Verkeer en veiligheid: tips voor veilig fietsen, autorijden en wandelen

Geschreven door Marja Zeeman op 30-09-2021
Marja Zeeman

Het is waarschijnlijk een hele tijd geleden dat u heeft leren fietsen of autorijden. Inmiddels gaat u misschien vaker te voet op pad, eventueel met een rollator. Deelnemen aan het verkeer kan lastiger worden als u ouder wordt. U krijgt te maken met steeds drukker verkeer. Verkeersveiligheid is belangrijk om ongelukken te voorkomen. We geven graag een aantal tips om ook op oudere leeftijd veilig deel te blijven nemen aan het verkeer.

Veilig fietsen voor senioren

Op de fiets naar de bakker of juist een lange tocht maken door de natuur: fietsen is handig en leuk! U werkt aan uw conditie en u bent tegelijkertijd lekker in de buitenlucht. Als we eenmaal hebben geleerd om te fietsen, verleren we dat niet zo snel meer. Ook als u een lange tijd niet heeft gefietst, gaat het meestal toch weer als vanzelf.
Zelfvertrouwen en veiligheid te vergroten

Toch kan het lastig worden om op te stappen, over uw schouder te kijken en uw evenwicht te bewaren. Dit zijn geen redenen om niet meer te fietsen! Er zijn verschillende mogelijkheden uw zelfvertrouwen en veiligheid te vergroten. Om de veiligheid te vergroten kunt u eventueel een fietshelm dragen. Dit verkleint de kans op hoofd- en hersenletsel mocht u toch ten val komen. Dat geeft een veilig gevoel!

Om het opstappen makkelijker te maken, zijn er fietsen op de markt met een lage instap. Deze modellen zijn er niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen. Stel daarnaast uw zadel op de juist hoogte af, of laat dit doen door de fietsenmaker. Zo voorkomt u onhandige situaties en kunt u eenvoudig op- en afstappen zonder te vallen. Als u moeite heeft met omkijken (en daarbij uw evenwicht bewaren), is er de achteruitkijkspiegel. Is fietsen te zwaar voor u geworden? Overweeg om een elektrische fiets aan te schaffen, dan hoeft u niet zo hard te trappen! Meer tips over veilig blijven fietsen leest op de website van Veilig Verkeer Nederland.

Loopfietsen, driewielfietsen en scootmobielen

Lukt fietsen op een ‘gewone’ fiets niet meer zo goed, dan kunt u toch nog op pad. Medipoint heeft een assortiment (elektrische) loopfietsen, (lig)driewielfietsen en scootmobielen. Op al deze fietsen en scootmobielen krijgt u als lid van CareynPlus 10% korting en dat is mooi meegenomen! Kijk hier voor het assortiment fietsen en scootmobielen.

Vrijblijvend advies

Wilt u vrijblijvend advies ontvangen over welke fiets of scootmobiel het best bij u aansluit? Vul dan hier uw gegevens in, dan neemt een expert van Medipoint telefonisch contact met u op om uw wensen en behoeften te bespreken. Aansluitend kunt u een afspraak aan huis, winkelbezoek of adviesdag inplannen voor meer informatie en persoonlijk advies.

Veilig auto blijven rijden

Blogartikel - veilig verkeer auto man-1-1

Autorijden geeft veel vrijheid. U kunt zelf op bezoek gaan, boodschappen halen of een leuk dagtripje maken. Op latere leeftijd is het belangrijk om in de gaten te houden of autorijden voor u nog een veilige manier van vervoer is. Zijn uw zicht en reactievermogen nog voldoende? Als bestuurder bent u verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en die van anderen. Het kan lastig zijn om te ontdekken of u nog veilig mobiel bent.

Rijbewijskeuring voor 75+ers

Het wordt drukker op de weg, regels veranderen: doe daarom een verkeerstest of opfriscursus om u kennis te testen en rijvaardigheid te bevorderen. Bent 75 jaar of ouder en gaat u een nieuw rijbewijs aanvragen? Dan moet u zich medisch laten keuren. Dit gebeurt vervolgens iedere vijf jaar.  Deze rijbewijskeuring kunt u via CareynPlus regelen. Met uw CareynKaart krijgt u korting op de rijbewijskeuring door een bevoegd keuringsarts van Regelzorg. 

Rollators en veiligheid

Mogelijk gaat u vaak op pad met uw rollator. Als voetganger, met en zonder rollator, bent u natuurlijk ook verkeersdeelnemer en zijn er dingen waar u rekening mee moet houden. Stel uw rollator goed af. Als de handvatten te laag zijn afgesteld, geeft de rollator onvoldoende steun en heeft u kans om te vallen. In het verkeer is het belangrijk dat anderen u goed kunnen zien. U kunt daarvoor verlichting of reflectoren op uw rollator (laten) plaatsen. Zo valt u beter op voor andere weggebruikers. Uw veiligheid is beter gewaarborgd als u rust neemt tijdens uw wandeling. Zo verdeelt u uw energie en blijft u alert in het verkeer. Meer informatie over veilig op pad met uw rollator vindt u hier.

Op pad met gezelschap

Durft u niet meer zo goed alleen de deur uit? Wilt u graag wat gezelschap? Onze partner UWassistent gaat graag voor u op zoek naar een fijne dienstverlener waar u een klik mee heeft. Zij bieden naast gezelschap ook huishoudelijke hulp en doen klusjes in en om het huis.

Bron: uwassistent.nl

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogartikelen?

Schrijf u dan in om een maandelijks overzicht te ontvangen van de nieuwste blogartikelen. 

Deel dit artikel met iemand

Kent u iemand voor wie dit artikel interessant is? Klik dan hier. Dan kunt u dit artikel heel gemakkelijk via email versturen.

Bronnen: 

thema's : Zelfstandig wonen, Veiligheid

CareynPlus artikelen

Schrijf u in voor CareynPlus artikelen via onderstaand formulier. Dan bent u altijd als eerste op de hoogte van onze nieuwste artikelen over bewegen, voeding, zelfstandig wonen, mantelzorg, uitjes en nog veel meer.

Schrijf u hier in!

Meest populaire artikelen