Verkoeling tijdens warme dagen

Geschreven door Daniëlle Vissers - Zuidgeest op 5-08-2020
Daniëlle Vissers - Zuidgeest

Het zijn warme dagen. De temperatuur loopt op tot boven de 30 graden. Tijdens deze warme dagen is het belangrijk om uw lichaam te verkoelen om te voorkomen dat u te veel last krijgt. Daarom hebben wij een aantal tips voor u op een rijtje gezet. 

Vocht uit fruit en groente

De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk water drinken. U heeft op warme dagen zo'n 2 liter water nodig. Drink regelmatig kleine beetjes en houd uw drinken in de buurt. Neem kraan- of flessenwater, melk, karnemelk, thee of koffie zonder suiker, vruchtensap of suikervrije (fris)dranken.

Het is ook handig om groente en fruit te eten. Ook daar zit vocht in. Komkommer en watermeloen zijn heerlijke dorstlessers. Let wel op dat uw groente en fruit tijdens deze warme dagen sneller bederven. 

Koele kleding

Draag kleding van linnen of katoen. Dat ventileert het beste. Andere syntetische stoffen houden meer uw warmte vast.

Geen koude douche

Een koude douche lijkt misschien fijn als het zo warm is, maar dat kunt u beter niet doen. Door een koude douche gaat uw lichaam extra hard werken om het weer warm te krijgen waardoor u het alleen maar warmer krijgt. Een lauwe douche is beter.

Kruik als verkoeling

U kunt een kruik ook gebruiken om te koelen. Vul uw kruik halfvol met water en leg deze in de vriezer. Zo kunt u de kruik overdag of 's avonds als u in bed ligt gebruiken als verkoeling.

Hitte en medicijngebruik

Sommige medicijnen hebben invloed op de regeling van de temperatuur in het lichaam. Dit is belangrijk om te weten. Zo kan medicatie voor het hart en de bloeddruk het vocht en het zout in uw lichaam verminderen. Uw apotheker en huisarts kunnen u vertellen of u hier extra rekening mee moet houden. 

Frisse voeten

Vul een voetenbadje met koud water en dompel u voeten heerlijk onder. Een schone plantenspuit met water is ook fijn om uw gezicht en andere delen van het lichaam te verkoelen.

Verfrissend windje

Vul een schaal met ijsblokjes en zet deze voor de ventilator. Doordat de ijsblokjes langzaam smelten geven ze een fijne verkoelende bries van de ventilator.

thema's : Gezondheid, Uitgelicht

CareynPlus artikelen

Schrijf u in voor CareynPlus artikelen via onderstaand formulier. Dan bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwste artikelen over bewegen, voeding, zelfstandig wonen, mantelzorg, uitjes en nog veel meer.

Schrijf u hier in!

Meest populaire artikelen