Oververhit, wat moet ik doen?

Geschreven door Marja Zeeman op 19-07-2022
Marja Zeeman

Oververhit raken kan zomaar gebeuren. Als u bijvoorbeeld op een warme dag even in de zon bent gaan liggen en in slaap bent gevallen. Of als u bent gaan wandelen en u heeft het plotseling erg warm gekregen. Wat is oververhitting en wat is een hitteberoerte? Samen met EHBO-aanbieder Livis kijken we ernaar in dit artikel.

Oververhit: welke symptomen horen hierbij?
U zult zich gauw vermoeid voelen als u oververhit bent. U kunt klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, en de neiging tot flauwvallen ervaren. Ook kunnen spierkrampen in de benen en armen voorkomen. Als u oververhit bent kan het ook zijn dat u extra veel transpireert. Let wel op: het moment dat u niet meer transpireert kan betekenen dat u een hitteberoerte hebt. U leest meer over een hitteberoerte verderop in dit artikel.

Welke stappen kunt u het best ondernemen?
Bij oververhitting is het belangrijk om het volgende stappenplan te volgen.

  1. Zorg dat u onbedekt in de schaduw of op een koele plaats zit of ligt en verwijder verhittende kleding.
  2. Zorg dat u goed drinkt en/of iets zouts eet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zoute koekjes of bouillon, sportdrank of ORS.
  3. Neem regelmatig uw temperatuur op en controleer of deze niet te ver oploopt.
  4. In tegenstelling tot koorts heeft oververhitting een uitwendige oorzaak. Het helpt dus niet om een koortswerend middel te nemen.
  5. Bel, of laat iemand, 112 bellen als uw toestand verergert.

Wat is een hitteberoerte?
Als gevolg van langdurige blootstelling aan hitte (en daarmee oververhitting) kan een hitteberoerte ontstaan. Het lichaam is meestal nog niet aangepast aan deze hitte. Een hitteberoerte komt vaak voor als er een hittegolf is of als het voor een lange periode vrij warm is. Door de hoge luchtvochtigheid is het lichaam niet in staat om via zweet de hitte kwijt te raken.

Je ziet vaak dat jonge kinderen of ouderen die te weinig hebben gedronken hierdoor extra veel kans hebben op een hitteberoerte. Toch zie je ook dat jonge en fitte marathonlopers een hitteberoerte oplopen. Dit komt door de combinatie van langdurige hitte en het leveren van een fysieke inspanning. Dit zorgt ervoor dat ze oververhit raken. Adequaat handelen tijdens een hitteberoerte is erg belangrijk, het is namelijk niet ongevaarlijk.

Hitteberoerte: wat zijn de symptomen?
Een aantal symptomen die kunnen voorkomen bij een hitteberoerte zijn suf worden en tekenen van bewustzijnsstoornissen vertonen. Ook kan een slachtoffer bewusteloos raken. Rode, warme en een droge huid horen ook bij deze aandoening. Een slachtoffer kan ook merken dat de lichaamstemperatuur boven de 40 graden komt en wellicht ervaart het slachtoffer neurologische verschijnselen zoals onrust, verwardheid en bewustzijnsverlaging. Vaak zweet men niet bij een hitteberoerte..

Hitteberoerte: welke stappen kunt u het best ondernemen?

  1. Bel zo snel mogelijk 112.
  2. Zorg dat u gelijk met het koelen van het slachtoffer start. Stel het koelen van het slachtoffer kortdurend uit als u het slachtoffer moet reanimeren. Koelen is belangrijk om schade aan de organen te voorkomen. Koel het slachtoffer met coldpacks, leg deze in de oksels en liezen of bedek het slachtoffer met lakens gedrenkt in ijskoud water.
  3. Gebruik geen reddingsdeken (zilver-gouden isolatie deken). Het gebruik van dit deken zorgt er namelijk voor dat het lichaam van het slachtoffer opwarmt. Wel kan u deze deken gebruiken om er een scherm van te maken zodat het slachtoffer in de schaduw kan liggen.
  4. Als er stoornissen in de vitale functies optreden dan dienen deze conform de protocollen behandeld te worden. Leer hier meer over vitale functies.
  5. Als iemand een hitteberoerte heeft, dan heeft het geen zin om een paracetamol, eten of drinken toe te dienen. Het slachtoffer zal hier niet van opknappen.

Raadpleeg alsnog 112 als:

  • De lichaamstemperatuur verder oploopt.
  • Het slachtoffer een verminderd bewustzijn heeft of buiten bewustzijn raakt.

Volg een cursus EHBO
Een ongeluk zit in een klein hoekje en naast het opdoen van de benodigde EHBO-kennis is het ook fijn om te weten hoe u moet communiceren bij een ongeluk. Volg een cursus EHBO bij Livis en leer zelfverzekerd handelen in geval van nood. Met uw CareynKaart krijgt u korting op de cursussen. Wel eerst inloggen voor de actiecode.  

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?

Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen. 

Deel dit artikel met iemand

Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via email versturen.

Bron: livis.nl

thema's : Gezondheid, Veiligheid

CareynPlus artikelen

Schrijf u in voor CareynPlus artikelen via onderstaand formulier. Dan bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwste artikelen over bewegen, voeding, zelfstandig wonen, mantelzorg, uitjes en nog veel meer.

Schrijf u hier in!

Meest populaire artikelen