgette
- 2 eetlepels Zwitserse strooikaas
- 150 gram ongekookte spaghetti
Snijdt de ui en paprika in stukjes. Fruit de ui samen met de paprika in 1 eetlepel olie. Doe de tartaar erbij en bak deze rul. Voeg de Italiaanse kruiden en de tomatenpuree toe, en laat het geheel 10 minuten sudderen. Breng water aan de kook. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijdt ondertussen de courgette in plakjes en bak deze in de andere eetlepel olijfolie gaar. Doe het gehaktmengsel in een ovenschaal en verdeel de courgette en de kaas erover. Laat de kaas onder de grill smelten. Serveer met de spaghetti.
Voedingsadvies van een diëtiste
Wilt u een voedingsadvies op maat? Dan kunt u een afspraak maken bij één van onze diëtisten in Zuid-Holland of Utrecht (088-1239988).
Vanuit de basisverzekering krijgt iedereen per jaar 3 uur dieetadvisering. Daarnaast kan het zo zijn dat u extra vergoeding krijgt vanuit uw aanvullende verzekering.
Dieetadvisering bij diabetes mellitus, (een verhoogd risico op) hart- en vaatziekten en COPD is soms opgenomen in regionale samenwerkingsafspraken (zogenaamde ketenzorg). Uw huisarts en diëtist zijn op de hoogte van de afspraken die zijn gemaakt en welke vergoeding voor u van toepassing is. Dieetbehandeling als onderdeel van ketenzorg gaat niet ten koste van het wettelijk eigen risico.