Check uw veiligheid in en om uw huis

Geschreven door Marja Zeeman op 1-08-2022
Marja Zeeman

Een fijn huis, leuke buren en een gezellige buurt: het zijn allemaal zaken waardoor we het liefst zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Maar wat nu als - doordat we ouder worden – de veiligheid in het gedrang komt?

Hoe fijn een huis ook is, die eigen, fijne woning is óók de plek waar de meeste ongelukjes en valpartijen plaatsvinden. Sterker nog: in Nederland komt er elke vijf minuten één oudere op de eerste hulp terecht na een ongeluk. Meer dan 50 procent van deze ongelukken vindt in of om het huis plaats. Zeker wanneer we wat slechter ter been worden, of na een ongeluk of ziekte, kunnen voorheen vanzelfsprekende dingen als douchen in één klap een enorme opgave worden. 

Geen verpleeghuis

Een huis zodanig aanpassen dat het op een verpleeghuis gaat lijken, is niet iets waar we blij van worden. Daarom is het belangrijk om te weten dat er ook met kleine aanpassingen een groot resultaat kan worden bereikt. Denk bijvoorbeeld aan een veilige en comfortabele badkamer met een douchestoeltje en handleuningen, verlichting die automatisch aangaat (ook op de route van bed naar toilet) of antislipmatten en een extra trapleuning. Een huis blijft langer geschikt als op de begane grond een slaap- en een badkamer aanwezig zijn. Zijn die er niet, maar is achter het huis voldoende ruimte? Dan kan daar eventueel een extra stuk woonruimte worden aangebouwd. Positief is dat dit in de meeste gevallen zonder vergunning kan, onder voorwaarde dat de aanbouw niet meer dan de helft van de tuin in beslag neemt. Houd er voor de badkamer rekening mee dat een inloopdouche veel veiliger en comfortabeler is dan een badkuip of een douchecabine met hoge instap. Wat een woning geschikt maakt om tot op hoge leeftijd zelfstandig te blijven, is als deze gelijkvloers en drempelloos is met brede gangen en deuropeningen.

De ouderenadviseur

Veel gemeenten bieden hulp om thuis te blijven wonen. Wilt u hierover gratis informatie en advies? Dan kunt u terecht bij uw ledenvereniging of een ouderenadviseur via regelhulp.nl. Een ouderenadviseur kan u helpen op zoek te gaan naar de juiste middelen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Ook kan hij of zij bemiddelen tussen u en een zorgverzekeraar of doorverwijzen naar deskundige vrijwilligers of professionals. Ook familieleden en mantelzorgers kunnen bij de ouderenadviseur terecht. Verder kan een ergotherapeut gratis advies op maat geven (ergotherapie maakt namelijk onderdeel uit van het basispakket van de zorgverzekering). In het geval van een handicap of ziekte zijn we nog veel meer aangewezen op ondersteuning dan wanneer we ‘alleen’ slechter ter been zijn. In zo’n geval wordt vaak de wijkverpleging ingeschakeld. Mochten er permanente woningaanpassingen nodig zijn, zoals een traplift, oprijplaten voor een rolstoel en/of elektrische deuropeners, dan worden die soms door de gemeente vergoed. Hiervoor subsidie aanvragen kan via het Wmo-loket van de eigen gemeente, waarna aan de hand van het inkomen een eigen bijdrage wordt berekend.

Checklist veilig wonen

Om de veiligheid thuis te waarborgen hebben we een checklist gemaakt. Per ruimte zetten we wat praktische tips op een rij, die direct toe te passen zijn.

Slaapkamer

Zonder moeite in en uit bed komen kan uitdagender worden. Een bedsteun is dan een grote hulp. En wie moet er niet regelmatig ‘s nachts zijn of haar bed uit voor een bezoekje aan het toilet? Moeten zoeken naar het lichtknopje is dan niet alleen vervelend, maar kan ook onveilig zijn als uw richtingsgevoel in het donker niet optimaal is. De oplossing daarvoor zijn LED-verlichte wandcontactdozen die fungeren als oriëntatieverlichting, zonder dat dit storend is, want LED-verlichting schijnt omlaag en is dus niet hinderlijk. De LED-verlichting wordt automatisch ingeschakeld bij schemering en uitgeschakeld bij voldoende licht. Zo hoeft u in de nacht niet meer te zoeken naar de lichtknop.

Trap

Pijnlijke gewrichten, een versleten heup of knie….het zijn vervelende klachten die mensen er geregeld van weerhouden om de trap te nemen. Niet voor niets is dit één van de belangrijkste redenen waardoor ouderen willen verhuizen naar een woning die gelijkvloers is.Gelukkig is dit niet altijd nodig. Een traplift kan uitkomst bieden waardoor naar boven of beneden gaan niet langer iets is waar u tegenop ziet.

Vanuit de luie stoel

Wilt u nog een stapje verder gaan en is de uitspraak ‘gemak dient de mens’ helemaal in

uw straatje? Kies dan voor huisautomatisering, ook wel ‘domotica’ genoemd. Dit houdt

in dat een groot aantal dagelijkse handelingen worden overgenomen door technische

apparaten. Ideaal voor mensen die door ouderdom, een ongeluk of andere fysieke

belemmeringen minder mobiel zijn. Zo sluit u gordijnen automatisch met één druk op

de knop of bedient u de verlichting in uw complete woning via uw smartphone, tablet

of computer.

Badkamer

In de badkamer gebeuren over het algemeen de meeste ongelukken. Zelfs voor jonge mensen is een natte vloer gevaarlijk. Daarnaast kan in en uit bad stappen voor hindernissen zorgen. Een antislipmat, beugels aan de wanden, een in hoogte verstelbaar douchezitje of een elektrisch sta-op toilet zijn een verademing. Check hier de mogelijkheden. 

Verkeer

Natuurlijk speelt ons leven zich niet alleen binnenshuis af. De meesten van ons gaan er graag op uit. Maar ook daar brengt het ouder worden uitdagingen met zich mee. Want hoe weet u bijvoorbeeld of het nog veilig is om actief aan het verkeer deel te nemen? Rob Stomphorst, woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland zegt: “Zolang uzelf voelt dat het veilig is, en daar ook echt eerlijk in bent. Wanneer u bijvoorbeeld merkt dat evenwicht houden niet meer zo goed gaat, is een fietshelm aan te raden. Of informeer eens naar een fiets met meer stabiliteit; eventueel een driewieler. Voor de auto geldt: Voel u zichzelf nog veilig achter het stuur? Ziet u alles op tijd en kunt u tijdig anticiperen op het verkeer om je heen? Wanneer u daarover een onzeker gevoel heeft, kunt u een cursus van de ANWB volgen. Keuze uit een Opfriscursus autorijden en de RijZekertraining.

Hulp bij het aanpassen van uw woning

Wilt u weten of uw woning voldoet aan de eisen en uw wensen om u veilig te voelen? Vul dan de Zelfstandig Wonen Advies checklist in. U krijgt een vrijblijvend advies.

Hulpmiddelen voor thuis en onderweg

Via Medipoint kunt u diverse hulpmiddelen kopen, huren of gratis lenen.

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?

Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen. 

Deel dit artikel met iemand

Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via email versturen.

thema's : Gezondheid, Veiligheid

CareynPlus artikelen

Schrijf u in voor CareynPlus artikelen via onderstaand formulier. Dan bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwste artikelen over bewegen, voeding, zelfstandig wonen, mantelzorg, uitjes en nog veel meer.

Schrijf u hier in!

Meest populaire artikelen