Hulp in huis: mogelijkheden voor thuiszorg en huishoudelijke hulp

Geschreven door Daniëlle Vissers - Zuidgeest op 27-05-2021
Daniëlle Vissers - Zuidgeest

Veel ouderen krijgen na verloop van tijd te maken met uitdagingen op het gebied van gezondheid. Misschien merkt u zelf ook dat u minder goed ter been bent waardoor het lastiger wordt om uzelf te verzorgen of dat u moeite krijgt met het aan kant houden van het huis. Ook kan het zijn dat u een operatie heeft ondergaan en hierdoor een tijdje minder goed in en om uw huis kunt functioneren. Klusjes die vroeger vanzelfsprekend waren, vereisen meer inspanning en duren daardoor langer. Het gevolg hiervan is dat het u tegen gaat staan, waardoor het alleen maar vervelender wordt. Gelukkig is er hulp! U kunt altijd terecht bij Careyn voor ondersteuning op maat.

Thuiszorg via de wijkverpleegkundige

Een wijkverpleegkundige kijkt samen met u welke zorg er in uw situatie nodig is. Gaat het om steunkousen aantrekken, ondersteuning bij het wassen of andere medische hulp? Heeft u baat bij fysiotherapie of ergotherapie? De wijkverpleegkundige kijkt wat het beste bij u past en regelt het voor u met de zorgverzekeraar. Voor contact met een wijkverpleegkundige bij u in de buurt belt u met de klantenservice van Careyn via 088 – 123 99 88. 

In bepaalde gevallen is een vergoeding beschikbaar vanuit de overheid. Voor de thuiszorg wordt de zorg betaald vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) of de Wlz (Wet langdurige zorg). De huishoudelijke zorg, die vanuit de gemeente geregeld wordt, wordt ook vergoed vanuit de Wmo. Dit type zorg verschilt van huishoudelijke hulp, waarvoor u zelf betaalt. Uiteindelijk is het doel van alle soorten thuiszorg dat u zo lang mogelijk op een prettige manier in uw eigen huis blijft wonen. Hieronder leggen we de verschillen tussen beide typen huishoudelijke ondersteuning uit.

Huishoudelijke zorg

Onder huishoudelijke zorg verstaan we zorg die vanuit de gemeente georganiseerd en vergoed wordt. Vaak komt u in aanmerking voor dit type zorg als u door een medische reden zorg aan huis nodig heeft. Dit kan voor een lange periode zijn, maar ook tijdelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het revalidatietraject na een operatie. Ook het tijdelijk ontlasten van uw mantelzorger valt onder de huishoudelijke zorg.  Als u gebruik wilt maken van huishoudelijke zorg, neemt u  contact op met uw gemeente. Medewerkers van uw gemeente gaan samen met u na of er huishoudelijke zorg nodig is, en hoeveel zorg er nodig is. Dit proces noemen we de indicatiestelling.

Huishoudelijke hulp

Huishoudelijke hulp is feitelijk hulp in het huishouden. Dat kan zijn in de vorm van ondersteuning bij het schoonmaken, koken, opruimen of andere klusjes. Deze hulp huurt u zelf gemakkelijk in bij CareynPlus. Leden van CareynPlus krijgen met hun CareynKaart zelfs korting op huishoudelijke hulp! Ook huishoudelijke hulp regelt u via de klantenservice van Careyn met het telefoonnummer 088 – 123 99 88 of u vraagt de hulp direct aan via de website van CareynPlus.

New call-to-action

Hulp bij mantelzorg

Als u te maken heeft met een partner of familielid dat langdurig ziek is en intensieve ondersteuning nodig heeft, dan kan dat veel van u vragen. U bent dan mantelzorger. Hoewel mantelzorgen een dankbare taak is, kost het veel energie. Steeds vaker wordt er bekend dat mantelzorgers overbelast raken. Daarbij trekken ze meestal pas aan de bel als het al te laat is. Hulp voor mantelzorgers kan hierbij ondersteuning bieden. 

Om mantelzorgers ondersteuning en daarmee wat meer ontspanning te bieden, kunt u de hulp inschakelen van professionele mantelzorgondersteuners. Zij bieden verlichting op diverse vlakken. Zo koken ze samen met de persoon die hulp nodig heeft, doen ze samen een spelletje, maken ze een wandeling of doen ze gezamenlijk de boodschappen. Ze zijn er ook voor intensievere ondersteuning, zoals bij nacht- en slaapdiensten en 24-uurszorg. Door een mantelzorgondersteuner in te schakelen, haalt u de druk even weg bij de mantelzorger terwijl u zeker weet dat uw familielid in goede handen is. 

Mantelzorgondersteuning wordt door veel zorgverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed. Leden van CareynPlus krijgen in ieder geval korting op het uurtarief. Voor meer informatie kijkt u op de website van CareynPlus of belt u met de klantenservice van Careyn op telefoonnummer 088 - 1123 99 88.

Leestip: brillen en oogmeting aan huis, dit zijn de mogelijkheden van de thuisopticien

thema's : Zelfstandig wonen, Gezondheid, Mantelzorg

CareynPlus artikelen

Schrijf u in voor CareynPlus artikelen via onderstaand formulier. Dan bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwste artikelen over bewegen, voeding, zelfstandig wonen, mantelzorg, uitjes en nog veel meer.

Schrijf u hier in!

Meest populaire artikelen