Rijbewijs verlengen 75 jaar: hoe gaat het in zijn werk?

Geschreven door Daniëlle Vissers - Zuidgeest op 14-01-2021
Daniëlle Vissers - Zuidgeest

Het geeft een heerlijk gevoel van vrijheid om zelf auto te rijden. Altijd kunnen gaan en staan waar u wilt is een groot goed. Daarom wilt u natuurlijk zo lang mogelijk zelf achter het stuur blijven. Wanneer u uw rijbewijs wilt verlengen en u 75 jaar of ouder bent dan hoort daar een medische keuring bij. Wat zijn de kosten daarvan? En hoe gaat het allemaal in zijn werk? In dit artikel vertellen we u alles over het verlengen van een rijbewijs voor senioren. 

Rijbewijs verlengen vanaf 75 jaar

Als u ouder wordt, krijgt u misschien te maken met wat lichamelijke kwalen, een minder goed reactievermogen of slechter zicht. Om de veiligheid van uzelf en van de mensen om u heen te garanderen, heeft u als u 75 jaar of ouder bent een gezondheidsverklaring nodig als u het rijbewijs wilt verlengen. Ook dient u een medische keuring door een arts te ondergaan. Dat hoeft dus niet wanneer u 74 jaar bent en wilt verlengen, maar pas als u op het moment van verlenging 75 jaar of ouder bent. Verderop vertellen we u meer over de gezondheidsverklaring en de medische keuring.

Geldigheid van het nieuwe rijbewijs 

Zoals u waarschijnlijk wel weet, is een rijbewijs in de regel 10 jaar geldig. Elke 10 jaar dient u het dus te verlengen. Deze situatie verandert als u ouder bent dan 65 jaar. Dit zijn de drie belangrijkste veranderingen:

  1. Vanaf het moment dat u 65 jaar bent geworden, is een nieuw rijbewijs geldig tot het moment dat u 75 jaar wordt. Stel dat u op uw achtenzestigste uw rijbewijs verlengt, dan is het nieuwe rijbewijs dus nog 7 jaar geldig en verloopt het op uw vijfenzeventigste verjaardag. 
  2. Als u uw rijbewijs verlengt in de periode dat u tussen de 70 en 75 jaar oud bent, is uw rijbewijs 5 jaar geldig. Wanneer u dus op uw tweeënzeventigste verlengt, is het rijbewijs geldig tot u 77 jaar oud bent. 
  3. Na uw 75e verjaardag heeft u zoals gezegd een gezondheidsverklaring nodig voor een nieuw rijbewijs en moet u medisch gekeurd worden. Hieruit komt een bepaling naar voren waarin wordt vastgesteld of uw rijbewijs verlengd wordt en voor hoe lang dat gebeurt. Ook kan het zijn dat er bepaalde aanvullende voorwaarden worden gesteld, bijvoorbeeld dat u voortaan in een automaat moet rijden. De maximale verlenging van het rijbewijs is 5 jaar wanneer u 75 jaar of ouder bent. 

Gezondheidsverklaring en medische keuring vanaf 75 jaar

Vanaf 75 jaar heeft u een gezondheidsverklaring nodig als u het rijbewijs wilt verlengen. In deze gezondheidsverklaring geeft u aan dat u zichzelf in staat acht om veilig de weg op te gaan en laat u weten dat u op een verantwoorde manier achter het stuur kunt zitten en aan het verkeer deel kunt nemen. Als tweede component voor de verlenging dient u medisch gekeurd te worden door een bevoegd arts. U kunt hiervoor naar uw eigen huisarts gaan, maar vaak is het slim om hiervoor iemand anders te kiezen om de vertrouwensrelatie met uw dokter niet onnodig onder druk te zetten.  

Rijbewijs online verlengen

Het verlengen van het rijbewijs kunt u online regelen. Hiervoor gaat u naar de website van Mijn CBR, waar u met uw DigiD-code inlogt en de aanvraag verder af kunt handelen. Wilt u zeker weten dat u alles in orde heeft gemaakt voor uw aanvraag? Op deze pagina van het CBR staat een handig overzicht van alles waarmee u rekening moet houden en ziet u hoe de procedure in haar werk gaat.

Kosten rijbewijs verlengen

Over de kosten van het verlengen van een rijbewijs bestaat helaas geen algemene wetgeving. Zo kan het verlengen van een rijbewijs in Amsterdam duurder zijn dan in Den Haag of Breda en in Rotterdam goedkoper dan in Utrecht of Eindhoven. De respectievelijke gemeenten gaan zelf over de hoogte van deze bedragen. Ook zijn er kosten verbonden aan de medische keuring. Deze zijn tussen de €45,- en €50,-, afhankelijk van de locatie waar de medische keuring plaatsvindt.

CareynPlus helpt bij het verlengen van uw rijbewijs

Misschien ziet u een beetje op tegen al het geregel dat komt kijken bij het verlengen van uw rijbewijs. Gelukkig staat CareynPlus altijd voor u klaar om u te helpen met alles rond het rijbewijs. Met uw CareynKaart krijgt u zelfs €5,- korting op de medische keuring voor uw rijbewijs! Op onze pagina over rijbewijskeuringen leggen we u uit hoe dat werkt. Zit u nog met vragen? Neem dan vooral contact met ons op. 

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?

Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen. 

Deel dit artikel met iemand

Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via e-mail versturen.

New call-to-action

Thema's : Zelfstandig wonen, Veiligheid

CareynPlus artikelen

Schrijf u in voor CareynPlus artikelen via onderstaand formulier. Dan bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwste artikelen over bewegen, voeding, zelfstandig wonen, mantelzorg, uitjes en nog veel meer.

Schrijf u hier in!

Meest populaire artikelen