Tips om overbelasting bij mantelzorgers tegen te gaan

Geschreven door Daniëlle Vissers - Zuidgeest op 24-04-2020
Daniëlle Vissers - Zuidgeest

In Nederland hebben we het goed voor elkaar. Iedereen is verzekerd van medische zorg, die ook nog eens van hoge kwaliteit is. Daardoor worden we met z’n allen steeds ouder. Dat heeft natuurlijk invloed op de vraag naar zorg. Om onze dierbaren toch de aandacht te blijven geven die ze vragen en verdienen, nemen we steeds vaker zelf de zorg op ons als mantelzorger. Deze mooie en noodzakelijke ondersteuning kan veel vragen van een kind, vriend, of kennis van een hulpbehoevende. Wat nu als de mantelzorger overbelast raakt?

Mantelzorger ontlasten: hulp of ondersteuning vragen

Van af en toe de tuin bijhouden tot dagelijks intensieve persoonlijke begeleiding en alles daartussenin: mantelzorg kent vele vormen. In een aantal gevallen kan de mantelzorger het werk prima dragen, maar soms ontstaat er een conflict met de ‘gewone’ werkzaamheden. Op zo’n moment is hulp wenselijk. Gelukkig zijn er verschillende instanties die ondersteuning bieden. Zowel vrijwilligers als professionele zorgverleners kunnen de mantelzorger ontlasten. Saar aan Huis zet ervaren zorgverleners in om te ondersteunen bij mantelzorg en dementie. Zo ondersteunen zij in het dementieproces, begeleiden, gaan mee naar een doktersafspraak en bieden gezelschap. Een andere organisatie is Mantelaar. Zij schakelen studenten medicijnen in om eenvoudige taken in huis of zorghandelingen te verrichten. Denk hierbij aan het aantrekken van steunkousen of het helpen bij een toiletbezoek. Ook kan een wandeling en even kletsen al veel goeds opleveren. 

Aanvullende (financiële) hulp voor mantelzorger

Niet alleen ondersteuning in de vorm van een extra hand is mogelijk. Er bestaan ook vergoedingen en subsidies voor de mantelzorger die ervoor in aanmerking komt. Het gaat hierbij om vergoedingen vanuit zorgverzekeraars, belastingaftrek, een persoonsgebonden budget of een bijdrage van de gemeente. Gemeenten hebben een speciaal loket voor mantelzorgers waar ze terecht kunnen met al hun vragen en hulp krijgen bij aanvragen. Ze helpen de beginnende mantelzorger graag op weg.

Tips tegen overbelasting van de mantelzorger

Door de extra zorg die mantelzorgers op zich nemen, kan de druk oplopen. Een overweldigd gevoel ligt dan op de loer. Het is fijn om te weten dat er genoeg manieren zijn om ondersteund te worden als mantelzorger. Deze 11 tips kunnen helpen.

Tips voor een mantelzorger

 

Vergeet er niet over te praten!

Vaak geeft het de mantelzorger veel verlichting om zorgen en problemen te uiten. Dit lucht niet alleen op, maar kan ook nieuwe inzichten geven vanuit de gesprekspartner. Misschien zijn er mogelijkheden over het hoofd gezien of kan er nog iemand anders ingeschakeld worden. De omgeving biedt graag een luisterend oor en een ondersteunende schouder!

CareynPlus helpt de mantelzorger

Zit u nog met vragen omtrent ondersteuning van mantelzorgers? Bent u benieuwd wat er mogelijk is in uw situatie? Komt u er even niet uit? CareynPlus staat voor u klaar om u hulp te bieden waar u het nodig heeft. Neem contact met ons op en we kijken wat we voor u kunnen betekenen.

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?

Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen. 

Deel dit artikel met iemand

Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via email versturen.

thema's : Mantelzorg, Uitgelicht

CareynPlus artikelen

Schrijf u in voor CareynPlus artikelen via onderstaand formulier. Dan bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwste artikelen over bewegen, voeding, zelfstandig wonen, mantelzorg, uitjes en nog veel meer.

Schrijf u hier in!

Meest populaire artikelen