Zorgverzekering 2022: waar moet u op letten?

Geschreven door Daniëlle Vissers - Zuidgeest op 25-11-2021
Daniëlle Vissers - Zuidgeest

Nu het jaar op zijn einde loopt, komt er in de verschillende media weer steeds meer aandacht voor de zorgverzekering. Misschien is het hebben van een goede zorgverzekering met de juiste ondersteuning nog nooit zo belangrijk geweest als tegenwoordig. Waar moet u als senior op letten bij het kiezen van een zorgverzekering? Wat zijn de wijzigingen voor het nieuwe jaar? En past uw huidige zorgverzekering nog bij uw situatie? In dit artikel helpen we u verder in de zoektocht naar een zorgverzekering die aansluit op uw behoeften. 

Wijzigingen in premies en dekking

Elk jaar maken de zorgverzekeraars aan het einde van het jaar hun premies bekend voor het jaar dat eraan staat te komen. In de praktijk worden de meeste premies een paar procent hoger, wat neerkomt op een paar euro per maand en een paar tientjes per jaar. Dat is dit jaar niet anders. Het eigen risico blijft gelijk op €385,-. Ook in het nieuwe jaar blijft gelden dat huisartsenzorg en wijkverpleging niet onder het eigen risico vallen. Als u hier gebruik van maakt, hoeft u dus geen aanspraak te maken op het eigen risico. Uw eigen risico kunt u ook op een hoger bedrag zetten, waardoor u minder premie in de maand betaalt. Het gevolg hiervan is dat u meer voor eigen rekening moet nemen als u wel zorg nodig heeft. U loopt dan letterlijk meer risico, dus denk goed na of u dat wilt! Deze pagina geeft meer informatie over wat wel en wat niet onder het eigen risico valt.

Bent u benieuwd naar alle wijzigingen op het gebied van de basisdekking van de zorgverzekering? Deze pagina van de Consumentenbond geeft een mooi overzicht van alle veranderingen. 

Past uw zorgverzekering nog wel bij u?

Niets is zo veranderlijk als een zorgbehoefte. Door nieuwe ontwikkelingen heeft u misschien heel andere zorg nodig dan vorig jaar. Ook kan het natuurlijk zo zijn dat u bepaalde zorg niet meer nodig heeft. Daarom is het verstandig om elk jaar opnieuw stil te staan bij de zorg waarvoor u verzekerd bent en de zorg die u feitelijk nodig heeft. Zitten hier grote verschillen tussen? Dan kan het verstandig zijn om over te stappen naar een ander pakket of een andere verzekeraar. Een goede manier om verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken is via een van de online zorgvergelijkers. Denk hierbij aan de Zorgkiezer, de vergelijker van Pricewise, of die van Independer


Wat voor soort polis heeft u nodig?

De verschillende polissen die zorgverzekeraars aanbieden zijn onder te verdelen in drie verschillende categorieën. De budgetpolis heeft de laagste maandelijkse premie, maar geeft een beperkte keuze voor zorgaanbieders. Mocht u ziekenhuiszorg nodig hebben, dan is de kans aanwezig dat u zelf veel kosten maakt. Bij een naturapolis, die een wat hogere premie heeft, heeft u een grotere eigen keuze bij wie u de zorg afneemt. Een restitutiepolis ten slotte geeft u de grootste keuze aan zorgaanbieders. Verder kunt u altijd kiezen voor een aanvullende verzekering die u ondersteuning biedt waar u dat nodig heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een brillenvergoeding of een vergoeding voor tandheelkunde. Met de juiste aanvullende verzekering haalt u het maximale uit uw zorgverzekering. 

Ging dat allemaal wat snel? Geen zorgen, wij hebben een helder stappenplan voor u klaarstaan dat u helpt bij de keuze voor de juiste zorgverzekering. 
New call-to-action

Korting op de zorgverzekering bij CareynPlus 

Een goede zorgverzekering is van levensbelang. CareynPlus geeft u graag een extra steuntje in de rug in de vorm van korting op bepaalde onderdelen van uw zorgverzekering. Zo krijgt u met uw CareynKaart extra vergoeding op mantelzorgondersteuning en fysiotherapie. Bent u benieuwd naar alle voordelen van de CareynKaart of heeft u nog vragen over zorgverzekeringen via CareynPlus? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. 

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?

Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen. 

Deel dit artikel met iemand

Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via e-mail versturen.

thema's : Zelfstandig wonen, Uitgelicht, Financiën en Zekerheid

CareynPlus artikelen

Schrijf u in voor CareynPlus artikelen via onderstaand formulier. Dan bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwste artikelen over bewegen, voeding, zelfstandig wonen, mantelzorg, uitjes en nog veel meer.

Schrijf u hier in!

Meest populaire artikelen