Hoe gezond is zwemmen voor ouderen?

Geschreven door Marja Zeeman op 19-08-2021
Marja Zeeman

Dat sporten uiteenlopende gezondheidsvoordelen heeft, is een bekend gegeven. We zijn ons er allemaal van bewust dat beweging goed is voor lichaam en geest, en toch kan het best als een uitdaging voelen om het sporten op te pakken. Vooral wanneer er sprake is van fysieke klachten, of wanneer het lang geleden is dat u gesport heeft. Het is zeker de moeite waard om (weer) te gaan sporten, en om dit samen te doen. Zwemmen is een ideale activiteit om in beweging te komen, zowel voor uw lichaam als voor de gezelligheid! Maar wat zijn dan eigenlijk de voordelen van zwemmen voor senioren?

Vaak heeft zwemmen voor 65+ers een specifieke benaming, zoals ‘senioren zwemmen’ of ’ouderen zwemmen’. In de groep zitten ouderen van verschillende leeftijden die in de buurt van het zwembad wonen, met ieder een andere motivatie. De één is bijvoorbeeld doorverwezen door de fysiotherapeut, de ander komt wekelijks samen met de buurman om bij te kletsen en om in beweging te blijven. Wat hetzelfde is voor iedereen zijn de voordelen van bewegen in het water.

Gezondheidsvoordelen zwemmen

Gezelligheid

 Een van de belangrijkste redenen om te zwemmen is de gezelligheid samen! Het is belangrijk om in gezelschap te blijven en om gevoelens van eenzaamheid te beperken of voorkomen. Na het zwemmen is er dan ook altijd de mogelijkheid om samen met andere zwemmers een lekker kopje koffie te drinken. Zo kunt u samen actualiteiten bespreken, of even terug denken aan die goede oude tijd (toen alles nog beter was)!

Vermindering valangst

Valangst vermindert of verdwijnt zelfs door te zwemmen. Dit komt doordat u tijdens het zwemmen continu aan uw reactievermogen werkt en door de weerstand van het water niet kan vallen. Daarnaast bent u tijdens banenzwemmen of zwemoefeningen actief bezig met balans houden. Zo krijgt u steeds meer vertrouwen in uw spieren en in de rest van uw lichaam.

Beter geheugen

Zwemmen is goed voor de hersenen. Met regelmaat sporten heeft bijvoorbeeld een zeer positief effect op het geheugen, zéker voor mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Het vermindert ook de kans op hersenaandoeningen, zoals dementie of Parkinson.

Zwemmen maakt blij

Zwemmen is gezond voor lichaam en geest en draagt bij aan een gelukkig en fijn gevoel. Dit komt doordat tijdens zwemmen de stof endorfine wordt aangemaakt. Deze stof wordt ook wel het gelukshormoon genoemd.¹

Flexibel en gewichtloos

Daarnaast zorgt zwemmen ervoor dat uw lichaam flexibel blijft, waardoor u langer zelfstandig kunt blijven. Dit komt omdat u zichzelf tijdens zwemmen gewichtloos en soepeler kunt bewegen, en uw botten minder worden belast.² Zwemmen is daarom ook zeer geschikt voor mensen die te maken hebben met overgewicht of spierklachten.

Zwemmen weer mogelijk

Nadat sporten en recreëren letterlijk in het water viel bij de Nederlandse zwembaden tijdens de coronacrisis, zijn de deuren inmiddels weer op een verantwoorde manier geopend. En dat is goed nieuws! U kunt vanaf heden veilig kennismaken met de voordelen die zwemmen u biedt, of oppakken waar u voor de sluiting van de zwembaden gebleven was.

Zwemmen met korting

Leden van CareynPlus kunnen met korting zwemmen bij één van de mooie Optisport zwembaden. Zij bieden naast recreatief zwemmen (met korting) ook een breed scala aan diensten voor senioren in het hele land. Ontspannen banenzwemmen op uw eigen tempo, of liever aan uw vitaliteit werken tijdens een groepsles? De mogelijkheden zijn uiteenlopend, maar bij alle opties staat naast het sportieve karakter gezelligheid centraal! Ga gerust langs op één van de Optisport locaties voor meer informatie en/of een gratis proefles. 

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?

Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen. 

Deel dit artikel met iemand

Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via email versturen.

thema's : Gezondheid, Bewegen

CareynPlus artikelen

Schrijf u in voor CareynPlus artikelen via onderstaand formulier. Dan bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwste artikelen over bewegen, voeding, zelfstandig wonen, mantelzorg, uitjes en nog veel meer.

Schrijf u hier in!

Meest populaire artikelen