Eerste hulp bij ongelukjes in huis

Geschreven door Marja Zeeman op 7-07-2021
Marja Zeeman

Een gekneusde voet, een brandwond, ergens in verslikken, per ongeluk in uw vinger snijden of verwond raken tijdens het klussen; een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Deze blog gaat in op de top 5 vaak voorkomende ongelukjes die in en rondom het huis kunnen voorkomen. Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje Het kan zomaar gebeuren dat u iets bent vergeten uit te zetten, dat u per ongelijk op iets scherps bent gaan staan of dat u uw hand op iets warms heeft gelegd. Ongelukjes in huis horen er soms bij. Maar hoe kunt u hier het beste mee omgaan? Hieronder gaan we in op 5 vaak voorkomende ongelukjes in huis.

1. Gekneusde Voet

Een kneuzing kan erg pijnlijk zijn en kan op veel verschillende plekken in uw lichaam voorkomen. Van een gekneusde voet, een gekneusde enkel of zelfs een gekneusde teen. Hoe herkent u een kneuzing en hoe kunt u hier het beste mee omgaan? U herkent een kneuzing vaak aan pijn in bijvoorbeeld de gekneusde voet waarbij er ook een zwelling of stijfheid kan ontstaan. Daarnaast hoeft u ook niet te schrikken als de kneuzing voor een blauwe verkleuring van de huid zorgt.

U kunt een kneuzing het best behandelen door direct de plek van de kneuzing te koelen. Dit kunt u doen door de kneuzing 15 minuten onder een koude kraan te houden of er ijs of een coldpack op te leggen. Daarna kunt u het beste een drukverband aanleggen op de plek waar de kneuzing heeft plaatsgevonden. Hierna is het belangrijk om bijvoorbeeld de gekneusde voet omhoog te leggen en deze rust te geven. Houd in uw achterhoofd dat als er na 24 uur nog geen verbetering heeft plaatsgevonden, u naar de huisarts moet gaan om een breuk uit te sluiten.

2. Brandblaren

blogartikel - ehbo livis brandblaar ongelukje huis

Heeft u per ongeluk zijn hand op iets warms gelegd of bent u misschien tegen een hete kachel aangelopen? Wat kunt u nou het beste doen als er een brandblaar op de huid is gevormd? Een brandblaar is een tweedegraads verbranding op de huid. Het is een blaasje waarin zich vocht vormt tussen de opperhuid en de lederhuid. Dit komt voor nadat de huid in aanraking is gekomen met een hittebron, warme vloeistof of juist een extreem koude vloeistof. Het is niet verstandig om een brandblaar door te prikken met een naald. Wat u het beste kunt doen:

  1. Koel de brandblaar minimaal 20 minuten met lauwwarm water. Pas hierbij op dat u de blaren niet kapot maakt.
  2. Om een infectie te voorkomen, moet u de brandblaar afdekken met een kompres van steriel gaas.
  3. Als de huid niet kapot is, kunt u een antibacteriële zalf aanbrengen om de blaar te behandelen.
  4. Verschoon de wond dagelijks om infecties te voorkomen.
  5. Voorkom wrijving en druk om het kapot gaan van de wond te voorkomen.
  6. Wanneer u twijfelt over een brandblaar of hij gaat ontsteken, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.

3. Klussen in huis

Het is weer tijd voor een vernieuwde achtertuin, of misschien heeft u wel het plan om thuis aan de slag te gaan om een mooie nieuwe keuken te (laten) maken. Klussen in huis kan erg leuk zijn, maar een ongeluk tijdens het klussen kan in een klein hoekje zitten. Hoe kunt u de meest voorkomende ongelukjes in huis tijdens het klussen het beste voorkomen?

Als u gaat klussen in huis is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u losse snoeren oprolt, scherpe voorwerpen veilig opbergt en chemische middelen opbergt als u ze niet meer gebruikt. Zorg dat je een goede trap hebt en plaats deze altijd op een stevige ondergrond om vallen te voorkomen. Het is belangrijk voor uw eigen veiligheid en de veiligheid van de mensen in uw nabije omgeving dat u tijdens het klussen er alles aan doet om de veiligheid te waarborgen. Bescherm uzelf in ieder geval goed tijdens het klussen, denk hier bijvoorbeeld aan:

  • Draag geen losse kleding, dit kan in draaiende delen van gereedschap terecht komen.
  • Doe sieraden af. Lang/halflang haar? Bind uw haar in een staart.
  • Zet een veiligheidsbril op om te voorkomen dat u splinters in uw ogen krijgt.
  • Draag gehoorbescherming als u met een zaag- of freesmachine werkt.
  • Gebruik altijd de veiligheidsmiddelen die bij het gereedschap zijn geleverd.

4. Verslikken

Iedereen heeft zich wel eens verslikt, in een hap eten of als u een te grote slok water neemt. Een aantal keer goed kuchen en de meeste mensen komen er goed vanaf. Hoe kunt u de kans kleiner maken dat u zich niet verslikt in uw eten of drinken? Zorg er bijvoorbeeld voor dat u voedsel in kleine stukjes snijdt en kleine hapjes neemt. Praat niet met een volle mond! Zorg ervoor dat u uw eten goed kauwt en hier ook de tijd voor neemt. Rechtop aan tafel zitten kan ook zeker helpen, net zoals het dineren in een rustige ruimte waar er weinig afleiding is.

Ouderen hebben vaker last van verslikken. Als u daarmee te maken heeft, dan is het goed om uw huisarts in te schakelen. Een logopedist kan helpen bij slikproblemen. Deze helpt de spierfunctie voor het kauwen en slikken sterker te maken.

5. Snijwonden

blogartikel - ehbo ongelukjes huis wond hand-1

Snijwonden zijn pijnlijke, scherpe, soms diepe wonden die gepaard kunnen gaan met veel bloedverlies. Het is bij een snijwond altijd erg belangrijk om uzelf eerst af te vragen of u zelf de wond wilt behandelen, als de wond bijvoorbeeld niet heel erg diep is. Als de wond wel behoorlijk diep is, is het verstandig om een professional te benaderen.

Snijwond behandelen

Als u zelf de wond gaat behandelen, kunt u de wond het beste afspoelen met lauw water, dan kunt u de wond drogen en afdekken met een pleister of steriel gaasje. Mocht u wond echt een stukje dieper zijn, spoel de wond dan NIET schoon. U kunt het beste de volgende stappen doen:

  1. Verwijder sieraden om afknelling bij zwelling te voorkomen.
  2. Houd het lichaamsdeel met de verwonding hoog.
  3. Dep met een steriel gaasje de randen van de wond droog en maak het vrij van bloed.
  4. Zorg dat u de wond niet aanraakt.
  5. Breng eventueel hechtstrips aan om de wondranden bij elkaar te brengen als de wond erg bloedt. Dit zal de bloeding verminderen.
  6. Dek de wond daarna steriel af, bijvoorbeeld met een wondsnelverband.
  7. Geef het gewonde lichaamsdeel rust en steun. Dat kunt u doen door een mitella aan te leggen.
  8. Raadpleeg daarna professionele hulp: bel de huisarts of de huisartsenpost.

Nog beter voorbereid zijn op ongelukjes? Volg een cursus EHBO

Onze samenwerkingspartner Livis verzorgt diverse EHBO cursussen, zoals de EHBO voor volwassenen, EHBO voor gastouders en Reanimatie bij volwassenen. U volgt deze cursussen deels online gevolgd door een praktijksessie. Met uw CareynKaart krijgt u korting op de cursussen. Wel eerst inloggen voor de actiecode.  

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?

Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen. 

Deel dit artikel met iemand

Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via email versturen.

Bron: livis.nl

thema's : Zelfstandig wonen, Gezondheid, Veiligheid

CareynPlus artikelen

Schrijf u in voor CareynPlus artikelen via onderstaand formulier. Dan bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwste artikelen over bewegen, voeding, zelfstandig wonen, mantelzorg, uitjes en nog veel meer.

Schrijf u hier in!

Meest populaire artikelen