Gezond slapen, gezond weer op

Geschreven door Marja Zeeman op 10-10-2022
Marja Zeeman

Wij brengen een groot deel van ons leven door in bed. Om overdag goed te kunnen functioneren, is een goede nachtrust belangrijk. Maar wat als lekker slapen niet goed lukt en u midden in de nacht uren wakker ligt? Er zijn veel factoren die een goede nachtrust kunnen verstoren. In dit artikel beschrijven wij het belang van goed slapen en geven wij u tips om beter te kunnen slapen.

Hoe belangrijk is goed slapen?

Goed slapen is net zo belangrijk voor lichaam en geest als gezond eten. Van een korte onrustige nacht wakker wordt u niet alleen vermoeid, ook de kans op allerlei ziektes neemt toe. Hart- en vaatziekten, diabetes, depressies, angststoornissen en de ziekte van Alzheimer zijn hier voorbeelden van. Het is dus van belang om te kijken waar de oorzaak ligt van het slechte (in)slapen en wat u eraan kunt doen. 

Wat is een ‘normale’ nachtrust?

Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap slaapt één op de drie volwassen Nederlanders geregeld slecht. Naarmate we ouder worden, wordt dat percentage alleen maar hoger. Van de mensen boven de 70 jaar slaapt de helft slecht, zo blijkt uit onderzoek van Erasmus MC. Om gezond door het leven te kunnen gaan is het goed om minimaal zeven uur per nacht te slapen. Dat geldt ook voor senioren. Hoe ouder we worden, des te minder wordt de kwaliteit van slapen. De diepe slaap wordt korter. Hierdoor gaat ons geheugen slechter werken. Een goede reden om voldoende goede slaap met stip op één te zetten.

Wat kunt u doen om beter te kunnen slapen?

Een goede nachtrust begint overdag. Aan de hand van onderstaande tips willen wij u helpen om beter in slaap te komen en lekker door te kunnen slapen. 

1. Maak uw slaapkamer ‘slaap proof’
  • Zorg ervoor dat uw slaapkamer lekker fris is. Slaap het liefst met een open raam. De ideale kamertemperatuur om goed te kunnen slapen is rond de 18 graden Celsius.
  • Als uw slaapkamer niet goed genoeg verduisterd is, dan kunt u ’s nachts of vroeg in de ochtend wakker worden van het licht buiten. Zorg daarom voor goede verduisterende gordijnen of een nachtmasker.
Een goed bed is uiteraard het belangrijkste; zowel de bedbodem, het matras als het kussen. Uw schouders en nek moeten goed ondersteund worden. Omdat elk lichaam anders is en iedereen anders slaapt, is het van belang om u goed te laten adviseren bij de aanschaf van een bed, bedbodem, matras en kussen. De slaapexperts van Medipoint I Careyn geven u persoonlijk advies en stellen graag samen met u een uniek voordeelpakket samen.

Tijdelijke actie voor leden van CareynPlus:

    • ViscoClimate Ultra matras met 50% korting (op alle formaten)
    • Gratis bedbodemcheck t.w.v. € 59,99
    • Gratis levering én retour van uw oude matras t.w.v. € 29,99
Kijk voor meer informatie op de website van Medipoint.
2. Lichaamsbeweging

Voldoende lichaamsbeweging werkt positief op uw slaapgedrag. Als u vijf dagen per week een half uur stevig wandelt of fietst, dan kunt u ongeveer drie kwartier langer slapen. Wel volhouden, omdat het zo’n vier maanden duurt voordat u resultaat merkt.

3. Nog meer tips 

Wel doen:

  • Zorg voor voldoende daglicht, want onder invloed daarvan maakt uw lichaam serotonine (het ‘gelukshormoon’) aan. En dat stofje is ’s avonds weer nodig voor de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, dat u helpt goed in slaap te komen.
  • Zoek ontspanning in yoga, mediteren of lezen. Schrijf in een dagboek of naar luister naar rustige muziek.
  • Denk voor het slapengaan aan de goede dingen die overdag zijn gebeurd. Van positieve gevoelens worden we rustiger.
  • Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op, ook in het weekend.
  • Doe overdag alleen dutjes tussen 13.00 en 15.00 uur. Slaapt u later op de dag, dan wordt het lastiger om ’s avonds in slaap te vallen.
  • Bereidt u ’s avonds voor op de nacht door het licht in de huiskamer te dimmen, geen inspannende dingen meer te doen.
  • Zet de verwarming op tijd lager. Uw lichaam moet namelijk een beetje afkoelen om goed in slaap te kunnen komen. Maar let op: een ijskoude slaapkamer verstoort dat proces weer, doordat het de bloedvaten in uw huid laat samentrekken. Daardoor kan uw lichaam de warmte niet meer kwijt. Een warme douche helpt wél: daarvan gaan de bloedvaten juist openstaan, zodat uw lichaam makkelijker afkoelt en de slaap sneller komt.
  • Installeer een blauwfilter op uw laptop, tablet of smartphone. Beeldschermen met blauw licht zijn echte (in)slaapremmers. Normaal gesproken stijgt ’s avonds de hoeveelheid van het slaaphormoon melatonine in ons bloed. Maar door het blauwe licht neemt deze met 23 tot 50 procent af als we nog op een laptop, tablet of smartphone kijken.
  • Ga uit bed als u lang wakker ligt en doe iets rustigs zoals een saai artikel lezen, totdat u merkt dat u weer slaap krijgt. Zolang er maar geen fel licht of schermpje bij komt kijken dat blauw licht uitstraalt.

 Niet doen:

  • Na 14.00 uur ’s middags koffie, cola of cafeïnehoudende theesoorten drinken. Bij sommige mensen is het stimulerende stofje cafeïne pas na acht uur helemaal uitgewerkt.
  • Laat op de avond een zware maaltijd eten. Uw maag werkt ’s nachts hard om vet en suikers af te breken, waardoor u minder goed slaapt.
  • s Avonds nog werken, ingewikkelde e-mails beantwoorden of een moeilijk gesprek voeren.
  • Alcohol drinken. Alcohol zorgt ervoor dat u gedurende de nacht onrustig slaapt en vaak rond 15.00 uur opeens klaarwakker bent.
  • Vooral niet piekeren als u wakker ligt. Als u zich daar zorgen over maakt, dan slaapt u alleen maar slechter.

 Wij hopen dat u baat heeft bij onze tips voor een goede nachtrust. Alvast welterusten vannacht!

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?

Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen. 

Deel dit artikel met iemand

Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via email versturen.

thema's : Gezondheid

CareynPlus artikelen

Schrijf u in voor CareynPlus artikelen via onderstaand formulier. Dan bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwste artikelen over bewegen, voeding, zelfstandig wonen, mantelzorg, uitjes en nog veel meer.

Schrijf u hier in!

Meest populaire artikelen