Wat te doen bij een tekenbeet?

Geschreven door Marja Zeeman op 4-07-2022
Marja Zeeman

Vooral in de zomer kan het zomaar gebeuren dat u gestoken wordt door een teek. Wat kan een teek eigenlijk veroorzaken? Hoe verwijdert u een teek en hoe behandelt u een tekenbeet? Samen met EHBO-aanbieder Livis bespreken we het in dit artikel.

Wat is een teek?
Een teek is een erg klein beestje dat kan lijken op een spin. Teken komen vaak voor in bossen maar ze zijn ook terug te vinden in de tuin. Naast dat teken vaak in dode bladeren te vinden zijn, zitten ze ook in hoog en schaduwrijk gras. Als u in het bos bent geweest of in andere gebieden met struiken en hoog gras, dan is het erg belangrijk om uzelf bij thuiskomst goed te controleren op teken.

Waar wordt u het vaakst gebeten?
Teken nestelen zich het liefst op plekjes achter de oren, onder de oksels, in de knieholtes of de lies. De Universiteit van Wageningen heeft onderzoek gedaan naar waar mensen het vaakst worden gebeten. Bij kinderen is dit het vaakst in de nek of op het hoofd. Toch is het belangrijk om het hele lichaam te controleren op een tekenbeet als u in het bos bent geweest.

Hoe voorkomt u een tekenbeet?
Zorg er altijd voor dat u een lange broek aantrekt als u naar het bos gaat. U kunt eventueel ook uw sokken over uw broek heen dragen. Een shirt met lange mouwen en een hoedje bieden ook bescherming. Kam altijd goed de haren uit na een bezoek aan het bos en bekijk ook de huid op uw hoofd. Zo voorkomt u een tekenbeet en kunt u het gelijk herkennen als u wel bent gebeten.

Hoe verwijdert u een tekenbeet?
Het is belangrijk dat u, als u gebeten bent, de teek zo snel mogelijk verwijdert. Desinfecteer de huid nooit voordat u de teek verwijdert. Pak met een tekentang of met een pincet de teek zo dicht mogelijk tegen de huid vast en trek de teek met één rechte beweging uit de huid. Controleer altijd of de teek geheel verwijderd is. Zijn er stukjes (zoals de pootjes) achtergebleven, dan kan dit alsnog gaan ontsteken. Neem dan altijd contact op met de huisarts.

Lukt het u niet om de teek te verwijderen of vindt u dit onprettig? Dan kunt u ook langs de huisarts gaan. U kunt na het verwijderen van de teek de wond desinfecteren met alcohol. Noteer de datum van de beet en controleer gedurende een maand of er een rode kring ontstaat. Als dit het geval is belt u direct uw huisarts. Dit kan namelijk een teken zijn van de ziekte van Lyme, deze ziekte kan door een tekenbeet worden veroorzaakt.

 Wat is het risico van een tekenbeet?
Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Zo’n 20% van de teken dragen de Borrelia bacterie met zich mee. Dit betekent dat niet iedereen die gestoken is door een teek ook de ziekte van Lyme krijgt. Van de mensen met een tekenbeet krijgt ongeveer 2% de ziekte van Lyme. Toch is het belangrijk om op te blijven letten.

Als u na een tekenbeet last heeft van een rode plek of kring, vermoeidheid, koorts, hoofdpijn, spierpijn en gewrichtsklachten, dan is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Het is niet makkelijk om de ziekte te herkennen omdat de symptomen van de ziekte verschillend kunnen zijn per persoon. Blijf dus altijd goed opletten hoe u zich voelt na een tekenbeet en ga ook bij twijfel even langs de huisarts.

Volg een cursus EHBO
Een ongeluk zit in een klein hoekje en naast het opdoen van de benodigde EHBO-kennis is het ook fijn om te weten hoe u moet communiceren bij een ongeluk. Volg een cursus EHBO bij Livis en leer zelfverzekerd handelen in geval van nood. Met uw CareynKaart krijgt u korting op de cursussen. Wel eerst inloggen voor de actiecode.  

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?

Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen. 

Deel dit artikel met iemand

Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via email versturen.

Bron: livis.nl

thema's : Gezondheid, Veiligheid

CareynPlus artikelen

Schrijf u in voor CareynPlus artikelen via onderstaand formulier. Dan bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwste artikelen over bewegen, voeding, zelfstandig wonen, mantelzorg, uitjes en nog veel meer.

Schrijf u hier in!

Meest populaire artikelen