Vraagt u zich wel eens af of u een veilige badkamer (nodig) heeft? Merkt u bijvoorbeeld dat u moeilijker beweegt, of wel eens last heeft van duizelingen? Dat zou kunnen zorgen voor lelijke valpartijen. Gebruik deze 4 belangrijke vragen om te weten hoe (on)veilig úw badkamer voor u is.
De badkamer is een hele beruchte ‘valplek’ door bijvoorbeeld gladde vloeren en opstapjes. Zo’n valpartij kan heel vervelend uitpakken. Omdat senioren vandaag de dag vaak lang zelfstandig thuis wonen, gebeuren er logischerwijs ook meer valpartijen thuis. Gemiddeld gaat het zelfs om 50.000 senioren per jaar die weleens vallen.
Veilige badkamers zijn dan ook bijzonder in trek. Echter, elke badkamer is anders. Soms zijn wat kleine aanpassingen voldoende. Maar vaker zijn er grotere aanpassingen nodig om comfortabel en veilig te kunnen blijven genieten van uw eigen badkamer.
Ga aan de hand van deze 4 vragen voor uzelf na in hoeverre uw badkamer veilig/onveilig is als het om valrisico’s gaat.
Welke fysieke ongemakken spelen een rol?
De meeste senioren hebben zelf niet in de gaten dat de eigen badkamer val-onveilig is. Ouderdomsgebreken komen immers vaak geleidelijk. Hoe zit dat bij u? Heeft u bijvoorbeeld wel eens last van één of meerdere van deze fysieke ongemakken?- Duizeligheid en/of verminderd evenwicht
- Moeilijker lopen / andere bewegingsbeperkingen
- Afname van het reactievermogen
- Verminderd zicht
- Verminderde spierkracht
- Ziektes zoals Parkinson, CVA, artrose, reuma
Ook medicatie kan ervoor zorgen dat u bijvoorbeeld wat duizelig of slaperig bent. Denk aan slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen, middelen voor hart- en bloedvaten, etc. Die hebben vaak bijwerkingen zoals sufheid, duizeligheid of spierverslapping. Dat is natuurlijk risico-verhogend.
Temperatuur en zuurstof: oké?
Daarnaast kunnen temperatuurverschillen door het baden/douchen uw stabiliteit beïnvloeden (duizelingen met name). Net als de - vaak lagere - hoeveelheid zuurstof in de badkamer.
Wat maakt de badkamer zelf onveilig?
Dat ouderen relatief vaak in de badkamer vallen, heeft ook alles met de badkamer zelf te maken. Berucht zijn onder meer:
- Drempels (ook de drempel bij de deur!)
- Hoge bad- en/of douche-instap
- Douche in het (gladde) bad
- Losliggende kleedjes
- Gladde vloeren / ondergrond
- Gebrek aan houvast (grepen)
Welke aanpassingen in de badkamer kunt u zelf doen?
U kunt zelf uw badkamer op onderdelen al veiliger maken. Bijvoorbeeld met goed licht/zicht, goede ventilatie, een stevig krukje/stoeltje door losliggende kleedjes of matjes te verwijderen. Stap natuurlijk ook niet onder de douche of in bad als u wat duizelig bent of zich niet zo lekker voelt. Houd een eventuele bril bij voorkeur op. En gebruik schoeisel met een rubberen zool (ook sloffen).
Voor welke badkamer aanpassingen schakelt u hulp in?
Wat kunt u beter aan vaklieden overlaten? Dat zijn meer de echte vernieuwingen zoals een inloopbad en/of -douche, antislipvloer*, wandgrepen, verhoogde wc, alarmbel of thermostaatkraan. Maar let wel op: vaak gaat het bij veilige badkamers om standaardbadkamers/standaardproducten. Terwijl elke situatie anders is. Bespreek daarom eerst uw persoonlijke situatie en wensen met een expert.
*lees hier meer over de mogelijkheden van een antislipvloer. Ideaal als uw badkamer nog mooi genoeg is en u hem veiliger wilt maken.
Het oog wil ook wat!
Een mooie badkamer is natuurlijk ook wat waard. Let daarom ook op de keuzemogelijkheden als het gaat om soorten en kleuren tegels, kranen, wasbakken, etc. Want waarom niet meteen een veilige badkamer naar úw smaak?
Vergoedingen voor aanpassingen in de badkamer
Heeft u een beperking die de kans op vallen aantoonbaar vergroot? Vaak vergoedt de gemeente een of meerdere onderdelen. Neem daarvoor contact op met uw gemeente (Wmo). Daarnaast geldt dat sommige hulpmiddelen gewoon aftrekbaar zijn van de belasting!
Extra korting in juli 2021 voor badkameraanpassingen
Onze betrouwbare samenwerkingspartner De Woningwachter kan uw badkameraanpassingen tot in de puntjes verzorgen. Leden van CareynPlus krijgen tot 31 juli 2021 20% korting op het plaatsen van een inloopdouche of instapbad.
Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?
Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen.
Deel dit artikel met iemand
Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via email versturen.