Tijd om de tijd te verzetten?

Geschreven door Marja Zeeman op 25-10-2022
Marja Zeeman

Veel van ons hebben nog meegemaakt dat er helemaal geen winter- of zomertijd bestond. In de laatste week van oktober gaat de klok weer een uurtje terug. Maar wat hebben we er eigenlijk aan om de klok te verzetten? Neem gerust even de tijd om dit artikel te lezen…

Wanneer zet u de klok vooruit (zomertijd) en wanneer draait u diezelfde klok weer terug (wintertijd)? De wintertijd duurt vijf maanden, van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart. Dit jaar ging op 27 maart de zomertijd weer in. Om 02:00 uur ‘s nachts gaat de klok dan een uur vooruit. Hoe u dit kunt onthouden? Fall/herfst: de klok valt achteruit. Spring/voorjaar: de klok springt vooruit.

Een uur langer of korter slapen, hoe zit dit ook alweer?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat wintertijd de standaardtijd is. Voor de eerste invoering van zomertijd was het dus altijd het hele jaar wintertijd. Sinds het ontstaan van zomertijd noemen we standaardtijd ook wintertijd. De zomertijd werd in 1977 definitief ingevoerd; een maatregel in de nasleep van de oliecrisis. In 1980 werden de klokken in de EU officieel gelijkgesteld. Sindsdien zetten alle EU-landen de laatste week van maart de klok een uur vooruit.

 Het doel van het verzetten van de klok is om gedurende het jaar de daglichtperiode beter overeen te laten komen met de tijden waarop de meeste mensen wakker zijn. Ook zou het energie (verlichting) besparen, maar dit effect is omstreden. 

Tijd voor- en achteruit; wat doet dit met een mens?

Het is steevast de zomertijd die eind maart voor problemen zorgt. Voor de meesten beperkt dat zich tot een gemiste afspraak. Maar voor sommigen betekent het een paar dagen van vermoeidheid, verminderde concentratie en een slecht humeur. Dat komt door onze biologische klok. Dit interne ritme zorgt dat we moe worden, fris wakker worden, dat onze darmen gaan werken en nog veel meer. Verzetten we de tijd? Dan gooien we het hele riedeltje door elkaar en kan ons lichaam weer opnieuw beginnen met het juiste ritme zoeken: het is eigenlijk een soort mini-jetlag. 

Slecht nieuws: onderzoek wijst uit dat er meer hartaanvallen worden geregistreerd in de dagen na het ingaan van de zomertijd. Een goede nachtrust en een goed tikkende biologische klok spelen dus een significante rol in het behouden van een goede gezondheid.

 Hoe kunt u zorgen dat u geen last van heeft van dat geschuif?

Natuurlijk, er zijn een aantal dingen die u kunt doen om te zorgen dat u geen last heeft van het geschuif met de tijd. Een viertal tips waar u alvast mee aan de slag kan:

Tip 1. Probeer al even te wennen - Zorg dat u bijvoorbeeld een paar dagen voor het ingaan van de winter- of zomertijd iets eerder of juist later naar bed gaat. Op deze manier verkleint u het verschil tussen winter- of zomertijd.

Tip 2. Pas uw eetpatroon aan - Eet voor het slapen gaan geen zware maaltijd, maar neem juist iets meer eiwitten. Of weet u wat nog beter is: eet even niets en kies voor een glas warme melk. Omdat melk een speciaal stofje bevat genaamd tryptofaan, met als effect dat u er slaperig van wordt.

Tip 3. Minder schermtijd in de avond - Kunstmatig licht van een telefoon, tablet of televisie kan uw slaapritme verstoren. Het is natuurlijk verleidelijk om vanuit bed nog even snel de laatste nieuwtjes mee te pakken of even een appje te versturen. Maar het is niet bevorderlijk voor een ontspannen nachtrust.

Tip 4. Zorg voor voldoende beweging - Uw lichaam heeft voldoende beweging nodig. Om stoom af te blazen. Om tot rust te komen. Aan het einde van de dag kunt u lekker een stukje gaan wandelen of even wat rekoefeningen doen. Zo maakt u zichzelf klaar voor de nacht.

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?

Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen. 

Deel dit artikel met iemand

Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via email versturen.

thema's : Gezondheid

CareynPlus artikelen

Schrijf u in voor CareynPlus artikelen via onderstaand formulier. Dan bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwste artikelen over bewegen, voeding, zelfstandig wonen, mantelzorg, uitjes en nog veel meer.

Schrijf u hier in!

Meest populaire artikelen