Ondervoeding komt vaker voor dan u denkt

Geschreven door Yvon Albers op 26-04-2022

De kans op ondervoeding wordt vaak onderschat, het komt vaker voor dan u denkt (ook in Nederland). Cijfers tonen aan dat bij bewoners in het verpleeghuis en bij mensen die in het ziekenhuis liggen 15-25% ondervoed is. Bij mensen die thuiszorg krijgen is zelfs 15-30% ondervoed. Ouderen, chronisch zieken en patiënten voor of na een operatie lopen hierbij extra risico. Alert zijn op oorzaken en tijdig zorgen voor voldoende voedselinname kan erger voorkomen. Careyn diëtist & leefstijlcoach Yvon Albers legt uit wat ondervoeding is. Maar ook hoe u het kunt herkennen en wat u eraan kunt doen.

Wat is ondervoeding eigenlijk? 

Als u een langere periode te weinig eet, raakt u ondervoed. Het verbruik van energie is dan hoger dan de energie die binnenkomt. Dit kan ook bij overgewicht voorkomen. Om toch aan energie te komen wordt in het lichaam spiermassa afgebroken. Hierdoor verzwakt het lichaam; u heeft minder fut, u wordt sneller ziek en u herstelt minder goed. Ook heeft u meer kans op complicaties en geneest u minder snel. Doordat de spiermassa afneemt gaat bewegen moeizamer en heeft u een grotere kans op vallen. De kwaliteit van leven gaat achteruit, er is een grotere kans op sociaal isolement en zelfs een verhoogde kans op overlijden. U leest het: ondervoeding kan grote gevolgen hebben. Hoogste tijd om actie te ondernemen.

Zo herkent u ondervoeding

Ondervoeding kunt u herkennen aan gewichtsverlies. Maar ook ruimvallende kleding, slechte eetlust, een (te) laag lichaamsgewicht, vermoeidheid of een slechte conditie. Soms zijn dingen die u altijd zonder moeite deed ineens heel zwaar. Of zijn er omstandigheden die praktische problemen geven waardoor eten lastig wordt. De kans wordt groter dat u dan te weinig voeding binnenkrijgt. U gaat minder eten en drinken door slechte eetlust, vermoeidheid, een droge mond, smaakveranderingen en misselijkheid. Er kan van alles ten grondslag liggen aan ondervoeding en verminderde eetlust. Minder eten kan ook komen doordat hulp nodig is bij het eten, door kauw- en slikproblemen of door sociale factoren zoals eenzaamheid en verdriet.

Wilt u meer informatie over ondervoeding voor uzelf of iemand in uw omgeving? Kijk dan op Goed Gevoed Ouder Worden. Hier ziet u welke voorzieningen er zijn, krijgt u uitleg en adviezen en vindt u lekkere recepten.

Doe de zelftest

Op deze website kunt u ook een test doen om te ontdekken of u voldoende (eiwitten) eet, voldoende beweegt en u risico heeft op ondervoeding. 

Tips bij minder eetlust

  • Lukt het u niet om drie maaltijden per dag te eten? Verdeel het over meerdere eetmomenten.
  • Neem ook iets tussendoor bij de koffie of thee.
  • Drink zo'n 1,5 tot 2 liter per dag. Kies dranken waar ook voedingsstoffen in zitten zoals melk, vruchtensap en ontbijtdranken.
  • Zorg dat er voldoende boodschappen in huis zijn, dan heeft u altijd iets te eten. En kies naast verse producten ook voor (lang)houdbare producten.
  • Zet een schaaltje met lekkere dingetjes zoals nootjes of chocola ‘voor het grijpen’ op tafel.
  • Zorg voor voldoende afwisseling in uw voeding. Varieer met warme en koude, en zoete en hartige gerechten.
  • Friszure tussendoortjes zoals vruchtensap, zuiveldrank of wat augurkjes, stimuleren de eetlust.
  • Probeer ook eens nieuwe dingen uit. In de loop van de tijd kan uw smaak veranderen. Dus mogelijk ontdekt u nieuwe smaken die u lekker vindt.
  • Maak het gezellig, neem de tijd om de tafel leuk te dekken.
  • Eet samen, nodig eens iemand uit om te komen eten. Wie langer en samen tafelt, eet ongemerkt meer.
  • Bedenk wat u vroeger erg lekker vond en kijk of dit nog te krijgen is. Of maak het zelf.
  • Probeer dagelijks te bewegen, want dit wekt eetlust op. Denk aan een korte wandeling in de buitenlucht.
  • Een half uurtje voor het avondeten alvast iets kleins eten, stimuleert de eetlust, bijvoorbeeld een kopje warme bouillon, of een toastje.
  • Verwen uzelf, indien mogelijk, af en toe eens met wat luxere producten, zoals roomboter, bonbons of een ijsje.

Bron: goedgevoedouderworden.nl

Moeite met koken en toch lekker eten?

Wilt u graag een lekkere en gezonde maaltijd, maar heeft u geen mogelijkheid om zelf te koken? Bestel dan eenvoudig een koelverse of verse maaltijd aan huis, mét korting via uw CareynKaart.

Advies bij ondervoeding is maatwerk

Hoeveel energie (voeding) u nodig heeft is afhankelijk van leeftijd, geslacht, gewicht en lichamelijke activiteit. Bij stress, ziekte (bijvoorbeeld koorts) en herstel na ziekte is meer energie nodig dan gewoonlijk. Adviezen bij ondervoeding zijn daarom maatwerk, een diëtist kan u daarbij helpen.

Wat kan de diëtist van Careyn doen?

De diëtisten van Careyn zijn de deskundig op het gebied van voeding en gedrag. Zij werken aan de hand van landelijke (multidisciplinaire) richtlijnen, volgen continue scholing en staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici. Hiermee voldoen zij aan de wettelijk vastgestelde voorwaarden waardoor de kwaliteit van hun handelen gewaarborgd is. Zij staan voor u klaar als het gaat om gezond en lekker eten, een voedingsadvies of persoonlijke dieetbegeleiding. Zij stemmen hun adviezen af op uw wensen en mogelijkheden. Maatwerk is hun kracht.

Aanmelden bij de diëtist

De diëtisten hebben sinds kort een online cliëntenportaal. Via dit portaal kunt u op ieder moment van de dag zelf een afspraak maken of annuleren. Het enige dat u hiervoor hoeft te doen is eenmalig een account aanmaken.

Mogelijkheden tot het maken van een afspraak zijn:

Vergoeding via de zorgverzekeraar

De diëtisten van Careyn hebben met alle zorgverzekeraars een contract. Zij zijn bij uw verzekering bekend onder de AGB-code 75750546. Vanuit de basisverzekering krijgt iedereen per jaar 3 uur dieetadvisering. Daarnaast kunt u wellicht extra vergoeding krijgen vanuit uw aanvullende verzekering.

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?

Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen. 

Deel dit artikel met iemand

Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via e-mail versturen.

thema's : Gezondheid, Voeding, Uitgelicht

CareynPlus artikelen

Schrijf u in voor CareynPlus artikelen via onderstaand formulier. Dan bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwste artikelen over bewegen, voeding, zelfstandig wonen, mantelzorg, uitjes en nog veel meer.

Schrijf u hier in!

Meest populaire artikelen