Krukken, waar moet u op letten

Geschreven door Marja Zeeman op 3-09-2020
Marja Zeeman

Er zijn situaties waarbij u, onverwachts of gepland, krukken nodig heeft. Bijvoorbeeld als u uw been breekt, uw enkel verzwikt of een operatie aan uw been of heup in het vooruitzicht heeft. Om bijkomende klachten te voorkomen is het belangrijk dat u bij het gebruik van de krukken de juiste houding aanneemt. Hoe doet u dat? En waar kunt u krukken kopen of zelfs gratis lenen? In dit artikel geven wij u wat tips.

Instellen van krukken

Heeft u de krukken in huis, dan is het zorg om de krukken goed op hoogte in te stellen. De kruk kunt u in- en uitschuiven door de palletjes aan de zijkant van de stok tegelijk in te drukken. Ga rechtop op uw goede (sterke) been staan en houd het zwakke been gestrekt of iets gebogen van de grond. Houd de kruk vast met uw handpalm op het handvat. Als u uw armen omlaag houdt laat u de palletjes in de gaatjes klikken.

De beste hoogte van de handsteun is ter hoogte van uw pols. De armsteun stelt u net onder uw elleboog af. Als u met twee krukken loopt, dan stelt u de krukken hetzelfde af. Loopt u met één kruk, gebruik de kruk aan de niet-aangedane kant. Twijfelt u of de kruk(ken) goed is/zijn afgesteld? Kijk dan of u het samen met een huisgenoot kan instellen of vraag advies aan een fysiotherapeut of ergotherapeut.

Lopen met krukken

Trek eerst goede een stevige schoen of schoenen aan. Check of de doppen onderaan de krukken niet versleten zijn. Loop rechtop met uw krukken vlak naast uw lichaam.

 Zwakke been niet belasten

Als u uw zwakke been niet mag belasten, dan kunt u het beste beide krukken naar voren plaatsen met het zwakke been, op u krukken steunen en daarna uw gezonde been aansluiten.

 Zwakke been wel belasten

Mag u het zwakke been wel belasten, dan zijn de krukken eigenlijk twee extra benen. U plaatst tegelijkertijd met uw linkerbeen de rechterkruk naar voren en met uw rechterbeen de linkerkruk.

 Maar één kruk nodig

Heeft u maar één kruk nodig, dan gebruikt u die aan de kant van uw gezonde been. Zet het zwakke been tegelijk met de kruk naar voren en daarna het gezonde been. Misschien lukt het in het begin nog niet zo goed, maar oefening baart kunst.

 Klik voor een instructie naar dit filmpje.

Traplopen met krukken

Heeft u een woning met een trap, dan is traplopen met krukken een uitdaging. Hoe u de trap op en af gaat verschilt of u een trap heeft mét of zonder trapleuning.

Is er geen trapleuning, dan gaat u zitten en duwt uzelf met uw gezonde been naar boven. Gaat u naar beneden, dan houdt u zichzelf met uw gezonde been tegen.

Is er wel een trapleuning, dan gebruikt u deze als steun aan de gezonde kant en de kruk aan de andere kant. Ga voor de trap staan, steun op de trapleuning en plaats de kruk van uw slechte been op de eerste trede, zet dan het gezonde been op de eerste trede en zet het zwakke been ernaast. Gaat u de trap af, steun dan op de trapleuning en zet de kruk van uw goede been op de bovenste trede, plaats daarna het zwakke been op de bovenste trede en zet het gezonde been ernaast. Even goed nadenken om deze coördinatie onder de knie te krijgen.

Klik voor een instructie naar dit filmpje.

Krukken kopen, huren of gratis lenen

Ga ik krukken aanschaffen, huren of kan ik ze ook gratis lenen? Dat is een beetje afhankelijk van hoelang u het hulpmiddel nodig heeft. Is het voor een langere tijd, dan is het fijn als de krukken uw eigendom worden. Voor een kortere tijd (bijvoorbeeld na een operatie of revalidatie) kunt u het hulpmiddel huren of nog beter…gratis lenen. Dit kan als u lid bent van CareynPlus. U kunt voor maximaal 13 weken krukken lenen. Dit bespaart u voor het lenen van krukken € 55. In de winkel worden de krukken, indien gewenst, op de juiste hoogte voor u ingesteld.

Koopt u de krukken liever dan krijgt u, als u lid bent van CareynPlus, minimaal 10% korting in de Medipoint I Careyn thuiszorgwinkel.

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?

Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen. 

Deel dit artikel met iemand

Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via email versturen.

thema's : Gezondheid, Bewegen

CareynPlus artikelen

Schrijf u in voor CareynPlus artikelen via onderstaand formulier. Dan bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwste artikelen over bewegen, voeding, zelfstandig wonen, mantelzorg, uitjes en nog veel meer.

Schrijf u hier in!

Meest populaire artikelen