Koolmonoxide in huis ontdekken en voorkomen

Geschreven door Marja Zeeman op 26-10-2021
Marja Zeeman

Koolmonoxide staat bekend als een gevaarlijke sluipmoordenaar. Het is gifgas dat u niet kunnen proeven, zien en ruiken. Voor u het weet bent u slachtoffer van deze gevaarlijke gifstof. Ieder jaar overlijden er mensen aan een koolmonoxidevergiftiging en gemiddeld belanden 200 mensen per jaar in het ziekenhuis na een vergiftiging door koolmonoxide. Daarom is het belangrijk om te weten hoe u koolmonoxide vergiftiging kunt ontdekken en voorkomen.

Koolmonoxide ontdekken

Ondanks dat koolmonoxide niet te zien, proeven of te ruiken is, zijn er verschillende mogelijkheden om koolmonoxide te ontdekken.

  • Koolmonoxide melders
    Een koolmonoxidemelder slaat alarm wanneer een te hoog concentraat koolmonoxide wordt gesignaleerd.
  • Afvoer werkt niet meer goed
    Werkt de afvoer van installaties niet meer goed? Dan ontstaat er waterdamp. Hierdoor beslaan de ramen. Beslagen ramen zijn daarom een indicatie voor de aanwezigheid van koolmonoxide.
  • De waakvlam van installaties
    Is de waakvlam blauw van een geiser of gastoestel? Dan is er niks aan de hand. Kleurt de waakvlam oranje? Een oranje waakvlak houdt in dat er een onvolledige verbranding is. In dit geval moet u meteen een vakman contacteren.

Hoe herkent u koolmonoxidevergiftiging?

Weet u dat koolmonoxide 250 keer sneller het bloed bereikt dan zuurstof? Dit komt doordat koolmonoxide veel lichter is dan zuurstof. Het gevolg is dat uw vitale organen (zoals hart, hersenen en lever) te weinig zuurstof krijgen. Wij hebben de symptomen voor u op een rij gezet.

Lichamelijk symptomen van koolmonoxide vergiftiging kunnen zijn:

  • Lichte hoofdpijn
  • Misselijk
  • Overgeven
  • Vermoeid
  • Spierslapte (vooral in benen)
  • Aanvallen die op epilepsie lijken
  • 'Roze’ kleur van het slachtofferbraken

Ernstige lichamelijke gevolgen kunnen zijn:

  • Bewusteloosheid
  • Coma
  • Blijvende hersenschade
  • Mogelijk overlijden als gevolg

Hoe kunt u koolmonoxidevergiftiging voorkomen?

  1. Jaarlijkse controle en onderhoud
    Laat uw installaties zoals geiser, cv-installatie of gaskachel ieder jaar door een installateur controleren. Vaak zit er een sticker op het toestel. Daarmee kunt u zien wanneer de laatste controle is geweest. Bij deze jaarlijkse onderhoud is het ook verstandig om te checken of er voldoende ventilatie in uw huis is. U kunt hiervoor ook onze partner De Woningwachter inschakelen.

  2. Goede ventilatie
    Een goede ventilatie is heel belangrijk en met name in een ruimte met een open verbrandingstoestel. Nieuwe verse lucht in de ruimte is essentieel, zodat de verbrandingsgassen de ruimte verlaten.
    Als een open verbrandingstoestel wordt gebruikt is het zeer essentieel om allerlei ventilatieopeningen geopend te hebben. Denk hierbij aan roosters en klepramen.


    Heeft uw woning een mechanisch ventilatiesysteem of afzuigkap? Dan is het heel belangrijk dat er verse lucht de kamer bereikt. Zonder voldoende toevoer van verse lucht kan er onderdruk in een ruimte ontstaan. Hierdoor kunnen rookgassen uit een rookkanaal de woning in worden gezogen.

  3. Schoorsteen schoonmaken
    Laat uw schoorsteen eens per jaar helemaal schoonvegen. Met een schone schoorsteen voorkomt u verstoppingen in een schoorsteenkanaal en zorgt u ook voor een goede afvoer van schadelijke gassen.

  4. Koolmonoxidemelder plaatsen
    Het herkennen van koolmonoxide gas is vrij lastig. Dit komt omdat het gas niet geurt of kleurt. Daarom is een koolmonoxide melder de uitkomst, deze is te koop bij bijv. Kruidvat, bol.com, Blokker etc. Bekijk hier hoe u de koolmonoxidemelder kunt plaatsen.

Handelen in noodsituaties

Krijgt u als gevolg van te veel koolmonoxide te maken met een noodsituatie? Bel dan direct 112 en ga meteen in de frisse lucht staan. Dat kan buiten, bij een open raam of deur. Als u vermoedt dat er bij iemand anders te veel koolmonoxide in de ruimte is, ga dan niet zelf naar binnen. Bel 112 en waarschuw alle aanwezigen. Zorg dat alle betrokkenen zo veel mogelijk buiten gaan staan.

Omgaan met noodsituaties

Zou u graag meer willen leren over hoe u het beste in noodsituaties kunnen handelen? Volg dan de cursus EHBO bij volwassenen. U leert in 2 uur de theorie online thuis en volgt daarna een praktijksessie van 2 uur. Tijdens de praktijksessie oefent u reanimatie en het gebruik van de AED. Leden van CareynPlus krijgen korting op deze cursus.

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?

Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen. 

Deel dit artikel met iemand

Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via email versturen.

thema's : Zelfstandig wonen

CareynPlus artikelen

Schrijf u in voor CareynPlus artikelen via onderstaand formulier. Dan bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwste artikelen over bewegen, voeding, zelfstandig wonen, mantelzorg, uitjes en nog veel meer.

Schrijf u hier in!

Meest populaire artikelen