Hulp bij zorgen voor een ander

Geschreven door Daniëlle Vissers - Zuidgeest op 10-11-2020
Daniëlle Vissers - Zuidgeest

Zorgen voor een ander wordt door velen als iets vanzelfsprekends ervaren. Veel mensen die zorgen voor een ander, geven aan dat ze daar voldoening uit halen en dankbaarheid ervaren. Maar zorgen voor een ander kost ook veel energie. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal. Zeker als u ziet dat iemand achteruit gaat. Als er steeds meer hulp nodig is. "Nee" zeggen is dan niet gemakkelijk en het zomaar aan iemand anders overlaten doen veel mensen ook niet. Vertrouwen is hierin belangrijk. Vertrouwen dat een ander ook goed voor uw partner, ouder of kind kan zorgen. Zo zijn er professionele mantelzorgondersteuners die met heel veel liefde en ervaring u de ruimte kunnen geven om even op adem te komen.

Tijd voor uzelf, het schiet er vaak bij in. U bent zo druk met zorgen voor de ander, dat een dag zo voorbij is. De ander gaat voor, maar u kunt alleen goed voor een ander zorgen als u ook goed voor uzelf zorgt. Tijd voor uzelf is belangrijk om op te laden en te ontspannen. Een paar keer per week er tussenuit om te wandelen met een vriend(in), een boek te lezen in het herfstzonnetje of sporten kan al helpen. Er zijn verschillende manieren om dat te regelen.

Professionele mantelzorgondersteuning

Er zijn organisaties die met mantelzorgondersteuners hulp bieden. Deze ondersteuners helpen op allerlei verschillende manieren. Zo kunnen ze iemand gezelschap houden door bijvoorbeeld samen te koken, kaarten, een wandeling maken. Licht huishoudelijke taken en begeleiding naar een doktersbezoek is ook mogelijk. Heeft u behoefte aan iemand die 's nachts aanwezig of zelfs 24 uur? Ook daarvoor kunt u mantelzorgondersteuning voor inschakelen. U krijgt hulp van een vaste ondersteuner, zodat er altijd een vertrouwd gezicht is. Het inzetten van een ondersteuner kan al vanaf 2 uur per week. CareynPlus werkt samen met Saar aan Huis en Mantelaar. Er zijn diverse zorgverzekeringen zoals VGZ, Univé, Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid die vergoeding geven. Vraag hiernaar bij uw zorgverzekering of bekijk via onze pagina over de zorgverzekeringen  de vergoedingen van de bovengenoemde zorgverzekeraars. Leden van CareynPlus ontvangen extra vergoedingen op bepaalde onderdelen en korting op de premie.

Vrijwilligers

Er zijn vrijwilligers voor u als mantelzorger. Iemand met wie u kunt praten. Zij steunen u en doen samen met u iets leuks zodat u weer kunt opladen, afhankelijk van uw wensen en behoefte. Ook zijn er vrijwilligers die de zorg voor uw naaste tijdelijk overnemen, zodat u tijd voor uzelf heeft. Kijk voor meer informatie over de ondersteuningsmogelijkheden bij u in de buurt op de website van MantelzorgNL.

Zorgprofessionals

U weet vaak het beste wat de persoon voor wie u zorgt nodig heeft. Een goede samenwerking met de zorgprofessional is daarom belangrijk. Vertel wat voor u belangrijk is en maak afspraken hierover. Als de zorg u teveel wordt, kunt u bij hen hulp vragen. 

Gemeente

U kunt ook bij uw gemeente terecht voor hulp.  Er zijn twee mogelijkheden; het ‘WMO-loket’ en ‘het steunpunt Mantelzorg’. Bij het steunpunt kunt u terecht voor informatie en advies, een luisterend oor en contact met andere mantelzorgers. Neem contact op met het WMO-loket als u praktische hulp nodig heeft. Bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, woningaanpassingen, dagbesteding of vervangende zorg.

Kunt u het Wmo-loket in uw gemeente niet vinden? Belt u dan met het algemene informatienummer van de gemeente. U kunt hiervoor het netnummer van uw gemeente gebruiken met het getal 14 ervoor. De gemeente Rotterdam  bijvoorbeeld is te bereiken onder nummer 14010. U kunt uw vraag ook aan uw huisarts stellen. Komt u er niet uit? Neem contact op met de Mantelzorglijn (ook Whatsapp).

Huishoudelijke taken vergemakkelijken

Door de huishoudelijke taken uit te besteden, krijgt u meer ruimte. Zo scheelt het al als er wekelijks iemand aan huis komt om het huis schoon te maken. Een huishoudelijke hulp kunt u gemakkelijk regelen via CareynPlus.

Zelf koken met verse groenten is wel zo lekker, maar als u weinig tijd heeft, kan het helpen om wat maaltijden in de vriezer of koelkast te hebben liggen. Via apetito besteld u vriesverse maaltijden die u opwarmt in de magnetron. Via UITGEKOOKT geniet u van verse gekoelde maaltijden met  minimaal 200 gram groenten. De maaltijden zijn natriumarm en vetbeperkt. Ze worden dagelijks vers bereid, zijn vijf dagen houdbaar in de koelkast en ook nog eens als beste getest door VARA Kassa. Zowel de vriesverse als de vers gekoelde maaltijden worden aan huis bezorgd.

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?

Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen. 

Deel dit artikel met iemand

Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via e-mail versturen.

Bronnen: Jean Carper, ‘Voeding en intelligentie, een beter geheugen, intelligenter, een goed gevoel’, Dr. David Servan-Schreiber, ‘Uw brein als medicijn, zelf stress, angst en depressie overwinnen’, Natuur diëtisten nederland

thema's : Gezondheid, Mantelzorg

CareynPlus artikelen

Schrijf u in voor CareynPlus artikelen via onderstaand formulier. Dan bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwste artikelen over bewegen, voeding, zelfstandig wonen, mantelzorg, uitjes en nog veel meer.

Schrijf u hier in!

Meest populaire artikelen