Met onze oren maken we prachtige dingen mee. Een merel die in het voorjaar voor het eerst weer zingt, onze favoriete muziek, een goed gesprek. Daarnaast zijn onze oren ook een erg belangrijk zintuig voor onze veiligheid. Zo kunnen zij ons waarschuwen voor gevaar. Als er gehoorverlies optreedt, dan missen we veel essentiële dingen om ons heen. Maar wat zijn de oorzaken van slechthorendheid? Wat zijn de symptomen van slecht horen? Wanneer is het goed om een gehoortest te doen? Wat zijn de mogelijkheden met een gehoorapparaat? En wordt dit vergoed? In dit artikel informeren wij u hierover.
Wat zijn de oorzaken van slecht horen?
Als u wat minder gaat horen, dan wordt het steeds lastiger om een gesprek goed te volgen. U hoort wel dat iemand tegen u praat, maar het is niet duidelijk wat er gezegd wordt. Vooral als meerdere mensen tegelijk praten, bijvoorbeeld op een verjaardag of bij een vergadering. Of als de tv aanstaat en iemand tegen u praat. Gelukkig is gehoorverlies in veel gevallen niet blijvend door een verstopt oor door oorsmeer, een verkoudheid of een oorontsteking. In andere gevallen kan het gehoorverlies blijvend zijn waardoor er mogelijk een gehoorapparaat nodig is. Bijvoorbeeld als u lang blootgesteld bent aan lawaai, bij oorsuizen (tinnitus), door veroudering en bij erfelijkheid.
Wat zijn de symptomen van slechthorendheid?
Vaak zijn het de mensen in uw omgeving die u erop wijzen dat u minder goed hoort. In het begin heeft u het zelf niet zo in de gaten omdat uw hersenen de verzwakte signalen aan het gehoor compenseren.
Waar kunt u gehoorverlies aan herkennen:
- Oorsuizen (tinnitus): u hoort het suizen alleen in een stille omgeving en dit kan nog verdwijnen of het is een constant hoorbaar oorsuizen.
- Verschil in toonhoogtes: u hoort hoge tonen of lage tonen niet (goed) meer.
- Lokaliseren van geluid: u hoort in stereo niet goed meer. Het wordt steeds lastiger om te bepalen waar het geluid vandaan komt.
- Radio of tv harder: u zet het volume van de radio of tv harder en u gaat steeds harder praten.
Wat zijn de gevolgen van slechter horen?
Als u slechter gaat horen dan heeft dat meer gevolgen dan alleen maar het minder goed kunnen horen van geluiden. Het kan gevolgen hebben voor uw veiligheid, voor uw sociale leven en uw prestaties op het werk.
Acceptatie van slechthorendheid
Vaak wordt in het begin het gehoorverlies niet geaccepteerd of wordt het zelfs ontkend. Schaamte speelt hierbij een grote rol. Bij sociale contacten gebeurt het steeds vaker dat u naar woorden moet raden, waardoor u onzeker wordt. U moet meer geconcentreerd zijn om een gesprek te kunnen volgen. Dit kost flink wat energie, waardoor u ’s avonds eerder moe bent. De acceptatie van het slechter horen kan ook leiden tot neerslachtige gevoelens.
Voor uw omgeving is het ook aanpassen. Soms is er onbegrip als bijvoorbeeld de tv te hard staat of als u een verjaardag afzegt omdat u de gesprekken niet meer goed kunt volgen. Het harder moeten praten en telkens herhalen van een zin of vraag kan ook leiden tot irritatie bij uw naasten.
Daarnaast kan slecht horen tot gevaarlijke situaties leiden als bijvoorbeeld een auto ver weg klinkt, maar plotseling toch heel dichtbij is.
Hoe kan ik gehoorverlies voorkomen?
Alleen in het geval van slechthorendheid als gevolg van lawaai is dit te voorkomen. Gehoorbescherming (op maat) biedt dan de uitkomst. U blijft goed horen, maar de storende en schadelijke geluiden worden gedempt. Zo kunt u wel de wekker horen, maar niet uw snurkende partner. Of met collega’s praten zonder de omgevingsgeluiden.
Gehoorbescherming op maat
Bij Beter Horen kunt u gehoorbescherming op maat laten maken. Kijk hier voor meer informatie.
Als u ouder wordt, dan slijten de haarcellen in uw oor, hier valt helaas niet tegen te doen. Ook erfelijke aandoeningen en ongelukken zijn niet te voorkomen. In sommige gevallen is slechthorendheid het gevolg van (verkeerd) medicijnengebruik.
Doe een ( online ) gehoortest.
Om te weten of uw gehoor goed functioneert kunt u uw oren laten testen door middel van een gehoortest. Tijdens zo’n test wordt de mate van slechthorendheid bepaalt en wordt ook duidelijk waar het probleem van het eventuele gehoorverlies zich bevindt.
Uw huisarts kunt u doorverwijzen naar een KNO-arts of audiologisch centrum. Maar u kunt ook een professionele gehoortest laten doen in een winkel van een audicien, bijvoorbeeld bij onze samenwerkingspartner Beter Horen. En als u niet naar de winkel toe kunt, dan komt de audicien bij u aan huis. Ook kunt u een online gehoortest doen.
Voordelen voor u als lid van CareynPlus:
- Bij een aan-huis-bezoek van de audicien betaalt u geen voorrijkosten (normaal € 30,- per huisbezoek). Bij een nieuw hoortoestel komt de audicien tot 4x aan huis. Dus het totale voordeel kan oplopen tot € 120.
- 10% korting op batterijen, zwemstukjes en gehoorbeschermers
En dan komt het advies: een gehoorapparaat
Het moeten aanschaffen van een gehoorapparaat is een grote stap, maar het kan uw leven positief veranderen. Alle geluiden komen plotseling weer terug. U geniet weer van uw favoriete muziek en u kunt weer gezellig meepraten op een verjaardag. Voor veel mensen gaat er letterlijk weer een wereld open die al jaren gesloten was.
Gehoorapparaat kopen
Wordt u geadviseerd om een gehoorapparaat aan te schaffen, dan zijn er veel varianten en mogelijkheden in hoortoestellen qua soort, maat en prijs. Van verzekerde toestellen tot toestellen met de nieuwste technologie. Na een afdruk van de oren krijgt u de gehoorapparaten eerst een paar weken op proef en in die tijd stelt de audicien een aantal keren de hoortoestellen bij. De deskundige audiciens van Beter Horen gaan graag samen met u op zoek naar de beste hooroplossing op maat.
Wat zijn de vergoedingen van een gehoorapparaat?
De hoogte van de vergoeding is landelijk vastgelegd in een hoorprotocol (stappenplan). Gehoorapparaten worden ingedeeld in vijf categorieën. De zorgverzekeraar vergoedt een groot deel van de kosten van deze gehoorapparaten, u betaalt zelf een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage wordt mogelijk nog voor een deel of zelfs volledig vergoed als u een aanvullende zorgverzekering heeft. De vergoeding is ook afhankelijk van het gehoorapparaat dat u wordt geadviseerd en/of waar u voor kiest. Vraag de audicien naar de mogelijkheden.
Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?
Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen.
Deel dit artikel met iemand
Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via email versturen.