Herstel met fysiotherapie na corona

Geschreven door Marjolein van Bommel en Nienke Jenster op 18-02-2021

We hebben al veel gehoord over het coronavirus. Over welke klachten u kunt krijgen. Dat de meeste mensen milde tot matige klachten hebben, maar dat er ook mensen zijn die ernstige tot zeer ernstige (kritieke) klachten ontwikkelen waarbij opname op een intensive care afdeling (IC) in het ziekenhuis noodzakelijk is. Toch is het niet zo dat alleen de mensen die in het ziekenhuis terecht zijn gekomen langdurig klachten behouden. Ook mensen die thuis konden blijven, maar wel koorts en/of benauwdheid ervaarden, behouden soms langdurige klachten zoals vermoeidheid na een korte inspanning. Onze Careyn fysiotherapeuten hebben voor u op een rijtje gezet wat u kunt doen als u het coronavirus heeft en wat u kunt doen aan uw herstel. 

Bewegen als u corona heeft

Beweeg zoveel mogelijk. Als u veel in bed ligt, verzwakken uw spieren. Tijdens een week ziek zijn kunt u zomaar tien procent spiermassa verliezen! Dat kan directe gevolgen hebben voor uw dagelijkse activiteiten en uw zelfstandigheid. Kom daarom zoveel mogelijk uit bed. Dat is goed voor uw herstel. Wissel in bed regelmatig van houding. Ga zitten en staan als dat lukt. Goed rechtop zitten of staan helpt de ademhaling. Ook gaan ademhalingsoefeningen beter wanneer u zit of staat. Wij hebben een aantal oefeningen voor u op een rij gezet.

Wat moet u doen bij benauwdheid of kortademigheid?

Het is belangrijk te weten dat ‘verkeerd ademen’ niet bestaat. Door stress of paniek kan de ademhaling snel en oppervlakkig worden. Hierdoor krijgen de longen te weinig zuurstof waardoor een benauwd gevoel ontstaat. Als u aanvoelt dat u in paniek raakt, probeer dan deze stappen te doorlopen:

  • Ga rechtop zitten zodat de longen genoeg ruimte krijgen om zuurstof op te nemen.
  • Leg één hand op de borst en één hand op de buik. U voelt dat uw hand op borst meer beweegt dan die op uw buik. Het is belangrijk om uw buikademhaling uw aan te sturen om rustiger te worden.
  • Adem diep in door uw neus, houd dit 1 seconde vast zonder te persen en adem daarna rustig met getuite lippen uit door uw mond. Herhaal dit 3 keer.
  • Adem nu weer ‘normaal’ en herhaal de oefening na 10 seconden nog een keer totdat uw ademhaling tot rust komt.

Ademhalingsoefeningen

Oefening 1: diep inademen en drie tellen vasthouden (holdings)

Zet uw handen in uw zij. Adem rustig en diep in. Maak uw borstkas groot. Houd uw adem drie tellen vast en adem dan rustig en volledig uit. Doe dit drie tot vijf keer. Probeer deze oefening ieder uur te doen.

 Oefening 2: diep doorzuchten

Diep doorzuchten zorgt ervoor dat er lucht komt in alle delen van de longen. Doe dit op de volgende manier:

  • adem maximaal in door uw neus
  • adem daarna rustig met getuite lippen uit door uw mond
  • herhaal het in- en uitademen 5 keer
Oefening 3: huffen

Huffen zorgt ervoor dat eventueel aanwezig slijm uit de longen omhoog komt. Het is minder pijnlijk dan hoesten. Doe dit op de volgende manier:

  • adem eerst diep in, houdt uw adem 3 tellen vast
  • adem daarna in één keer uit met een open keel, alsof u uw bril of een spiegel laat beslaan
  • herhaal dit een aantal keer
Oefening 4: Pursed Lib Breathing

Deze techniek heeft als doel om de benauwdheid te verminderen. U kunt dit toepassen wanneer u zich kortademig begint te voelen of tijdens inspanning.

De techniek van PLB is als volgt:

1. Adem rustig in door de neus in twee tellen. Adem normaal in niet te diep.
2. Tuit uw lippen en blaas zachtjes uit in 5 tellen. Net alsof u bij een brandend kaarsje het vlammetje probeert te laten wapperen.

Behandeling na het coronavirus

Als u herstelt van een infectie met het coronavirus is de behandeling die u vervolgens nodig heeft afhankelijk van uw klachten. Bij problemen met het bewegen en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten kan de fysiotherapeut u helpen. Bij problemen met voeding biedt de diëtist ondersteuning. Er kunnen ook emotionele klachten ontstaan zoals angst (bijvoorbeeld na IC-opname). Aarzel dan niet om deze te bespreken met uw huisarts of wijkverpleegkundige. Zij helpen u om de juiste mentale ondersteuning te regelen.  

Afhankelijk van uw klachten kunnen er ook andere zorgprofessionals betrokken worden bij de behandeling. De huisarts is dan uw eerste aanspreekpunt en adviseert welke behandeling in uw geval nodig is.

Wat kan een fysiotherapeut voor u betekenen?

Ook met de huidige maatregelen (lockdown) kunt u bij de fystiotherapeut terecht. Als u na een COVID-19 infectie klachten heeft op het gebied van vermoeidheid, benauwdheid, energie, kracht of uithoudingsvermogen, dan kunt u bij de fysiotherapeut terecht voor hulp, advies en begeleiding. Dit hoeft u niet via de huisarts te regelen. U neemt zelf contact op met een fysiotherapeut bij u in de buurt. 

Veilige behandeling bij de fysiotherapeut

Om (her)besmetting uit te sluiten, staat veiligheid voorop bij de behandeling. De fysiotherapeut vertelt u wat er wel en niet mogelijk is op het gebied van fysiotherapeutische behandeling. Hiervoor maakt de fysiotherapeut een inschatting of behandeling op afstand (beeldbellen) mogelijk is en of fysieke behandeling verantwoord is (eventueel met persoonlijke beschermingsmiddelen).

Verantwoord herstellen na corona besmetting

Als u veel last heeft van vermoeidheid, dan is het belangrijk dat u op u een goede manier weer gaat werken aan uw herstel. Te snel aan de slag willen gaan kan averechts werken. De fysiotherapeut helpt u om inzicht te krijgen in uw klachten en adviseert en begeleidt bij het verantwoord opbouwen van dagelijkse activiteiten. Hierbij zijn energieverdeling en het risico op overbelasting belangrijke aandachtspunten. De fysiotherapeut zorgt er op deze manier voor dat u op een verantwoorde manier werkt aan uw herstel.

Er wordt ook gekeken hoe het verder met u gaat. Heeft u problemen op emotioneel vlak? Verloopt het herstel goed en eet u (gezond) genoeg? Als het nodig is, schakelt de fysiotherapeut in overleg met u en de huisarts andere zorgverleners in. 

Contact opnemen met een fysiotherapeut

Merkt u dat uw spierkracht en daarmee uw zelfstandigheid afneemt en u komt er zelf niet helemaal uit? Dan kunt u altijd contact opnemen met een fysiotherapeut van Careyn via de klantenservice op telefoonnummer 088 - 123 99 88. Er is ook een fysiotherapeut beschikbaar via CareynPlus of u kijkt zelf naar een fysiotherapeut bij u in de buurt. 

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?

Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen. 

Deel dit artikel met iemand

Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via e-mail versturen.

thema's : Gezondheid, Bewegen

CareynPlus artikelen

Schrijf u in voor CareynPlus artikelen via onderstaand formulier. Dan bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwste artikelen over bewegen, voeding, zelfstandig wonen, mantelzorg, uitjes en nog veel meer.

Schrijf u hier in!

Meest populaire artikelen