Het is zomer! Wat eten we als het zo warm is?

Geschreven door Elize Buitelaar op 18-07-2022
Elize Buitelaar

De Hollandse zomers kunnen heel verschillend uitpakken qua temperatuur. Vooral als we te maken hebben met hoge temperaturen houden we een wat lager tempo aan en dat is heel verstandig. Soms is de warmte in huis moeilijk te verdragen of mogelijk bent u zo moe na een inspannende fietstocht, dat de puf om nog wat van de warme maaltijd te maken ontbreekt. Dit is een enkele keer niet erg, maar het is niet verstandig om deze belangrijke hoofdmaaltijd voor langere periode over te slaan. Careyn diëtist Elize Buitelaar vertelt u graag hoe u deze zomer lekker en gezond kunt eten zonder dat dit teveel energie kost.

Maak bestaande gerechten ‘luchtiger’

Vaak is er behoefte aan wat frisse gerechten die niet veel moeite kosten en niet te zwaar vallen. Hoe maak je een bestaand gerecht wat ‘luchtiger’?

 • Voeg meer groenten toe: zorg dat het gerecht voor meer dan de helft uit groenten bestaat. Denk aan een salade van verschillende soorten sla, aangevuld met koude groenten zoals komkommer, tomaatjes, paprika, radijs en wat dacht u van verfrissende augurken of mais uit de koeling.
 • Gebruik wat minder vet, omdat dit heel snel een vol gevoel geeft. Dus gebruik wat meer kip- of kalkoenfilet en bijvoorbeeld hamreepjes in plaats van spekjes. Wees matig met room toevoegen of kies een light kookroom.
 • Geen zin om vlees te bakken of braden, denk dan eens aan vleesvervangers of eiwitvervangers die u ook koud heel goed kunt eten: gerookte kipfilet, vis (uit blik), ei, een handje ongezouten noten, mozzarella, feta of bonen zoals peulvruchten.
 • In de vroege ochtend uren is het vaak nog wat koeler, u kunt dan alvast wat pasta koken. Na afkoelen zet u de pasta in de koelkast en heeft u met wat aanvulling van ingrediënten een heerlijke koude pastasalade die op een later tijdstip alleen maar erbij hoeft te pakken.
 • Denk in plaats van het koken van een aardappel ook eens aan een wrap of tortilla die u alleen kort op hoeft te warmen. U kunt deze vullen met frisse sla en plakjes kipfilet.

Varieer met recepten

Wat eten we vandaag? Het is best een uitdaging om elke dag weer iets gezonds en lekkers op tafel te zetten. Meldt u dan aan voor het menu van de week van het Voedingscentrum. U krijgt dan elke donderdag 7 gezonde recepten in de mailbox die bij het huidige seizoen passen. Bent u handig met de telefoon; installeer dan de app Slim koken van het Voedingscentrum.

Favoriet zomerrecept van diëtist Elize Buitelaar

Salade met mango en kip

Blogartikel - Zomerse recepten
Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 200 gram gemengde sla
 • 1 mango
 • 100 gram gerookte kip
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 theelepel honing
 • snufje peper
 • 1 bosui
 • 8 cherrytomaatjes

Bereidingswijze:

Meng in een klein bakje de olijfolie, honing en een snufje peper. Doe de gemengde sla in een grote kom. Schil de mango, verwijder de pit en snijd de mango in stukjes. Snijd de cherrytomaatjes in tweeën of vieren en snijd de gerookte kip en bosui in stukjes. Doe de mango, cherrytomaatjes, bosui en gerookte kip bij de sla in de kom. Voeg de dressing toe en meng alles door elkaar. Serveer de salade eventueel met een broodje of vul een wrap met deze salade.

Variatietip: voeg ook eens wat stukjes avocado toe of vervang de mango door de avocado.

Eet smakelijk!

Bron: www.lekkerensimpel.com

Wat kan de diëtist van Careyn voor u betekenen?

De diëtisten van Careyn zijn de deskundig op het gebied van voeding en gedrag. Zij werken aan de hand van landelijke (multidisciplinaire) richtlijnen, volgen continue scholing en staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici. Hiermee voldoen zij aan de wettelijk vastgestelde voorwaarden waardoor de kwaliteit van hun handelen gewaarborgd is. Zij staan voor u klaar als het gaat om gezond en lekker eten, een voedingsadvies of persoonlijke dieetbegeleiding. Zij stemmen hun adviezen af op uw wensen en mogelijkheden. Maatwerk is hun kracht.

Aanmelden bij de diëtist

De diëtisten hebben sinds kort een online cliëntenportaal. Via dit portaal kunt u op ieder moment van de dag zelf een afspraak maken of annuleren. Het enige dat u hiervoor hoeft te doen is eenmalig een account aanmaken.

Mogelijkheden tot het maken van een afspraak zijn:

Vergoeding via de zorgverzekeraar

De diëtisten van Careyn hebben met alle zorgverzekeraars een contract. Zij zijn bij uw verzekering bekend onder de AGB-code 75750546. Vanuit de basisverzekering krijgt iedereen per jaar 3 uur dieetadvisering. Daarnaast kunt u wellicht extra vergoeding krijgen vanuit uw aanvullende verzekering.

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?

Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen. 

Deel dit artikel met iemand

Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via e-mail versturen.

thema's : Gezondheid, Voeding, Uitgelicht

CareynPlus artikelen

Schrijf u in voor CareynPlus artikelen via onderstaand formulier. Dan bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwste artikelen over bewegen, voeding, zelfstandig wonen, mantelzorg, uitjes en nog veel meer.

Schrijf u hier in!

Meest populaire artikelen