Het vrouwenhart, cardiologe Angela Maas en cardiologe Janneke Wittekoek, hebben al vaak aandacht gevraagd hiervoor. Reden hiervoor is dat er in Nederland meer vrouwen dan mannen overlijden aan hart- en vaatziekten. Bij vrouwen wordt dit vaak (te) laat ondekt doordat vrouwen in veel gevallen lange tijd ‘vagere’ klachten hebben dan mannen, die niet worden gezien als mogelijke hartklachten. Gelukkig wordt er wel steeds meer onderzoek naar het vrouwenhart gedaan en is er ook steeds meer besef bij (huis)artsen dat klachten als pijn rond de maagstreek en extreme moeheid aanwijzingen kunnen zijn voor problemen in de hart- en bloedvaten.
Zeven feiten over het hart
- Het hart zit niet links in de borstkas
Er wordt vaak gedacht dat het hart links in de borstkas zit. Dit is echter niet waar, want het hart zit vrijwel in het midden van ons lichaam, achter het borstbeen.
Het hart is asymmetrisch en hierdoor zit een groter deel aan de linkerkant van het borstbeen dan aan de rechterkant. Er zijn mensen waarbij het hart aan de rechterkant zit. Deze aandoening staat bekend als 'situs inversus'. - Het hart is zo groot als uw gebalde vuist
- Het hart pompt een tankwagen bloed vol per dag
Het hart pompt in één minuut al het bloed door het lichaam. Dit is zo’n zes liter. Dit betekent dat het hart in één dag tussen de 6.000 (kind) en 7.000 (volwassene) liter bloed rondpompt. Op een dag pompt het hart dus gerust een tankwagen vol. - Je hebt 60 tot 100 hartslagen per minuut
- Het hart heeft een gewicht van 250-300 gram
- Een gebroken hart bestaat
Het klopt! Van liefdesverdriet kan je een hartaanval krijgen. Door de stress krijgt het lichaam een overdosis aan adrenaline binnen. Deze stress heeft direct invloed op het hart. De vaten van het hart verkrampen namelijk. Dit is een soort spasme rondom het hart, waardoor het hart even geen zuurstof krijgt. - Het hart is niet rood
Het hart wordt overal rood afgeschilderd. Waarschijnlijk omdat het geassocieerd wordt met de liefde. Toch is uw hart niet rood. Uw hart heeft een donkerbruine kleur.
Het vrouwenhart
- De signalen bij vrouwen zijn vaak minder duidelijk dan bij mannen
- Slagaderverkalking (verkalking in uw aderen door o.a. te veel slecht cholestrol) ontwikkelt zich bij vrouwen anders dan bij mannen. Bij vrouwen ontwikkelt het zich vaker in de kleine vaten waardoor het moeilijker te ontdekken is.
- Klachten onstaan vaak 7 tot 10 jaar later bij vrouwen dan bij mannen (vrouwen lijken langer te worden beschermd door hormonen)
- Na problemen tijdens de zwangerschap zoals hoge bloeddruk en diabetes, is het risico op latere hartklachten groter
Duidelijke en minder duidelijke klachten bij hartproblemen
De meest bekende signalen zijn toch wel drukkende pijn op de borst met uitstralende pijn naar de armen,. Minder bekende klachten die veel voorkomen bij vrouwen zijn:
- extreme moeheid
- duizeligheid
- kortademig na rustig fietsen of traplopen
- pijn in de bovenbuik, kaken en tussen de schouderbladen
- pijn onder de oksel
- misselijkheid of braken
- griepachtige klachten
- koud zweet
- onrustig gevoel/gevoel van angst.
Klachten opschrijven
Als u te maken heeft met wat minder duidelijke klachten die maar blijven aanhouden, dan is het goed om dat dagelijks te gaan bijhouden in een schrift of dagboek. Dan krijgt u en ook uw huisarts een veel beter beeld van waar en wanneer u last heeft. Het hoeft namelijk niet altijd van het hart te komen. Neem bij klachten die u niet vertrouwd altijd contact op met uw huisarts. Bij plotselinge pijn op de borst en/of kortademigheid, bel direct 112.
Wat kunt u doen om hartproblemen te voorkomen?
Er zijn allerlei oorzaken die hartproblemen kunnen geven. De meest bekende zijn een te hoog (slecht) cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, weinig bewegen, erfelijke of aangeboren aandoeningen, maar ook langdurige stress kan problemen geven. Een jaarlijkse check bij de huisarts naar uw cholesterolgehalte en uw bloeddruk is voor iedereen goed. U heeft het namelijk niet door als uw cholesterol te hoog is en ook niet iedereen voelt een te hoge bloeddruk.
Voeding en voorkomen hart- en vaatproblemen
Naast bewegen is ook goede voeding belangrijk om het hart en de bloedvaten gezond te houden. Onze Careyn diëtist Loes Verweij heeft hierover een artikel geschreven. Lees haar artikel 'Juiste voeding voor hart- en bloedvaten'
Stress en beweging
Veel vrouwen ervaren stress. Ze willen alles goed doen; werk, huis, kinderen. Alles moet maar kunnen en als dat dan even niet gaat, vinden ze zichzelf niet goed genoeg. Het is een belangrijke reden waarom steeds meer vrouwen hartklachten ontwikkelen. Op tijd rust nemen, niet alles perfect willen doen en voldoende bewegen is belangrijk om problemen te voorkomen. Maar ook als u niet meer werkt en niet meer voor de kinderen hoeft te zorgen, is het belangrijk om op tijd rust te nemen en veel te bewegen. Wandelen is natuurlijk heel gezond, maar ook krachttraining is op latere leeftijd belangrijk. De spiermassa breekt namelijk steeds sneller af als u ouder wordt.
Bewegen via CareynPlus
Probeer per week 2.5 uur te bewegen verdeeld over de dagen. Dit verkleint de kans op het krijgen van hart- en vaatziekte. Als lid van CareynPlus krijgt u hoge korting bij veel sportscholen door heel Nederland. Daarnaast krijgt u ook korting op zwemmen en sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut. Neem contact met ons op als u vragen heeft.
Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?
Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen.
Deel dit artikel met iemand
Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via email versturen.
Bronnen: Hartstichting.nl, Heartlife.nl, Hartvoorvrouwen.nl, Livis.nl