De afgelopen tijd is voor ons allemaal anders geweest. Het coronavirus heeft ons dagelijks leven op verschillende manieren beïnvloedt. Voor de meesten van ons betekende het vooral meer thuis zitten, voor anderen betekende het juist veel meer werken. Dit is voor veel mensen even wennen. We zoeken een ritme waarin we vervanging zoeken voor onze dagelijkse activiteiten buiten de deur en de contacten die we normaal gesproken hadden. Dit alles heeft ook invloed op onze (gezonde) levensstijl, want hoe gaat het nu bij u met eten en bewegen?
Supplementen en vitaminepillen
Vanuit verschillende media stromen de goedbedoelde adviezen binnen om u door middel van supplementen of hoog gedoseerde vitamines en antioxidanten te beschermen tegen het virus. Helaas helpt dit niet en maakt het vooral de portemonnee lichter. Want ons afweersysteem gaat niet beter werken door ineens van 1 of 2 voedingsstoffen meer te gaan eten, ook niet als deze in een veel grotere dosis wordt ingenomen.
Belang van gezonde voeding
Het beloop van het virus is bij niemand te voorspellen, maar een gezonde voeding met 250 gram groente, twee stuks fruit en volkoren producten kan wel zorgen voor een goede basisgezondheid. In één maaltijd 250 groente eten is voor veel mensen te veel. Verdeel uw groente daarom over de dag. Gebruik bijvoorbeeld 's ochtends op uw boterham met kaas eens een halve avocado in plaats van boter. 's-Middags bij de lunch is het lekker om wat tomaatjes, komkommer of stukjes rauwe paprika te eten. Dit zijn ook goede tussendoortjes. Daarnaast is voldoende drinken verdeeld over de dag van belang. Hiervoor houden we 1,5 liter per dag aan. Dit kan water, thee, koffie en melk zijn.
Vind een goed dagritme
Hopelijk heeft u inmiddels al een nieuw dagritme gevonden. Het fijnste is om een dagelijkse structuur terug te laten komen. In deze structuur komen voor een gezonde levensstijl de voeding, beweging, verzorging, rust en ontspanning terug. Maak voor uzelf een schema, dat kan er als volgt uitzien:
- 08.00 uur Opstaan, douchen, ontbijt, kopje koffie en het nieuws lezen
- 09.00 uur Aankleden en een huishoudelijk klusje
- 10.15 uur Meedoen met Nederland in Beweging op NPO 1
- 10.45 uur Koffie
- 11.00 uur Een hobby, bv tekenen, schilderen, spelletje via de PC, mobiel of tablet zoals WordFeud (soort Scrabble). Tip: computerhulp op afstand.
- 12.00 uur Even bellen/facetimen met een bekende
- 12.30 uur Lunch
- 13.30 uur Waar mogelijk een stukje fietsen of wandelen
- 14.30 uur Twee huishoudelijke klusjes
- 15.30 uur Thee met een puzzeltje of handwerken
- 16.30 uur Voorbereiden voor de avondmaaltijd
- 18.00 uur Eten
- 19.30 uur Koffie en het nieuws even kijken, daarna nog even een serie om te ontspannen
Probeer qua eten zoveel mogelijk uw gebruikelijke porties aan te houden. Het kan moeilijker zijn om verleidingen te weerstaan. Zorg er dus in ieder geval voor dat het ‘lekkers’ uit het zicht staat, chocolaatjes niet in een schaaltje op de tafel en blijf bewegen.
En wanneer we (hopelijk snel) weer alle mogelijkheden hebben, neemt u misschien een aantal dingen mee vanuit deze periode. Dan is het ruime portie groente ineens een gewoonte geworden, net als dagelijks even omroep MAX aan zetten om mee te doen met Nederland in beweging. Wellicht zijn er mooie initiatieven ontstaan om in de buurt voor elkaar gezonde maaltijden te koken.
De diëtiste kan helpen
Wanneer u moeite heeft met het oppakken staat de diëtist natuurlijk voor u klaar om te kijken hoe we aan uw gezondheid kunnen werken.
Wanneer u merkt dat een persoon in uw omgeving erg is verzwakt door deze periode van isolatie of getroffen door het virus, twijfel dan niet en neem contact met ons op via Careyn Klantenservice 088 - 123 88 99 om te kijken of we deze persoon met aandacht voor (extra) voeding kunnen helpen.