Tijdens een infectieziekte, zoals bij het corona-virus, werkt het lichaam hard om de infectie te bestrijden. Uw lichaam verbruikt hierdoor meer energie en spiermassa wordt sneller afgebroken. We zien steeds meer ex-COVID (corona) patiënten die nog lang last hebben van vermoeidheid en weinig energie hebben. Om deze mensen te helpen weer meer energie te krijgen is er ‘Herstelzorg’ beschikbaar. Dit wordt nog tot 1 augustus 2022 vergoed vanuit de basisverzekering. Careyn diëtist Caroline Hendriks vertelt u hoe herstelzorg kan helpen en geeft u voedingstips om goed te herstellen van corona.
De laatste maanden zien wij steeds meer ex - COVID patiënten die de weg naar de diëtist weten te vinden. Afhankelijk van de klachten wordt er bij herstelzorg gekeken welke therapie er naast diëtetiek nog meer nodig is, zoals bijvoorbeeld fysiotherapie, ergotherapie of logopedie.
Wat gebeurt er in het lichaam tijdens een infectieziekte?
Doordat het lichaam veel energie nodig heeft om de infectie te bestrijden, wordt de spiermassa minder. De behoefte van het lichaam aan energie en voedingsstoffen is dan groot, terwijl de inname van voeding juist minder kan zijn, bijvoorbeeld door een verminderde eetlust door bijvoorbeeld geur – en smaakverlies, misselijkheid en/of benauwdheid. Hierdoor verzwakt het lichaam en kan ondervoeding ontstaan.
Ondervoeding ook bij overgewicht
Ondervoeding gebeurt niet alleen bij mensen die op gewicht zijn, maar ook bij mensen die overgewicht hebben. Als u in korte tijd veel bent afgevallen dan kan er ook bij mensen met overgewicht sprake zijn van ondervoeding. Vaak gaat dit gepaard met afbraak van spieren. Met als gevolg dat u zich steeds zwakker voelt.
Gevolgen van het verliezen van spiermassa
Het verliezen van spiermassa heeft grote gevolgen voor de gezondheidstoestand en zelfredzaamheid. Eiwit uit de voeding is een essentiële bouwstof voor spieren en de rest van het lichaam. Zorg daarom voor voldoende (eiwitrijke) voeding en beweging, ook tijdens ziekte als dat kan.
Eiwitten voor opbouw van de spieren
Eiwitten zijn de bouwstoffen van onze spieren. Belangrijk dat uw dagelijks voedingspatroon voldoende eiwit bevat. Eiwitten komen voor in o.a. vlees, gevogelte, vis, eieren, kaas, melk - en melkproducten, noten en bijvoorbeeld peulvruchten.
.De volgende tips kunnen u helpen energie- en eiwitrijk te eten:
- Gebruik vaker kleine maaltijden, verspreid het eten over de dag
- Gebruik zo veel mogelijk volle producten, zoals volle yoghurt, volle melk en volvette kaas (48+)
- Gebruik ruim (room)boter of margarine op brood
- Beleg uw brood dubbel, met bij voorkeur hartig beleg zoals kaas, vleeswaren, vis en ei. U kunt ook extra beleg ‘uit het vuistje’ eten
- Neem bij elke maaltijd een zuivelproduct zoals (volle) melk, karnemelk, chocolademelk, drinkyoghurt, yoghurt, kwark of vla
- Drink 1,5-2 liter per dag. Koffie, thee, water en light frisdranken leveren geen energie en eiwitten. Gebruik liever zuivelproducten of eventueel limonade of vruchtensap. Let op, indien er sprake is van diabetes mellitus worden suikerrijke dranken zoals frisdrank, limonade en vruchtensappen niet aanbevolen.
- Gebruik geen bouillon of heldere soep zonder vlees of vulling. Dit vult de maag maar heeft nauwelijks voedingswaarde
- Neem de tijd voor het eten en eet rustig
In supermarkten zijn diverse energie- en eiwitrijke producten verkrijgbaar. Lees ook het artikel 'Voorkom spierpijn en het verlies van spiermassa' van Careyn diëtist Elize Buitelaar voor meer informatie over het behouden van gezonde spieren.
Voedingstips bij specifieke klachten tijdens of na corona
(of andere virussen die bijvoorbeeld griep veroorzaken)
Vermoeidheid na corona
- Neem vaker kleine maaltijden per dag, probeer om de twee uur iets te nemen
- Gebruik licht servies zodat eten en drinken zo min mogelijk kracht kost
- Maak meer gebruik van zachte en/of vloeibare voeding
- Snijd het eten in kleine stukjes of pureer het met behulp van een keukenmachine of staafmixer
- Drink eventueel met een kort rietje
Tips tegen misselijkheid
- Ga niet meteen na een maaltijd liggen. Zit rechtop gedurende 30-45 minuten na het eten
- Gebruik vaak kleine maaltijden verspreid over de dag
- Sla geen maaltijden over, door te weinig te eten kan misselijkheid ontstaan
- Als u 's morgens last heeft van misselijkheid wil het wel eens helpen om voor het opstaan iets te eten
- Vermijd de aanblik en sterke geuren van eten
- Vermijd te vet, te warm en sterk gekruid eten
- Probeer of het drinken van een niet te koude cola (light) helpt
Verminderen van slijmvorming
- Probeer of friszure dranken en melkproducten, zoals thee met citroen, karnemelk, yoghurt of kwark, beter gaan dan zoete melkproducten. Zure melkproducten geven namelijk een minder plakkerig gevoel in de mond.
- Ook sojamelkproducten geven een minder plakkerig gevoel in de mond dan koemelkproducten
- Drink regelmatig kleine slokjes koud water bij het eten of drinken, ook tussendoor bij het gebruik van melkproducten.
- Zuig langzaam op een vitamine-C-tablet
- Verwijder taai slijm met een zachte tandenborstel of een gaasje
Wat te doen bij diarree
- Drink 2 tot 2,5 liter vocht. Dit betekent minimaal dertien glazen of zestien kopjes vocht per dag. Ook soep, vla, yoghurt en dergelijke tellen mee. Door diarree kunt u veel zouten verliezen. Drink daarom bijvoorbeeld bouillon, dat kan het verlies van zouten aanvullen.
- Gebruik kleine maaltijden verspreid over de dag, om de het maagdarmkanaal zo min mogelijk te prikkelen
- Zure melkproducten als yoghurt, karnemelk en kwark hebben de voorkeur boven zoete melkproducten als melk en vla. Deze laatste kunt u wel gebruiken, maar dan in beperkte hoeveelheden.
Herstellen na corona kost tijd
Voldoende energie en eiwit in het dagelijks voedingspatroon is daarom extra belangrijk om te herstellen van corona of een griepvirus. Maar geef het herstel ook de tijd. Wanneer de energie- en eiwitinname niet toereikend is of niet behaald kan worden met normale voeding, kan er gebruik worden gemaakt van drinkvoeding. Drinkvoeding is te verkrijgen in verschillende merken, smaken en vormen. Het starten van drinkvoeding zal in overleg met de diëtist plaatsvinden.
Herstel met de fysiotherapeut na corona
Naast gezond en gevarieerd eten is voldoende in beweging blijven ook erg belangrijk. De eiwitten worden beter in uw spieren opgenomen als u dagelijks voldoende beweegt. Naast de diëtiste is een bezoek aan een fysiotherapeut dan ook zeker de moeite waard. Lees ook het artikel ‘Herstel met fysiotherapie na corona”
Bent u op zoek naar een fysiotherapeut? Via CareynPlus kunt u terecht bij diverse fysiotherapeuten bij medische trainingscentra. Bij Careyn werken ook diverse fysiotherapeuten. Neem contact op met onze klantenservice 088 - 123 99 88. Wist u dat u via CareynPlus bij diverse zorgverzekeraars korting kunt krijgen en extra fysiotherapie behandelingen?
Herstel met de diëtist na corona
Hoeveel energie en eiwit u nodig heeft is afhankelijk van uw situatie. De diëtisten van Careyn kunnen dit voor u uitrekenen en maken vervolgens een persoonlijk behandelplan. Voor meer informatie van onze diëtisten neemt u contact op via Careyn klantenservice op 088 - 123 99 88 of u stuurt een mail naar contact@careyn.nl.
Aanvragen herstelzorg
COVID Herstelzorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Deze vergoeding geldt nog tot 1 augustus 2022. De regeling zou eerst geldig zijn tot 1 augustus 2021, maar dat is door de rijksoverheid verlengd tot 1 augtustus 2022. U heeft voor het aanvragen van herstelzorg een doorverwijzing nodig van uw huisarts of een medisch specialist. De voorwaardelijke en tijdelijke vergoeding vanuit het basispakket is voor maximaal 50 fysio- of oefentherapeutische sessies, 8 uren ergotherapie en 7 uren diëtetiek binnen maximaal zes maanden.
Meer informatie over herstelzorg na corona
Meer informatie over herstelzorg kunt u vinden op de website van Zorginstituut Nederland. Neem contact op met uw zorgverzekering of uw huisarts over de voorwaarden en vergoedingen. Informatie over herstelzorg is vaak ook te vinden op de website van uw zorgverzekering (let op: op sommige websites van de zorgverzekeraars staat nog dat deze vergoeding geldig is tot 1 augustus 2012. Dit klopt dus niet. Het is onlangs verlengd tot 1 augustus 2022)
Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?
Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen.
Deel dit artikel met iemand
Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via email versturen.