Inspiratie voor sport en spel voor ouderen

Geschreven door Daniëlle Vissers - Zuidgeest op 23-03-2021
Daniëlle Vissers - Zuidgeest

Eigenlijk geldt het voor iedereen: in beweging blijven is gezond. Door actief bezig te zijn heeft u niet alleen minder last van blessures en lichamelijke klachten, maar u stimuleert uw hersenen ook nog eens. U voelt zich prettiger in uw lichaam en geniet u meer van het leven. Dat in beweging blijven is overigens helemaal niet zo zwaar als het misschien klinkt. Van een kleine inspanning kunt u al veel profijt hebben. In dit artikel geven we u daarom tips voor sport en spel voor ouderen.

Beweeg ideeën voor ouderen

Het is algemeen bekend dat een gezond lichaam grote invloed heeft op een gezonde geest. Als u het een traint, traint u dus ook het ander. Dat kan door flink te gaan sporten, maar ook door op een slimme manier om te gaan met beweging. Natuurlijk kunt u door de situatie rond het coronavirus misschien nu niet alles doen, maar dan heeft u meteen iets om naar uit te kijken!

Thuisgymnastiek voor senioren

Bent u klaar om het stevig aan te pakken? Dan bieden wij u graag ideeën om in beweging te blijven die misschien wat uitdagender zijn, maar die u wel thuis uit kunt voeren.

De website over gymnastiek voor ouderen van Cordaan bevat een aantal filmpjes die u individueel of met een groep laten bewegen. Kiest u voor een rustige stoeloefening van een paar minuten of staat u op uit de stoel en gaat u voor het zwaardere werk? Het mooie van deze oefeningen is dat er voor elk niveau een training bestaat. Dus als u bepaalde klachten heeft of sommige bewegingen niet meer goed kunt maken, dan blijft er nog genoeg voor u over. Voor veel van de oefeningen heeft u alleen een stoel nodig, maar u vindt ook beweeg ideeën voor ouderen waarbij u gebruik maakt van gewichten of andere hulpmiddelen. De filmpjes van Cordaan worden goed bekeken en dat is niet zonder reden. Veel ouderen hebben er dagelijks profijt van!

Spel met hoepels voor ouderen

Een andere bewegingsactiviteit die u kunt oppakken als de richtlijnen van het RIVM aangepast worden, is een hoepelspel. Dit spel is minder intensief, maar minstens zo leuk. Hierbij plaatst u een aantal hoepels of andere voorwerpen in een wat grotere ruimte of bij mooi weer buiten in het gras. U loopt dan een route die u zelf uitkiest van de ene hoepel naar de andere. Uw medespelers zijn daarna aan de beurt om uw route na te lopen. Hierbij kunt u om-en-om werken, waarbij u steeds langere en moeilijkere routes vormt. Op deze wijze traint u zowel uw geheugen als uw lichaam en heeft u ook nog eens een leuke middag met elkaar! 

Een ander leuk en eenvoudig spel met hoepels voor ouderen is een soort balspel en lijkt een beetje op jeu des boules. Hierbij legt u weer een aantal hoepels neer, binnen of buiten. Van een afstand gooit u met een bal richting de hoepels. De hoepels verder weg zijn natuurlijk moeilijker om mooi in het midden te raken! Als u niet met wat zwaardere ballen wilt werken die niet wegrollen, kunt u ook voor pittenzakjes kiezen. Deze blijven na de worp mooi liggen in of bij de hoepels. Het spel leent zich er ook goed voor om zittend te spelen. Zo kunnen ouderen die wat slechter ter been zijn ook meedoen.

Balspel aan tafel

Een nog eenvoudigere oefening die toch voor geestelijke en lichamelijke training zorgt, is het overgooien met een bal. Neem hiervoor een zachte bal, die geen schade aan kan richten als u hem niet vangt of mis gooit. Uw coördinatie en reactievermogen verbeteren en u traint uw armen. Met z'n tweeën of met een hele groep – zo veel mensen als willen kunnen meedoen bij dit balspel voor ouderen. Roep een naam en diegene mag vangen. Natuurlijk kunt u deze oefening ook gemakkelijk zittend doen. Als u beschikt over een grote ruimte met een grote tafel, kunt u zelfs aan tafel overgooien. Zo voorkomt u dat de bal vaak op de grond terechtkomt. Wilt u iets minder spanning? Met de bal over de tafel rollen kan natuurlijk ook!

Bewegen voor ouderen op muziek

Motivatie is belangrijk bij het in beweging blijven. Er is gelukkig een middel dat bewegen een stuk leuker maakt: muziek! Niet alleen voelt u zich direct een stuk beter; het ritme zorgt ervoor dat u het bewegen bijna automatisch gemakkelijker volhoudt. Spelletjes die u op muziek doet lukken dus beter.

Ook als u wat minder mobiel bent, is het mogelijk om plezier te beleven aan bewegen op muziek. Als de coronamaatregelen versoepeld zijn, kunt u elkaar gezellig weer opzoeken. Zittend op een stoel in een kring kunt u zelfs nog een heuse dansmiddag organiseren, als de maatregelen het toelaten. Pak elkaar bij de handen en waag een walsje, klap in uw handen of beweeg uw armen op de maat. Het is niet alleen erg gezellig, maar u gebruikt meer spieren en gewrichten dan u in de gaten hebt.

Bewegen met CareynPlus

Zoals wij ouderen op elk vlak van het dagelijks leven begeleiden, doen we dat ook bij sport, spel en andere manieren van beweging. Wij bieden uiteenlopende activiteiten om uw lichaam en geest gezond te houden. Het maakt daarbij helemaal niet uit hoe actief u nog bent, want niemand is te oud om fit te blijven! Op onze pagina over bewegen leest u alles over de mogelijkheden. Als de sportscholen weer open mogen, dan kunt u via CareynPlus met hoge kortingen sporten bij sportscholen zoals Fit for Free, Fit20 en SportCity,

Sporten met de fysiotherapeut

Er is tevens de mogelijkheid om te sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut. Bij de fysiotherapeut is ook de mogelijkheid om medisch te sporten. Ook dit kunt u wekelijks doen. Zij hebben een knusse sportzaal waar u de oefeningen doet die bij u passen. 

Recreatief zwemmen

Vindt u het prettiger om te bewegen in het water? Leden van CareynPlus  hebben de mogelijkheid om bij diverse zwembaden te zwemmen met korting.

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?

Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen. 

Deel dit artikel met iemand

Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via e-mail versturen.

thema's : Gezondheid, Bewegen, Uitgelicht

CareynPlus artikelen

Schrijf u in voor CareynPlus artikelen via onderstaand formulier. Dan bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwste artikelen over bewegen, voeding, zelfstandig wonen, mantelzorg, uitjes en nog veel meer.

Schrijf u hier in!

Meest populaire artikelen