Voorkomen van rugpijn en pijnlijke voeten

Geschreven door Marja Zeeman op 15-06-2021
Marja Zeeman

Door rugpijn kunt u voetklachten ontwikkelen en door voetklachten kunt u rugpijn ontwikkelen. Alles staat met elkaar in verbinding, dus het is een wisselwerking. Houding is in veel gevallen een zeer belangrijke factor voor het ontstaan van klachten, maar ook voor het oplossen ervan. Wij stelden daarom vijf vragen aan onze fysiotherapeut Mieke Huizinga.

1. Is er een verband tussen rugpijn en pijnlijke/vermoeide voeten?

Dit is niet in alle gevallen zo, maar het kan zo zijn dat er een verband is tussen rugpijn en pijnlijke voeten. Er zijn hier meerdere mogelijke oorzaken voor:

  • Alle zenuwen komen vanuit de rug en lopen vanuit daar naar de uiterste puntjes van onze ledematen. De zenuwen vanuit de onderrug en het heiligbeen lopen door naar de voet. Als een zenuw geïrriteerd, ontstoken of beschadigd raakt, dan kan dit zich uiten in pijn- en functieklachten in de voeten en benen.
  • Het hele lichaam is direct of indirect met elkaar verbonden. Door een pijnlijke of vermoeide voet ( onafhankelijk van de oorzaak hiervan) kan het zijn dat je onbewust op een andere manier gaat lopen om te pijn te ontwijken. Dit andere looppatroon is het lichaam niet gewend, er worden spieren aangesproken die dit niet gewend zijn. Dit kan rugklachten of klachten elders in het lichaam tot gevolg hebben als een soort domino-effect.
  • Er ontstaat een disbalans in uw lichaam door links-rechts verschillen. Door de disbalans wordt er eenzijdig druk uitgeoefend op uw gewrichten wat voor gewrichtspijn kan leiden, door het hele lichaam. 

Doe-het-zelf onderzoekje

Doe de test om het directe gevolg van de stand van uw voeten op de rest van uw lichaam te zien. Ga op uw blote voeten voor een spiegel staan en probeer met de binnenzijde van de voeten zo plat mogelijk op de grond te komen. Wat doet dit met uw enkels, de stand van de knieën en steeds een stapje hoger? Merkt u het verschil?
Door deze standsveranderingen komt er een verhoogde spanning op de spieren en banden wat kan leiden tot pijnklachten en stijfheid in de rug. De andere kant op werkt het hetzelfde.

2. Is er ook een relatie met hielspoor en de rug?

Er kan een relatie zijn. Rugpijn kan namelijk de oorzaak zijn van hielspoor. Dit heeft te maken met punt 2 van de bovenstaande vraag, maar werkt dan precies andersom. Als u last heeft van rugpijn kan dit verschillende oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld:

  • beenlengte verschil
  • een scheefstaand bekken
  • vermoeidheid
  • verhoogde spierspanning en nog veel meer

Door de pijn of de standsafwijking worden de spieren en gewrichten op een andere manier belast dan uw lichaam gewend is, daardoor wordt uw looppatroon beïnvloed en neemt de spanning op de peesplaat in de voet toe en kan u hielspoor krijgen.

3. Wat te doen bij pijn in de rug?

Om hier een goed antwoord op te kunnen geven is het eerst belangrijk om te weten wat de oorzaak van de rugklachten is. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen. Hij of zij kan onderzoeken of de rugklachten veroorzaakt worden door een verkeerde voetstand, beenlengteverschil, verkeerde houding of afwijkingen in het looppatroon. 

Maar met het onderwerp houding als uitgangspunt, geef ik u toch een paar tips:

  1. Bekijk hoe u erbij staat in de spiegel. Ga nog iets rechter staan dan u al doet. Controleer of uw gewicht evenredig is verdeeld over uw voeten en dat u niet te veel naar voren leunt op uw tenen. Zo weet u beter hoe een goede houding voelt.
  2. Een klassieke tip: doe alsof er een touwtje midden op uw hoofd zit en trek dat in gedachten naar boven. Uw oren, schouders en heupen zouden één lijn moeten vormen.

4. Wat te doen bij pijn in de voeten?

Om hier een goed antwoord op te kunnen geven is het belangrijk om te weten wat de oorzaak van de pijnlijke voeten is. Gericht op hielspoor is het belangrijk om het probleem niet alleen lokaal te behandelen, maar de gehele keten. Dit omdat de banden, kapsels en spieren van de rug en voeten met elkaar in verbinding staan. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen.

Daarnaast is het voorkomen van overbelasting (bijvoorbeeld door het uitvoeren van herhaalde bewegingen op een harde ondergrond) en het laten beoordelen van schoeisel een aandachtspunt.

5. Nog meer tips voorkomen van rugpijn en pijnlijke voeten?

  • Wees u bewust van uw houding in zit, stand en tijdens het lopen. Vaak zijn we ons niet bewust van onze houding tot iemand er iets van zegt. En zoals eerder benoemt in het artikel; houding kan zowel de oorzaak als de oplossing van uw klachten zijn!
  • Blijf in beweging en houd rekening met de balans tussen de belasting en de belastbaarheid. Belasting is hetgeen wat u van uw lichaam vraagt. Belastbaarheid is de hoeveel belasting die uw lichaam aan kan. Zolang deze 2 factoren in verhouding staan, is de kans het minst groot dat u klachten ontwikkelt.

En uiteraard zijn goed passende schoenen erg belangrijk om klachten te voorkomen en te ‘genezen’.

Brandende voorvoeten voorkomen

Het laatste jaar wandelen we meer dan ooit, het houdt ons gezond maar brengt soms ook allerlei kleine kwalen met zich mee. Brandende voorvoeten en hielpijn zijn de meest voorkomende en vaak het makkelijkste om te voorkomen en op te lossen. Het begint bij een goed passende schoen die de juiste lengte en breedte moet hebben, de hielpartij moet goed aansluiten en de zool heeft voor menig wandelaar wat torsiestijfheid nodig . Ofwel in de lengterichting moet de zool niet te flexibel zijn.

En door het vele lopen krijgen onze voetzolen toch wat meer te verduren. In de loop van de jaren neemt de bescherming van de middenvoetsbeentjes, de vetkussentjes, onder onze voet flink af en boven de 50 lopen we steeds meer op de harde kootjes van onze voeten. Met alle kleine pijntjes als resultaat. Om dit effect tegen te gaan kunnen we onze voeten beschermen met ondersteunende inlegzolen.

Korting op voetbedden

Voor alle leden van CareynPlus geven de Beterlopenwinkels nu tot eind juli 15% korting op alle Aetrex voetbedden. De Aetrex voetbedden worden gratis aangemeten via de digitale Albert voetscanner. Heeft u wandelschoenen nodig? Met uw CareynKaart ontvangt u € 10 korting op alle wandelschoenen van Meindl, Lowa, Lomer of Skechers. Kijk hier voor informatie over aangepaste schoenen en voetbedden.

Fysiotherapie

Bent u op zoek naar een fysiotherapeut? Via CareynPlus kunt u terecht bij diverse fysiotherapeuten bij medische trainingscentra. Bij Careyn werken ook diverse fysiotherapeuten. Neem contact op met onze klantenservice 088 - 123 99 88. Wist u dat u via CareynPlus bij diverse zorgverzekeraars korting kunt krijgen en extra fysiotherapie behandelingen?

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?

Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen. 

Deel dit artikel met iemand

Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via email versturen.

Wilt u ook zo lang mogelijk thuis wonen? Ontvang 8 tips van CareynPlus

Tips van CareynPlus, gebundeld in één document. U kunt het volledig gratis aanvragen door op onderstaande knop te klikken.

Vraag document met handige tips aan

 

thema's : Gezondheid, Bewegen

CareynPlus artikelen

Schrijf u in voor CareynPlus artikelen via onderstaand formulier. Dan bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwste artikelen over bewegen, voeding, zelfstandig wonen, mantelzorg, uitjes en nog veel meer.

Schrijf u hier in!

Meest populaire artikelen