Misschien merkt u dat u er de laatste tijd steeds vaker over nadenkt: is het tijd om te verhuizen? Dagelijkse bezigheden als het huishouden, de boodschappen en koken vragen veel tijd en energie van u. Eigenlijk zou u hulp willen krijgen bij een of meerdere van deze taken of ze helemaal aan iemand anders over willen laten. Natuurlijk kunt u er dan voor kiezen om kleiner te gaan wonen of te verhuizen naar een plek waar u ondersteund wordt. Maar het is ook heel goed te begrijpen dat u zo lang mogelijk in uw huidige omgeving wilt blijven wonen. Daar voelt u zich ten slotte veilig en prettig. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om het aangenaam te houden. In dit artikel vertellen we u graag wat er allemaal beschikbaar is aan hulp bij het blijven wonen in uw huidige woning en bij verhuizing. Zo kunt u een goed overwogen keuze maken tussen verhuizen of ondersteuning bij het wonen in uw woning.
In dit artikel vindt u de volgende onderwerpen
Klik op de link en ga direct naar dat onderdeel.
Wat zijn de mogelijkheden voor blijven wonen in uw huidige woning?
- Thuiszorg en hulp in huis
- Maaltijden aan huis
- Gezelschap voor ouderen
- Personenalarmering
- Bij dementie
- Mantelzorgondersteuning
- Hulpmiddelen Medipoint
- Woningaanpassingen
- Slimme verbeteringen
Wat zijn de mogelijkheden voor verhuizen?
Wat zijn de mogelijkheden voor blijven wonen in uw huidige woning?
Zoals gezegd willen mensen het liefst zo lang mogelijk in de omgeving blijven waarin ze zich thuis voelen. Dit zal ook voor u gelden. Daarom kijken we eerst naar een greep uit de verschillende manieren waarop u hulp en ondersteuning kunt krijgen bij het langer blijven wonen in uw huidige woning.
1. Thuiszorg en hulp in huis
Iedereen heeft wel eens gehoord van het fenomeen ‘thuiszorg’. Hierbij komt er iemand van de zorg bij u langs die bijvoorbeeld helpt bij het aantrekken van steunkousen of het verzorgen van een wond. Een andere vormen van hulp die u aan huis kunt krijgen is huishoudelijke zorg. Denk daarbij aan ondersteuning bij het schoonhouden van uw huis. Om hiervoor in aanmerking te komen kijkt een wijkverpleegkundige eerst naar uw situatie. Natuurlijk kunt u er altijd voor kiezen om hulp in het huishouden aan te vragen die u dan zelf betaalt. Daarnaast zijn er mogelijkheden om hulp in te schakelen voor het onderhouden van uw tuin en aanpassingen aan uw huis.
2. Maaltijden aan huis
Koken kan aardig wat tijd in beslag nemen en het moet elke dag opnieuw gebeuren. Met een maaltijdservice aan huis neemt u deze zorgen weg. Er bestaan diensten die verse warme maaltijden kant-en-klaar bij u aan de deur bezorgen, maar u kunt ook kiezen voor gekoelde maaltijden die u op een moment naar keuze in de dagen die volgen opwarmt en opeet. Zo zijn er veel opties om u te ontlasten op kookgebied.
3. Gezelschap voor ouderen
Misschien bent u geregeld alleen thuis of zou u graag wat vaker mensen willen zien. Gewoon, gezellig een praatje maken en een kop koffie drinken. Ook als u graag wilt blijven wonen in uw huidige woning zijn er mooie mogelijkheden om contact met de medemensen te blijven onderhouden. Verschillende organisaties staan klaar om een wandeling te maken, een gezellig spelletje te doen of om een luisterend oor te bieden.
4. Personenalarmering
Thuis blijven wonen is prettig, maar het is ook een fijn idee om te weten dat er altijd iemand beschikbaar is voor hulp in noodgevallen. Ouderen kunnen vallen en komen dan vaak moeilijk zelf weer overeind. In zo’n geval kan personenalarmering uitkomst bieden. Via een knop die aan een koord om de hals hangt belt de persoon in kwestie automatisch met een hulpcentrale. Hier kijkt een medewerker precies welke ondersteuning gewenst is en wordt er direct actie ondernomen.
5. Dementie
Voor ouderen die te maken krijgen met dementie is het prettig om in de eigen vertrouwde omgeving te blijven en de bekende structuur vast te houden. Speciaal voor dementerende ouderen bestaan er speciale casemanagers die alle zorg coördineren en de naasten ondersteunen. Hierbij kunnen ook praktische middelen worden ingezet, zoals matrassen met daarin sensoren die registreren of iemand wel in bed ligt en niet door het huis dwaalt. Op die manier wordt de rust bewaard en blijft iedereen zo lang mogelijk van elkaar genieten.
6. Mantelzorgondersteuning
Een belangrijke pijler van het langer thuis blijven wonen is de mantelzorger. Partners, familie of vrienden van ouderen die belangeloos hulp en verzorging bieden maken een wereld van verschil. Deze intensieve aandacht kan nogal wat inspanning vragen van de mantelzorger. Om deze waardevolle ondersteuners even op adem te laten komen is er de mantelzorgondersteuning. Hierbij neemt een professional de taken van de mantelzorger even over, zodat die laatste zich even op kan laden. Zo blijft iedereen op een ontspannen manier aangesloten.
7. Hulpmiddelen Medipoint
Tegenwoordig zijn er ontelbare hulpmiddelen beschikbaar die het thuis blijven wonen gemakkelijker maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bestek voor mensen met reumaklachten, opklapbare zitjes voor een veilige douchebeurt of rollators, krukken en scootmobielen. De thuiszorgwinkel van Medipoint heeft een uitgebreid assortiment van hulpmiddelen die het dagelijks leven vereenvoudigen.
8. Woningaanpassingen
Verbouwingen aan een woning maken deze toegankelijker voor mensen die minder goed ter been zijn of extra ondersteuning kunnen gebruiken. Handgrepen in de douche, het vlak maken van drempels of extra beveiliging en inbraakpreventie houden het wonen aangenaam en zorgeloos. Er is veel mogelijk; kijk ook eens naar de handige checklist Zelfstandig Wonen Advies die de Woningwachter samen met CareynPlus heeft opgesteld.
9. Slimme verbeteringen
Gemak dient de mens. Technologische vernieuwingen zorgen ervoor dat u op een soepele manier kunt blijven wonen in uw huidige woning. Denk hierbij aan brandalarmen en koolmonoxidemelders, maar ook aan sensoren die ervoor zorgen dat het licht automatisch aangaat als u de ruimte binnenkomt. Ook het openen en afsluiten van deuren zonder het gebruik van een sleutel behoort tot de mogelijkheden.
Wat zijn de mogelijkheden voor verhuizen?
Op een bepaald moment kan het huis overweldigend gaan voelen. Misschien wilt u kleiner wonen, wat meer zorg krijgen en gewoon wat minder dagelijkse rompslomp ervaren. Verhuizen kan een dan een goede optie zijn. Welke diensten zijn er om u te helpen en waar moet u rekening mee houden?
1. Verhuisservice
Het verhuizen van uw inboedel kan aardig wat voeten in de aarde hebben. Wat moet er absoluut mee? Wat heeft u niet meer nodig? Hoe komt alles veilig aan op de nieuwe locatie? Als u een goede verhuisservice inschakelt, hoeft u zich zelf nergens zorgen over te maken. Het is extra handig als u kiest voor een bedrijf dat uw spullen bijvoorbeeld ook in- en uitpakt, uw meubilair demonteert en weer in elkaar zet en uw overtollige inventaris afvoert of opslaat. Ook het schoon opleveren, het doen van verbouwingen of eventueel herinrichten van uw vorige woning is een dienst die goed van pas komt.
2. Hulp bij financiën rond verhuizing
Bij een verhuizing moet u rekening houden met een aantal administratieve zaken die geregeld moeten worden. Als u naar een verpleeghuis verhuist is het bijvoorbeeld erg handig om ondersteund te worden rond de financiële kant van het verhaal. Een ervaren professionele adviseur maakt de zaken die bij een verhuizing komen kijken perfect voor u in orde.
Wat past bij u?
Zoals u ziet kunt u aan alle kanten hulp krijgen bij het langer blijven wonen in uw huidige woning of bij verhuizen. Uiteindelijk is de keuze aan u wat u het prettigst vindt. Misschien merkt u na het lezen van dit artikel dat u ook best wat hulp kunt gebruiken. Wilt u meer ondersteuning bij het maken van een weloverwogen en verstandige keuze? Neem dan gerust contact met ons op.
Deel dit artikel met iemand
Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via e-mail versturen.