Hoe bereken ik mijn AOW-bedrag?

Geschreven door Daniëlle Vissers - Zuidgeest op 21-01-2021
Daniëlle Vissers - Zuidgeest

In Nederland heeft iedereen die in ons land heeft gewoond en gewerkt recht op een basispensioen dat valt onder de Algemene Ouderdomswet (AOW). De hoogte van het bedrag dat u ontvangt, is afhankelijk van een aantal factoren. Met welke bedragen moet u rekening houden? Wanneer worden ze uitbetaald? En hoe weet u überhaupt of u recht heeft op AOW? In dit artikel vertellen we u meer over de wetgeving rond de AOW.

De hoogte van uw AOW

Waarschijnlijk heeft u alle perikelen van de afgelopen jaren rond de pensioenen wel meegekregen. De politiek heeft het er maar moeilijk mee en het lijkt alsof iedereen een eigen verhaal over hetzelfde onderwerp vertelt. Hoewel de hoogte van dit aanvullende pensioen allesbehalve een zekerheid is voor u en de komende generaties, kunt u altijd blijven rekenen op een basispensioen dat u vanuit de overheid krijgt als u in Nederland gewerkt en/of gewoond heeft en de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Hier komt het pensioen dat uw werkgever of u zelf heeft opgebouwd dan bovenop. De bedragen die met de AOW gemoeid zijn verschillen per situatie. Als u alleen woont, heeft u recht op 70% van het minimumloon, wat in 2020 neerkomt op €1.201,42 netto per maand. Als u samen met uw partner woont, heeft u beide recht op 50% van het minimuminkomen. In 2020 is dit €822,62 en dus €1645,24 per maand voor u samen. Op deze pagina leest u meer over de hoogte van de AOW in uw situatie. 

Aanvullingen op de AOW

Zoals wel geldt voor meer toeslagen en tegemoetkomingen, kunt u ook aanvullingen krijgen op uw AOW. U kunt hier bijvoorbeeld recht op hebben als u buiten het basispensioen geen aanvullend pensioen heeft en dus rond moet komen van de AOW. Deze aanvulling op het AOW-bedrag heet de aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO) en u leest er alles over op deze pagina van de Sociale Verzekeringsbank. 

Hoe vraag ik AOW aan?

Vier maanden voordat uw recht op AOW ingaat, krijgt u automatisch bericht van de overheid. Hierin staat precies hoe het proces verder verloopt. Voordat u de brief in uw bezit heeft kunt u dan ook niks aanvragen. Het proces gaat als volgt:

  • Ongeveer vier maanden voordat u de AOW-leeftijd bereikt ontvangt u een brief van de overheid.
  • Vanaf dit moment kunt u AOW aanvragen.
  • Ga hiervoor naar Mijn SVB en log in met uw DigiD. 
  • Heeft u nog geen DigiD? Vraag het dan hier aan.
  • Kies na het inloggen voor 'AOW aanvragen'.
  • Controleer of uw gegevens kloppen.
  • Vul uw rekeningnummer in voor de uitbetaling.
  • Verzend uw gegevens.

Binnen 8 weken krijgt u een reactie. Voor meer informatie over de procedure kunt u terecht bij de Sociale Verzekeringsbank

Wat zijn de betaaldata van de AOW?

De AOW is een basispensioen dat u elke maand krijgt uitbetaald. Dit gebeurt op of rond de eenentwintigste van elke maand.

Hulp rond de AOW bij CareynPlus

Financiële zaken zijn van groot belang. U wilt graag kunnen blijven genieten van de dingen die u graag doet en natuurlijk hoort u het geld te ontvangen waarop u recht heeft. CareynPlus weet dat het best spannend kan zijn om geldzaken zelf te regelen, ook omdat u dat niet iedere dag doet. We wijzen u graag nogmaals op de speciale pagina over AOW van de Sociale Verzekeringsbank. Hierop vindt u duidelijke en goed te begrijpen uitleg over alles wat met de AOW te maken heeft. Denk hierbij aan de data van uitbetaling, de hoogte van het bedrag waarop u recht heeft en de manier van aanvragen. Wilt u hulp bij uw financiële zaken? Dan kunnen wij u helpen met onze dienst administratiehulp aan huis. Neem vrijblijvend contact met ons op als u meer informatie wilt ontvangen. 

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?

Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen. 

Deel dit artikel met iemand

Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via e-mail versturen.

thema's : Zelfstandig wonen, Financiën en Zekerheid

CareynPlus artikelen

Schrijf u in voor CareynPlus artikelen via onderstaand formulier. Dan bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwste artikelen over bewegen, voeding, zelfstandig wonen, mantelzorg, uitjes en nog veel meer.

Schrijf u hier in!

Meest populaire artikelen