Wat is een ergotherapeut?

Geschreven door Maud van Gennip op 17-08-2020

Wat is een ergotherapeut? Die vraag wordt regelmatig gesteld. Een ergotherapeut biedt behandeling aan volwassenen met beperkingen in het dagelijkse functioneren, door bijvoorbeeld een ziekte, beperking of het ouder worden. Soms lukt het niet meer om de dagelijkse dingen te doen die u gewend was. De Careyn ergotherapeuten komen bij u thuis om te kijken waar u moeite mee heeft en denken mee over een praktische oplossing. Ergotherapeut van Careyn, Fransisca Dees vertelt over haar werk.

“Als ik de eerste keer bij iemand thuis kom, dan vraag ik om een gemiddelde dag te  beschrijven en aan te geven waar men tegenaan loopt. De problemen zijn heel divers. Denk aan niet meer in en uit bed kunnen komen, moeite hebben met omdraaien in bed, niet goed zelf de knoopjes dicht kunnen krijgen van een blouse, niet goed de broek kunnen optrekken na toiletbezoek, niet veilig kunnen douchen, het afgieten van de aardappels lukt bijna niet meer of iemand kan niet meer zelf naar buiten.”

Een ergotherapeut denkt mee in praktische zaken

Francisca probeert vooral praktisch mee te denken. “Ik wil weten welk ziektebeeld erachter zit, zodat duidelijk is wat het verloop kan zijn. Dan kun je goed meedenken. Hiervoor krijgen wij ook gerichte scholing. Bijvoorbeeld over Parkinson, dementie, een beroerte, reuma en valpreventie. Ik kijk mee hoe een activiteit het best uitgevoerd kan worden in de eigen situatie. Het is heel belangrijk om hierbij ook de mantelzorger te
betrekken. Soms is een hulpmiddel een oplossing. Kleine hulpmiddelen moeten vaak zelf worden aangeschaft, andere hulpmiddelen of voorzieningen worden vergoed door de zorgverzekeraar of de Wmo. Dit verschilt per gemeente of zorgverzekeraar, daarom
ondersteunen wij ook bij de aanvraag.”

Verwijzing nodig van de huisarts

Ergotherapie is opgenomen in het basispakket voor tien keer per jaar. “Het valt onder het eigen risico, dus als dit nog niet is verbruikt, zijn er wel kosten. Mensen hebben een verwijzing van de huisarts of specialist nodig. Ga in gesprek met uw huisarts of de thuiszorg als u denkt dat ergotherapie iets voor u kan betekenen.”

Hulp aan huis

Als uw wat extra hulp aan huis nodig hebt, dan kan CareynPlus daar bij helpen. Als lid kunt gratis bepaalde loophulpmiddelen lenen en krijgt u 10% korting op het kopen van hulpmiddelen bij thuiszorgwinkel Medipoint.

Als het koken soms te zwaar is, dan biedt de ondersteuning van een maaltijdservice aan huis uitkomst. De koelverse maaltijden  aan huis van bijvoorbeeld Uitgekookt bevatten minimaal 200 gram verse groente en er zijn diverse dieetwensen mogelijk.

Voor het schoon houden van uw huis hebben wij betrouwbare partners die huishoudelijke hulp leveren. Daarnaast is er ook hulp mogelijk bij de was, klussen en mantelzorgondersteuning.

thema's : Zelfstandig wonen, Gezondheid, Persoonlijke verzorging

CareynPlus artikelen

Schrijf u in voor CareynPlus artikelen via onderstaand formulier. Dan bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwste artikelen over bewegen, voeding, zelfstandig wonen, mantelzorg, uitjes en nog veel meer.

Schrijf u hier in!

Meest populaire artikelen