Voeding voor gezonde ogen

Geschreven door Marja Zeeman op 4-02-2021
Marja Zeeman

Dat goede voeding essentieel is voor een goede gezondheid, is algemeen bekend. Ook uw ogen hebben baat bij een goede voeding. Onderzoek naar de gezondheid van het oog heeft onder andere een verband aangetoond tussen slechte en onvolledige voeding en een verhoogd risico op wat ze noemen: leeftijd gerelateerde maculaire degeneratie (AMD of netvliesveroudering). AMD tast geleidelijk het zicht aan in het midden van het netvlies, waardoor het centrale zicht vervormt en wazig wordt.

Behoud uw zicht

Om aantasting van het zicht zoveel mogelijk te voorkomen is goede voeding dus belangrijk. Wij hebben voor u de groenten en producten op een rijtje gezet die bepaald eantioxidanten, vitamines en mineralen bevatten die goed zijn voor de ogen. Zij werken als bouwstenen of beschermer in en rond de ogen.

 Vitamine C
Sinaasappel, kiwi, aardbei, banaan, appel, groene kool, spruitjes, bloemkool, broccoli, spinazie, tomaat en wortel.

Vitamine E
Plantaardige olie, plantaardige margarine, tarwekiemen, fruit en groenten en noten.

Zink
Oesters/schelpen,schaaldieren, lever, rood vlees, eigeel, gevogelte, varkensvlees, peulvruchten en volkoren brood.

Omega 3 vetzuren
Vette vis, halfvette vis, magere vis en schaaldieren

Luteïne – Zeaxanthine

(Gekookte) Boerenkool, spinazie, snijbonen, sla, gekookte broccoli, courgette, gekookte maïs, eigeel, gekookte spruitjes en gekookte erwten.

Lekker recept

Om uw alvast een idee te geven hoe u ervoor kunt zorgen dat u deze goede voedingsstoffen binnen krijgt, vindt u hieronder een lekker recept

Pasta met kip (of zalm), spinazie en broccoli

Ingrediënten voor 4 personen

300 gr kipfilet

500 gr broccoli

200 gr spinazie

400 gr pasta (het liefst volkoren)

1el olijfolie

3 el boter

2 teentjes knoflook

4 el panko (Japanse paneermeel)

300 ml kookroom light

75 gr Parmezaanse kaas geraspt

Peper en zout

Bereiding

  1. Kruid de kipfilet met peper en zout. Bak het vlees in de olie aan beide kanten goudbruin en gaar in een pan met boter. Laat de kip een beetje afkoelen. Trek het vlees in stukjes met 2 vorken. 
  2. Verdeel de broccoli in roosjes, kook of stoom ze beetgaar. Laat schrikken onder koud water en laat uitlekken. Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  3. Smelt 2 el boter in een pannetje, bak er de panko goudbruin in aan. Kruid met peper en zout en haal van het vuur. Laat uitlekken op keukenpapier.
  4. Spoel de spinazie, zwier droog en hak grof. Pel en snipper de knoflook. Verhit 1 el boter in een pan, stoof er de knoflook in aan zonder te laten kleuren. Doe er de kip, spinazie en broccoli bij, voeg de room toe en laat even goed doorwarmen. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Meng van het vuur de pasta en de Parmezaanse kaas door de saus. Verdeel de pasta over 4 borden, bestrooi met het pankomengsel en serveer meteen. Werk eventueel af met nog wat jonge blaadjes spinazie.
  6. Nog lekkerder met een groene salade erbij!

Ogen laten controleren

Als u graag een oogmeting wilt laten uitvoeren, dan kan dat gewoon bij u thuis. CareynPlus werkt samen met de Nederlandse Huisopticiens. Hoe werkt het? Een gekwalificeerde opticien komt bij u thuis om een oogmeting uit te voeren. Bovendien neemt de opticien een brede selectie aan brillen mee, zodat u direct een mooie, nieuwe bril kunt uitzoeken.

Veiligheid

Het ministerie heeft besloten dat de opticiens onder de essentiële tak vallen en hun werkzaamheden veilig kunnen uitvoeren. De Nederlandse Huisopticiens volgen strikt de richtlijnen van het RIVM. Zij nemen uw gezondheid uiterst serieus.

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?

Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen. 

Deel dit artikel met iemand

Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via e-mail versturen. 

thema's : Gezondheid, Voeding, Persoonlijke verzorging

CareynPlus artikelen

Schrijf u in voor CareynPlus artikelen via onderstaand formulier. Dan bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwste artikelen over bewegen, voeding, zelfstandig wonen, mantelzorg, uitjes en nog veel meer.

Schrijf u hier in!

Meest populaire artikelen