Voeding en het verminderen reuma klachten zoals artrose

Geschreven door Marjolein den Hartog op 12-07-2021
Marjolein den Hartog

Bij gewrichtsklachten denken de meeste mensen aan pijnlijke knieën of vergroeide handen, maar er kunnen ook andere klachten optreden. De meeste oorzaken zijn terug te leiden naar slijtage, beschadigingen en (chronische) ontstekingen. Het eten van de juiste voeding kan helpen om de klachten te verminderen. Careyn dietist Marjolein vertelt u hier meer over.

Wat is artrose?

De meest bekende vorm hierbij is reumatoïde artritis, ook wel artrose genoemd. Dit is een chronische gewrichtsontsteking en kent een grillig beloop. Perioden van rustig ziektebeloop en exacerbaties wisselen elkaar, meestal eerst aan de kleine gewrichten van handen en voeten, maar ook aan andere gewrichten, zoals knieën en enkels. In latere stadia kan de ziekte ook van invloed zijn op de organen.

Invloed van genen en vormen van reuma

Vaak spelen genetische factoren een rol bij het ontstaan van de ziekte en de ziekteprogressie. Het komt ongeveer drie keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen en kan op iedere leeftijd ontstaan, maar het meest frequent tussen de 40 en 60 jaar.

Er zijn ook andere vormen van reuma zoals:

De meest voorkomende klachten zijn pijn, zwelling en ontsteking van gewrichten en weefsels, stijfheid, verlies van spierkracht en vermoeidheid. Deze klachten hebben invloed op de dagelijkse bezigheden en mogelijk ook op het mentale vlak waarbij er sombere gedachten kunnen ontstaan en het contact met anderen minder wordt.

Behandeling bij reuma

De behandeling bestaat meestal uit Corticosteroïden (medicijnen die ontstekingen remmen) zoals Prednisolon of Prednison, pijnstillers zoals Aspirine of NSAID’s (onstekingsremmende pijnstillers) zoals Diclofenac, Voltaren en Ibuprofen.

De laatste jaren zijn er steeds meer behandelingen met medicijnen bijgekomen zoals DMARD’s (reumamedicijnen) en Biologicals. Biologicals zijn medicijnen die gedeeltelijk of geheel uit dierlijk of menselijk eiwit bestaan. Ze remmen de stoffen die de ontsteking veroorzaken. Bovengenoemde medicijnen kunnen alleen door een specialist in het ziekenhuis worden voorgeschreven.

Alternatieve behandelingen bij reuma zoals artrose

Er zijn ook alternatieve behandelingen die aangeven dat het gebruik van supplementen zoals glucosamine, MSM, gember zou helpen bij klachten. Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten. Daarnaast zijn er ook alternatieve behandelingen zoals acupunctuur. Vanuit de diëtetiek zijn hiervoor geen wetenschappelijk onderbouwde bewijzen. Het is ook heel belangrijk dat als u gebruik gaat maken van alternatieve behandelingen, er goed wordt gekeken of er geen tekorten ontstaan in uw voedingsstoffen. Op de website van ReumaNederland kunt u meer lezen over alternatieve behandelingen.

Advies voeding en reuma

blogartikel voeding groenten def

Vanuit het oogpunt van de diëtist kan wel een advies worden gegeven met betrekking tot voeding als het gaat om energie, eiwit, voedingsvezel en vocht, vitaminen: foliumzuur, B12, antioxidanten, mineralen, calcium, vitamine D, ijzer en vetzuren.

Goed eetpatroon

Het dagelijks eetpatroon van mensen met Reuma wordt sterk beïnvloed door de beperkingen die zij ervaren bij de dagelijkse activiteiten. Daarnaast beïnvloeden chronische pijn, vermoeidheid en inname van medicatie het dagelijks patroon. Als de klachten erger worden is er vaak sprake van een ernstig gebrek aan eetlust. Pijn, vermoeidheid en toegenomen beperkingen van de dagelijkse bezigheden zorgen er vaak voor dat er minder wordt gegeten en gedronken. We zien dat er een tekort ontstaat van vitamine A, C en E, ijzer, selenium en zink. Een tekort aan deze vitamines en mineralen heeft invloed op de ernst van de ontstekingen in de gewrichten. 

Hoe helpt de diëtist bij reuma?

De diëtist richt zich op het verminderen van uw klachten die met reumatoïde artritis en/of de behandeling daarvan samenhangen. Er wordt gekeken naar een gezond lichaamsgewicht en het behoud hiervan. Daarnaast kijkt zij naar het verbeteren van de voedingstoestand en het voorkomen van tekorten van bepaalde voedingsstoffen.

Wat kunt u zelf doen?

  1. Neem voldoende eiwit, denk hierbij aan ongeveer 2-3 porties (ongezoete) zuivel per dag, een stukje vlees, vis, vleesvervanger of ei, en een tussendoortje zoals een handje (ongezouten) noten.
  2. Drink voldoende, ca 1,5 tot 2 liter per dag.
  3. Eet voldoende vezels: 30-40 gram per dag, vezels zitten in volkoren producten (volkoren brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst), groente (250 gram per dag) en fruit (2 stuks per dag)
  4. Wanneer u corticosteroïden (sterke ontstekingsremmende medicijnen zoals prednison) gebruikt, neemt u extra (500 mg) calcium boven de aanbeveling. Een bakje kwark bevat bijvoorbeeld 200 mg, een plak kaas 150 mg.
  5. Vetzuren, dit kan worden behaald door twee keer per week een portie vis te eten, waarvan minimaal één keer sprake is van vette vis. In studies trad vermindering van klachten op bij gebruik van visolie. Hierbij werd gedurende een periode langer dan 12 weken dagelijks 3-6 gram visolie gebruikt, hierbij heeft een supplement de voorkeur.

Advies en vragen

Voor meer op maat gemaakte adviezen, een screening op de volwaardigheid van uw voeding en andere vragen verwijzen wij u graag naar één van onze diëtisten. U kunt bellen naar de klantenservice van Careyn 088 - 123 99 88 of mailen naar contact@careyn.nl. 

Reuma en bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut

Medisch trainen - Fysio Holland- dame op hometrainer met fysio-1-1

Naast goede voeding is voldoende bewegen ook belangrijk als u last heeft van reuma.  De fysiotherapeut biedt ondersteuning in het sterk en soepel houden van uw lichaam bij reumatische klachten. Naast hulp van de diëtiste is daarom bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut dan ook zeker de moeite waard. 

Bent u op zoek naar een fysiotherapeut? Via CareynPlus kunt u terecht bij diverse fysiotherapeuten bij medische trainingscentra. Bij Careyn werken ook diverse fysiotherapeuten. Neem contact op met onze klantenservice 088 - 123 99 88. Wist u dat u via CareynPlus bij diverse zorgverzekeraars korting kunt krijgen en extra fysiotherapie behandelingen

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?

Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen. 

Deel dit artikel met iemand

Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via email versturen.

thema's : Gezondheid, Voeding

CareynPlus artikelen

Schrijf u in voor CareynPlus artikelen via onderstaand formulier. Dan bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwste artikelen over bewegen, voeding, zelfstandig wonen, mantelzorg, uitjes en nog veel meer.

Schrijf u hier in!

Meest populaire artikelen