Tijd voor stamppot! Maar hoe gezond of ongezond is die aardappel (en rookworst) eigenlijk?

Geschreven door Elize Buitelaar op 25-11-2021
Elize Buitelaar

De dagen worden steeds korter, de herfst met zijn mooie kleurenpracht gaat nu bijna over in de winter. De meeste Hollanders houden van het wisselen van de seizoenen, maar natuurlijk is er altijd een groep die het het liefst weer zo snel mogelijk zomer ziet worden. Bij het binnen blijven bij de lekker warme kachel hoort bij uitstek in de avond een lekker stamppotje op het menu. Maar hoe gezond of ongezond is de stamppot? Careyn diëtist Elize vertelt hier meer over.

Stamppot maken

Van allerlei soorten groenten zijn lekkere stamppotten te maken, de bekendste zijn natuurlijk stamppot boerenkool en stamppot peen en uien. Je kunt echter ook een heerlijke stamppot maken met pompoen (zolang die nog te verkrijgen is), zuurkool, spitskool, spruiten, andijvie en koolraap.

Voor de beste verhoudingen maak je gelijk een grote stamppot tegelijk. Voor iemand alleen is deze portie natuurlijk veel te veel, maar des te fijner is het om hier later in de week of maand dan nog eens van te genieten. Stamppot die je over hebt, kun je het beste buiten te koelkast laten afkoelen. Hierna kun je je gerecht nog twee dagen bewaren in de koelkast of invriezen natuurlijk. Bewaarde stamppot kun je opwarmen in de magnetron, in een koekenpan of met een beetje margarine in de oven.

Is aardappel gezond?

Als diëtist wordt ons vaak gevraagd of die aardappel nu wel zo goed is. Als je een aardappel vergelijkt met rijst en pasta (macaroni/spaghetti/lasagne) dan scoort hij qua koolhydraten (zetmeel) het laagst en is hij dus zo verkeerd nog niet. We hebben koolhydraten nodig als brandstof, maar als deze balans scheef loopt dan kan overgewicht of andersom ook gewichtsverlies ontstaan.

De diëtist kijkt daarom graag naar het totale eetpatroon op een dag en kan niet altijd één voedingsmiddel de schuld geven. Het kan bijvoorbeeld goed zijn om voorzichtig te zijn met de portie aardappelen als je bekend bent met diabetes mellitus. De diëtist kan in dit geval bepalen dat de portie van de aardappel (en dus ook de stamppot) wat moet worden beperkt. Het is dan wenselijk om het aandeel groente in de stamppot flink te verhogen. Dit laatste is overigens altijd voor iedereen goed, niet alleen voor diabeten.

Is zoete aardappel gezonder?

Is de zoete aardappel misschien een beter alternatief? De zoete aardappel komt wat betreft zetmeel en calorieën zelfs iets hoger uit. De zoete aardappel heeft wel een andere smaak en je zit er langer vol van, zeker ook prima om zo af en toe eens toe te passen ter afwisseling.

Is rookworst ongezond?

We kunnen niet ontkennen dat rookworst behoorlijk vet is en ook vooral slecht (verzadigd) vet en zout bevat. Helaas zijn de alternatieven zoals spek en slavinken die ook prima matchen bij een stamppot niet gelijk heel veel beter. Wat we hierin adviseren; kies in dezelfde week niet voor alleen maar gerechten met worst en spek. Kies als tegenhanger in die week voor kip, vis en eet ook eens een dagje vegetarisch. Zo ontstaat er een mooie balans en is een keertje rookworst dus prima in te passen.

Recept: Spannende spruiten stamppot (bron: www.24kitchen.nl)

Ingrediënten voor 2 personen

300 g kruimige aardappels
250 g spruitjes
125 g gerookte spekreepjes
50 g gedroogde abrikozen
1 tl kerriepoeder
50 ml melk
12,5 gram margarine

Bereidingswijze (30 minuten)

Schil en snijd de aardappels in gelijke stukjes. Maak de spruitjes schoon en snijd ze doormidden. Breng de aardappels met de spruitjes in een laagje water aan de kook en kook ze in circa 25 minuten gaar. Verhit een koekenpan op hoog vuur en bak de spekjes in circa 8 minuten krokant. Snijd de abrikozen in stukjes. Voeg de abrikozen en de kerrie toe en bak circa 2 minuten mee. Giet de aardappels met spruitjes af en stoom ze droog. Stamp fijn met een pureestamper en roer de melk en de margarine erdoor. Breng de stamppot op smaak met versgemalen peper. Verdeel de stamppot over borden en verdeel de spekjes met abrikozen erover.

Voedingsadvies op maat

Wilt u een voedingsadvies op maat? Dan kunt u een afspraak maken bij één van onze diëtisten in Zuid-Holland of Utrecht (088 - 123 99 88). Vanuit de basisverzekering krijgt iedereen per jaar 3 uur dieetadvisering. Daarnaast kan het zo zijn dat u extra vergoeding krijgt vanuit uw aanvullende verzekering.
Dieetadvisering bij diabetes mellitus, secundaire hart- en vaatziekten en COPD is soms opgenomen in regionale samenwerkingsafspraken (zogenaamde ketenzorg). Uw huisarts en diëtist zijn op de hoogte van de afspraken die zijn gemaakt en welke vergoeding voor u van toepassing is. Dieetbehandeling als onderdeel van ketenzorg gaat niet ten koste van het wettelijk eigen risico.

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?

Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen. 

Deel dit artikel met iemand

Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via email versturen.

thema's : Gezondheid, Voeding

CareynPlus artikelen

Schrijf u in voor CareynPlus artikelen via onderstaand formulier. Dan bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwste artikelen over bewegen, voeding, zelfstandig wonen, mantelzorg, uitjes en nog veel meer.

Schrijf u hier in!

Meest populaire artikelen